20 Nisan 2024 Cumartesi / 12 Sevval 1445

Batı'ya rest çekti! 'İskender-M füzelerini asla geri çekmeyeceğiz'

Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov, Avrupa'nın göbeğinde yer alan İskende-M füzelerini müzakere etmeyeceklerini açıkladı. Peskov, Rusya'nın Polonya sınırındaki batı bir yerleşim bölgesi olan Kaliningrad bölgesindeki İskender füzelerini, asla geri çekmeyeceğini söyledi.

star.com.tr18 Ocak 2022 Salı 10:57 - Güncelleme:
Batı'ya rest çekti! 'İskender-M füzelerini asla geri çekmeyeceğiz'

Daha önce menzillerinden ötürü Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Anlaşması'nın (INF) bitirilmesine gerekçe olarak gösterilen İskender füzeleri, Rusya'nın batı sınırında adeta Avrupa'nın göbeğinde yer alıyor.

Artan Ukrayna gerilimi ile ilgili açıklamalarda bulunan Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov, Kaliningrad'daki füze rampaları ile ilgili, adeta meydan okuyan açıklamalarda bulundu.

Peskov'a, Pazar günü CNN ile yaptığı röportajda Rusya, 'Tansiyonu düşürme çabaları kapsamında, ABD ve NATO arasındaki Avrupa güvenliği konulu müzakerelerin durumu ve Moskova'nın İskender füzelerini Kaliningrad'dan çekmeyi düşünüp düşünmeyeceği' soruldu.

İSKENDER FÜZELERİNİ ASLA GERİ ÇEKMEYECEĞİZ

Peskov, 'Kaliningrad Rusya'nın toprağı olduğu için Rusya, Kaliningrad'dan herhangi bir füze ve silahın geri çekilmesine ilişkin asla kimseyle görüşmeyecektir ve tüm saygımla, kendi bölgemizde şunu ya da bunu yapmamız yönündeki taleplere asla müsamaha göstermeyeceğiz." dedi.

Peskov'a ABD'nin eski Rusya büyükelçisi Michael McFaul'un yakın zamanda Twitter'da yayınladığı bir dizi başka "talep" hakkında da soru soruldu. Kaliningrad'dan füzelerin kaldırılmasına ek olarak, öneriler arasında komşu ülkelerden güçlerin geri çekilmesi, Kırım'ın Ukrayna'ya iade edilmesi ve Batılı yetkililerin Rusya'yı isyancıları desteklemekle suçladığı Ukrayna'nın doğu bölgelerindeki ayrılıkçı güçlere desteğin durdurulması yer aldı.

Peskov, "Yani, çeşitli bölgelerde Rus barış gücü askerlerimiz var ve durum hala çok yeni, hala çok çok kırılgan ve Rusların geri çekilmesi yeni bir krizin alevlenmesine yol açabilir. Sonucun ne olacağını bilmiyoruz.' dedi.

Peskov, Rusya'nın çekilmesiyle bölgedeki çatışmaların daha da alevlenebileceğini iddia etti.

star.com.tr