19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

Verdikleri dilekçe ülkede gündem oldu! 'Bizi kurşuna dizin'

ABD'nin Oklahoma eyaletindeki iki idam mahkumunun talebi, ülkede gündem oldu. İğneyle idam yerine kurşuna dizilmek için dilekçe veren mahkumlar, kurşuna dizilmenin, daha hızlı olacağını ve mevcut infaz tarzından daha az hataya yer olacağını savunuyor. Mahkumların talebi ve diğer idamların başarısızlığı, ülkede gündem oldu.

star.com.tr11 Ocak 2022 Salı 11:30 - Güncelleme:
Verdikleri dilekçe ülkede gündem oldu! 'Bizi kurşuna dizin'

2001'deki bir soygun sırasında iki kişiyi öldüren Donald Anthony Grant ve 2005'te yüksek dozda metamfetamin kullanırken dört kişiyi öldüren Gilbert Ray Postelle, ABD Bölge Yargıcı Stephen Friot'a, 'enjeksiyon' yoluyla idamın doğru olup olmadığını belirleyene kadar infazların ertelenmesi çağrısında bulundular.

AP'ye göre, konuyla ilgili dava 28 Şubat'ta görülecek, ancak Grant ve Postelle haftalar önce sırasıyla 27 Ocak ve 17 Şubat'ta infaz edilmesi bekleniyordu.

Her iki adamın da geçen yıl affı reddedilmişti.

İĞNE YERİNE KURŞUNA DİZİN

Avukat Jim Stronski yargıca, idam mangasının "bakması ürkütücü gelse de, daha hızlı olacağı konusunda hepimiz hemfikiriz" dedi.

Temyiz başvurusunda bulunan uzmanlar, idam mangası tarafından ölümün ya tamamen ya da neredeyse ağrısız olacağını ve ölümcül enjeksiyondan daha az hataya yer olduğunu iddia ettiler.

Geçen yıl idam edilen bir başka Oklahoma idam mahkumu olan John Marion Grant, idamı sırasında öldürücü enjeksiyona defalarca maruz kaldı. Uzun bir süre ölmedi ve ilk enjeksiyondan 21 dakika sonra öldüğü açıklanmadan önce kusmaya başladı.

2014 yılında, Amherst Koleji Profesörü Austin Sarat, başarısız ölümcül enjeksiyonların oranının diğer infaz biçimlerinden %7 daha yüksek olduğunu açıkladı.

Benzer bazı davalarda da, idam cezasının hâlâ geçerli olduğu 27 eyalette de öldürücü enjeksiyonun varsayılan seçenek haline gelmesinden önce, ABD'de yaygın olarak kullanılan idam mangası gibi alternatif infaz yöntemlerini savunuldu. California, Oregon ve Pennsylvania'da infazlara ilişkin bir moratoryum yürürlükte.

star.com.tr

  • idam mangası
  • kurşuna dizilme
  • idam
  • mahkum