11 Aralık 2024 Çarşamba / 10 CemaziyelAhir 1446

Zafer Çağlayan: 4,4 büyümemiz dünyaya önemli bir mesaj

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, 'Bizim ikinci çeyrekte yüzde 4,4 büyümemiz dünyaya önemli bir mesajdır' dedi.

10 Eylül 2013 Salı 07:00 - Güncelleme:
Zafer Çağlayan: 4,4 büyümemiz dünyaya önemli bir mesaj
Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan bir televizyon kanalında soruları yanıtladı.

Büyüme rakamlarını değerlendiren Zafer Çağlayan, “Öncelikle maşallah diyorum. Birkaç gündür kafama 4 rakamı takılmıştı. Bu yüzden yüzde 3,7 olur mu dedim. Sanayi rakamlarından sonra umutlarım artmıştı. Yüzde 4,4 önemli bir artış” dedi.

'ATEŞ ÇEMBERİNE RAĞMEN BÜYÜYORUZ'
Yüzde 4,4 büyümenin dünyaya önemli bir mesaj olduğunu ifade eden Ekonomi Bakanı, sözlerine şöyle devam etti:

'Hizmetler sektöründeki ikinci çeyrek büyümesi yüzde 8,5, ulaştırma yüzde 3,4, imalatta yine yüzde 3,4’lük büyüme söz konusu. Bir taraftan bakarsanız bir taraftan önemli. Çok yüksek büyüme rakamlarından mütevazi rakamlara gerileyen ülkeleri görüyoruz. Gönlümden geçen ekonomilerin büyümesi. Bu yönüne baktığımız zaman böylesi bir ortamda, ihracatımızın dış sorunlardan kaynaklanan sorunlarla daraldığı, ihracatın büyümeye destek veremediği bir ortamda, Türkiye ekonomisinin büyüklüğü önemli. Türkiye 15 çeyrektir kesintisiz büyüyor. Etrafındaki ateş çemberine rağmen.'

'NAZA TAHAMMÜL YOK'
Ekonomi Bakanı Çağlayan, PKK'nın çekilmeyi durdurduğu yönündeki açıklamasına ilişkin olarak ise, 'İyi polis-kötü polis rolü oynayanlar var. Biraz daha aklıselim olmaları konusunda BDP'ye Kürt kökenli biri olarak ifade etmek istiyorum. Geldiğimiz nokta naz yapmaya iki ileri bir geri gitmeye tahammül edilecek bir nokta değil. Yıllar önce söylenemeyen şeyler artık söylenebilir hale geldi. Mızıkçılık yapmaya kimsenin tahammülü yok. İnanıyorum ki aklıselim hakim olacak' değerlendirmesinde bulundu.

'SERMAYE HAREKETLERİ ZAMAN ZAMAN TENEFÜSE ÇIKAR'
Üç ayda 11 milyar dolar yabancı sermaye çıkışı olduğunun hatırlatıldığı Çağlayan, "Sermaye zaman zaman kârlı alanlara gider. Türkiye'nin kıyaslandığı ülkelerde Güney Afrika hariç diğer gelişen ekonomilerde Fed kaynaklı sorunlar yaşandı.

Ben o konuda çok fazla sıkıntılı durumla karşı karşıya kalmadığımızı ifade etmek istiyorum. Ben bunun kısa dönemli bir panik olduğunu düşünüyorum. Söylenenle algı arasında bir sorun var. Daha sıkılaştırmaya başlamadılar bile. Ortaya çıkan şey şu: ABD ekonomisi iyileştikte diğer ekonomilerde sıkıntı yaşanacak. Bu bilinmeyen bir şey değildi" diye konuştu.

Para musluklarının kesilmesinden endişe etmediğini ifade eden Çağlayan, çıkan sermayelerin dönüp dolaşıp yine geri geleceğine inandığını söyledi. Ekonomi Bakanı, "Sermaye hareketleri zaman zaman tenefüse çıkar, liman değiştirir ama zeminimiz hala sağlam" şeklinde konuştu.

'MÜDAHALE SON DERECE GEREKSİZ'
Ekonomi Bakanı, "Doların 2 TL'yi geçmesiyle ilgili olarak rakam hedefi vermeye gerek yok. Denge kendi bünyesinde oluşur" dedi.

Türkiye'nin kendine güvenen bir ülkeye dönüştüğüne işaret eden Çağlayan, "Sermaye hareketleri yaşanabilir. Her zaman aynı yerde kalmazlar. Ama kendimize baktığımızda biz sağlam bir zemindeyiz. Ekonominin makro dengelerinde herhangi bir sorun yok. Spekülatif amaçlı böyle şeyler yaşanabilir.

Türkiye şu anda ikinci çeyrekte Avrupa'nın en hızlı ülkesi oldu. OECD'de de öyle. Türkiye ekonomisi canlı olarak yolunda devam ediyor" dedi. İhracatçıların her zaman doların yükselişini desteklemediğini sadece istikrar istediğini ifade Çağlayan, bugünkü rakamların ihracatçıyı memnun eden rakamlar olmadığını belirtti. Merkez Bankası'nın politikalarını da değerlendiren Çağlayan, "Merkez müdahalesi son derece gereksiz. Arz-talep dengesinde fiyatlar oluşur" dedi.

'DOLAR 2 TL'NİN ALTINDA OLMALI'
Çağlayan, dolar/TL'nin 3 liraya gitmesi için herhangi bir neden olmadığını söyledi ve "Merkez Bankası müdahale etmesi gerektiği yerde müdahale yapar. Gerektiği noktada fiili müdahale yapar. Şu anda fiili müdahaleye gerek yok diye düşünüyorum" şeklinde konuştu.

Ekonomi Bakanı, Türk Lirası'nın dolar karşısındaki seviyesinde 2 liranın altında bir rakamın doğru olacağı fikrindeyim dedi. Çağlayan, "Vatandaşın dövizin yükseleceği yönündeki spekülasyonlara aldırmaması gerekiyor" diye devam etti.