19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

Vurguncular harekete geçti, Merkez frenledi

Vurguncuların bir süredir yürüttüğü manipülatif hareketler sonrası cuma gecesi 5.849 lirayı gören dolar Merkez Bankası’nın peş peşe attığı adımlar sonucu yeni haftaya düşüşle başladı. Dolar 5.64 lira seviyesine çekilirken manipülasyon yapan bankaları ceza korkusu sardı.

26 Mart 2019 Salı 07:00 - Güncelleme:
Vurguncular harekete geçti, Merkez frenledi

Cuma gecesi 5.8490’a kadar çıkan dolar Merkez Bankası’nın peş peşe attığı adımlarla 5.64 seviyesine çekildi. Cuma günü 150 baz puanlık sıkılaştırma anlamına gelen likidite adımı atan Merkez Bankası dün sabah da swap piyasasında vadesi gelmemiş toplam swap satışı sınırını yüzde 10’dan yüzde 20’ye yükseltti. Merkez Bankası, yaptığı hamleleri peş peşe yaptığı açıklamalarla da destekledi. Merkez’in likidite adımı etkisini dün sabah göstermeye başlarken swap hamlesinin de spekülatif adımları nedeniyle BDDK’nın inceleme başlattığı JP Morgan’a yönelik olduğu tahmin ediliyor. Bankacılar cuma günkü örtülü faiz artışının ardından yeni bir adım beklediklerini ifade etmişlerdi. 

MORGAN’DAN AÇIK SALDIRI

JP Morgan, Türkiye’de döviz swap işlemlerinin dörtte birini gerçekleştiriyor. Bankanın, kritik döviz pozisyon bilgilerini kullanarak, insider trading kapsamına girecek işlemler gerçekleştirdiği belirtiliyor. Bu kritik bilgileri kullanarak son dönemde TL hakkında spekülatif amaçlı bazı raporlar ürettiği de iddialar arasında. BDDK, TL’nin dolar karşısında cuma günü sert değer yitirmesinin ardından ABD merkezli uluslararası banka JP Morgan hakkında yayınladığı bir raporla ilgili inceleme ve soruşturma başlatmıştı.

BAŞKA BANKALAR DA VAR

BDDK, diğer bir açıklamasında da başka bankaların müşterilerini ‘yanıltıcı ve manipülatif’ şekilde döviz alımına yönlendirdikleri şikayetleri sonucu bu konuda inceleme ve soruşturma başlattığını belirtmiş, ancak bankaların adı veya menşeini belirtmemişti. Öte yandan SPK da JP Morgan hakkında inceleme başlattığını bildirmişti.

HESAP VERECEKLER

Başkan Recep Tayyip Erdoğan da pazar günü İstanbul’daki mitinginde finans sektörünü “Kalkıp da ‘döviz yükselecek, şöyle olacak, böyle olacak’ bu tür provokatif eylemlerin içine giriyorsanız, bunun bedelini çok ağır ödeyeceksiniz” demişti. 

Çetinkaya: Temel politika rezervimizi güçlendirmek

Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya, temel politikalarının rezervleri güçlendirmek olduğunu bildirdi. Merkez Bankası’nın sabah saatlerindeki duyurusunun ardından açıklamada bulunan Çetinkaya “Öncelikle, iktisadi faaliyet cephesinde dengelenmenin devam ettiğini söyleyebilirim. Öncü veriler, yurt içinde ilk çeyrekte ılımlı bir toparlanmaya işaret ediyor. Cari dengede de güçlü bir iyileşme trendi var” dedi.

Çetinkaya “Merkez Bankası elindeki tüm araçları fiyat istikrarını sağlamak ve finansal istikrarı desteklemek için kullanmaya devam ediyor. Para politikası duruşumuzu enflasyonu en kısa sürede tek haneye düşürmeye odaklı olarak şekillendiriyoruz” diye konuştu. Çetinkaya şunları söyledi: “Rezervlerle ilgili şunu ifade etmek isterim. Temel politikamız rezervlerimizi güçlü tutmak ve güçlendirmek. Geçtiğimiz yıl finansal piyasa oynaklıklarını takiben rezervlerde bir miktar gerileme gözlenmişti. Ancak, o dönemden bu yana istikrarlı bir artış trendi söz konusu.”

OYNAKLIĞI YAKINDAN İZLİYORUZ

Merkez Bankası (TCMB), döviz rezervlerindeki azalış ve kur oynaklıklarına ilişkin açıklama yaptı. Rezervlerdeki dalgalanmaların olağan olduğu vurgulanan açıklamada, piyasalardaki oynaklıkların yakından takip edildiği, gerekli araçların kullanılmaya devam edileceği kaydedildi. Açıklamada şöyle denildi: “Ülkemiz ekonomisine ilişkin makro göstergeler koordineli politika adımlarının etkisiyle dengelenme sürecinin devamına işaret etmektedir. Öncü veriler ilk çeyrekte yurt içi talepte ılımlı bir toparlanmanın gerçekleştiğini göstermektedir. Mal ihracatı ve turizm talebindeki güçlü seyirle birlikte net ihracat büyümeye yüksek katkı vermektedir. Bu çerçevede cari dengedeki iyileşmenin hızlanarak sürmesi beklenmektedir Diğer taraftan, Merkez Bankası rezervlerini güçlendirme politikasına kararlılıkla devam etmektedir. Brüt rezervlerde yaşanan dalgalanmalar ise olağan işlemlerden kaynaklanmakta olup öngörülmeyen bir durum söz konusu değildir.”

‘Dolar 10 lira olacak’ yalanı benzine sıçradı

Döviz kurlarındaki yukarı yönlü hareket sonrası, dün bazı internet sitelerinde benzinin litre fiyatına 17 kuruş zam geleceği haberi yayıldı. Bunun üzerine açıklama yapan EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz “Haberler asılsızdır. Seçim arifesinde bu süreçte manipülasyon yapmak, kimseye kazandırmaz” dedi.