25 Nisan 2024 Perşembe / 17 Sevval 1445

İki metrelik kafasıyla bilim dünyasını hayrete düşürdü

Dev deniz canlısı fosili, bilim dünyasını hayrete düşürdü. 237 ile 247 milyon yıllık olduğu tahmin edilen Dünya'nın 'ilk dev' 'iktiyozor'fosili, görenleri şaşırtıyor. Fosil, Mesozoyik Çağın balık şeklindeki deniz sürüngenleri olarak tanımlanan iktiyozordan 'ilk dev' olarak kayıtlara geçti.

Star.com.tr5 Ocak 2022 Çarşamba 14:44 - Güncelleme:
İki metrelik kafasıyla bilim dünyasını hayrete düşürdü

24 Aralık 2021'de Science dergisinde yayınlanan araştırma, dev iktiyozorların, hem soyu tükenmiş deniz hayvanlarından hem de modern balinalardan daha hızlı fiziksel değişimler yaşadığını söylüyor.

Los Angeles County Doğa Tarihi Müzesi'ne göre, bir kafatası fosili, Nevada'nın Augusta Dağları'ndaki fosil alanında bir kaya biriminden çıktı. Korunmuş bir kafatası, omurga, omuz kısmı ve kol kısmı üzerinde yapılan araştırmalara göre fosil, yaklaşık olarak 237 ila 247.2 milyon yıl önce, Orta Triyas dönemine kadar uzanıyor.

HAYRETE DÜŞÜREN BOYUTLAR: KAFASI 2 METRE UZUNLUĞUNDA

Araştırmacılara göre, Mesozoyik Çağın balık şeklindeki deniz sürüngenleri olarak tanımlanan ve bu tür, devasa boyutlara ulaşıyordu. Bir ispermeçet balinası 55 fit (16.7 metre) uzunluğuna ulaşabilirken, 'Cymbospondylus youngorum' olarak adlandırılan iktiyozor, şu ana kadar bulunan ve o dönemde karada veya suda yaşayan en büyük hayvandır.

Doğa Tarihi Müzesi'nin memeli biliminin yardımcı küratörü ve aynı zamanda çalışmanın ortak yazarı Jorge Velez-Juarbe, fosillerin toplanmasına doğrudan dahil olmadı, ancak fosil ve yaşayan deniz memelileri hakkında, onları iktiyozorlarla karşılaştırabilmek için vücut büyüklüğü fiziksel değişim oranlarını anlamak için çok önemli olan verileri topladı ve analiz etti.

Velez-Juarbe Newsweek'e verdiği demeçte, "Sık sık benzer özelliklere sahip olan deniz memelileri ve iktiyozorlardan bahsediyoruz, ancak nadiren kağıda dökülüp düzgün bir şekilde analiz ediliyor, bu yüzden bu çok tatmin edici bir deneyim ve iş birliği oldu ." dedi.

Çalışma, Dünya'da yaşamış en büyük hayvanların denizlere hükmettiğini ortaya koyuyor.

Star.com.tr

  • Mesozoyik Çağı
  • iktiyozor fosili
  • 246 milyon yaşında
  • bilim dünyası
  • dev iktiyozorlar