20 Nisan 2024 Cumartesi / 12 Sevval 1445

İnşaat sektörü 2017 yılı konut istatistiklerini değerlendirdi

19 Ocak 2018 Cuma 07:00 - Güncelleme:
İnşaat sektörü 2017 yılı konut istatistiklerini değerlendirdi

Şirket: Hasanoğlu İnşaat

Sözcü: Hasanoğlu İnşaat Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Haluk Hasanoğlu

Türkiye yabancı yatırımcının yakın markajında

2016 yılı konut satış istatistiklerine baktığımızda 2016 yılında bir önceki yıla göre yüzde 4 artış göstermişti. Dolayısıyla 2017 yılında bir önceki yıla göre yüzde 5,1 artış göstermesi sektörün 2017 yılında iyi bir skor elde ettiğini ve Türkiye’nin lokomotif sektörleri arasındaki yerini koruduğunu gösteriyor. 

Sektörümüz her yıl ivme kazanarak büyümeye devam ediyor. Bu yıl konut satışlarında, 2019 yılında gerçekleşecek seçim sürecinin etkisiyle bir miktar düşüş yaşanabilir. Ancak her zaman olduğu gibi sektör 2018 yılında da büyümeye ve ivme kazanmaya devam edecektir. TÜİK’in konut satış istatistiklerinde özellikle üzerinde durmamız gereken kısımların başında yabancıya konut satışı geliyor. Türkiye yabancı yatırımcının yakın markajında. Yabancılara yapılan konut satışları 2017 yılında bir önceki yıla göre yüzde 22,2 oranında arttı. 2016 yılının verilerine baktığımızda ise yabancılara yapılan konut satışlarının 2016 yılında bir önceki yıla göre yüzde 20,3 azaldığını görmüştük. 2017 yılı yabancıya konut satışlarının arttığı bir yıl oldu. 2018 yılında da bu sayının artarak devam edeceğini ön görüyoruz.

Şirket: TESA Yapı

Sözcü: TESA Yapı Yönetim Kurulu Başkan Vekili Asım Sağlam

İnşaat sektörü kazandırmaya devam edecek

Konut satışlarının 2017 yılında bir önceki yıla göre yüzde 5,1 artış göstermesi sektörümüzün büyümeye devam ettiğinin önemli bir göstergesidir. Uzun yıllardan beri İstanbul’da konut projeleri yapan bir aileden geliyoruz. Geçmiş deneyimlerimiz bize inşaat sektörünün her zaman kazançlı ve büyüyen bir sektör olduğunu gösterdi. Konut satış rakamlarının her yıl artmasında tabi ki hükümetimizin de bu anlamda gerekli destek ve düzenlemeleri yapması da etkili oldu. Özellikle ilk kez konut satın alacaklara yönelik son yapılan düzenleme 2018 yılında da sektörü besleyecek ve canlandıracaktır. Bunun dışında kentsel dönüşümün ülkemiz için elzem olduğunu ve gerekli düzenlemelerin yapılması gerektiğini de vurgulamakta fayda var. Şu ana kadar kentsel dönüşüm projeleri hayata geçirmiş ve İstanbul’da çarpık kentleşme konusunda önemli projeleri hayata geçirmiş bir şirket olarak gerekli düzenlemeleri bekliyoruz. Özellikle kentsel dönüşüm sürecinde projelerin sürekliliğini sekteye uğratan bürokrasi konusunda da gerekli iyileştirmelerin yapılacağına inanıyoruz. Depreme karşı dayanıksız yapıların yenilenmesi için önemli bir atılım olan kentsel dönüşüm süreci için 2018 yılında da projelerimizi hayata geçirmeye devam edeceğiz.

2017 yılında Türkiye genelinde erkekler yüzde 59,4 pay ile 837 bin 928, kadınlar yüzde 29,1 pay ile 409 bin 453 adet konut sahibi olurken, yüzde 2,1 pay ile 29 bin 178 konut kadınlar ve erkekler tarafından ortaklaşa alındı. Bu sonuç kadınların mülkiyet sahibi olma konusunda erkeklere göre daha geride olduğunu gösteriyor. Türkiye’de genellikle konut mülkiyeti erkeklerde oluyor ancak şunu da unutmamak gerekir ki konut satın alınırken her zaman kadınlar seçimi yapar.

Şirket: Keleş İnşaat

Sözcü: Keleş İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı İlker Keleş

Konut satışlarındaki artış 2018 yılı için umut verici

Türkiye İstatistik Kurumu’nun açıkladığı konut satış istatistiklerini değerlendiren Keleş İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı İlker Keleş, “2017’de 2016’ya göre yüzde 5,1’lik artış gerçekleşti. Sektörün ve bizlerin beklentisi bu yöndeydi, bu nedenle bizler için sonuçlar sürpriz olmadı. 2017 yılında sektörümüzü desteklemek amacı ile uygulanan tapu harcı ve KDV oranlarındaki indirimlerin 2018 yılı için de uygulanması durumunda sektörde konut satışının daha çok artacağı düşüncesindeyim. Konut satışlarındaki istikrar sektörümüzün 2018 yılında da büyümesine katkı sağlayacaktır.

2017 yılında yaşanan artış emlak sektörünün Türkiye ekonomisi içindeki lokomotif sektörler arasında yer aldığının ve büyümesine devam ettiğinin göstergesidir. 2017 yılında 1 milyon 409 bin 314 konut satıldı, bu satışta İstanbul 238 bin 383 konut satışı ve yüzde 16,9 pay ile ilk sırayı aldı. Yabancılara yapılan konut satışları ise 2017 yılında bir önceki yıla göre yüzde 22,2 oranında arttı. Yabancılara yapılan konut satışlarında 2017 yılında ilk sırayı 8 bin 182 konut ile İstanbul, ikinci sırayı 4 bin 707 konut ile Antalya aldı.  Bu sonuçlar yabancı yatırımcının ülkemize olan güveninin bir göstergesi diye düşünüyorum. 2016 yılının olumsuz etkisinin de yabancı yatırımcılar nezdinde kalmadığının kanıtıdır. Yabancı yatırımcı için yatırım yapılacak güvenli liman olarak görülen sektörümüzün 2018’de de büyümesi devam edecektir.

Şirket: Okkalar İnşaat

Sözcü: Okkalar İnşaat’ın Yönetim Kurulu Üyesi Mahmut Okka

Konut satışları 2017 yılında bir önceki yıla göre yüzde 5,1 artış gösterdi. Konut satışlarında 2017 yılında, İstanbul 238 bin 383 konut satışı ve yüzde16,9 pay ile ilk sırayı aldı. İstanbul gibi dünya markası olmuş bir şehirde markalı konut projelerini hayata geçiren inşaat firmaları sektörün büyümesine büyük katkı sağlıyor.  Sektörün bu yılı da büyüyerek kapatması lokomotif sektör olarak ekonomiye değer katmaya devam ettiğini gösteriyor. Sektör kendine bağlı 200’den fazla alt sektörün ürettiği mal ve hizmete talep oluşturuyor. Ekonomi iç ve dış dinamiklerden kaynaklanan dalgalanmalardan etkilense de inşaat sektörünün 2018 yılında da büyümesine hız kesmeden devam edeceğini öngörüyorum. 2016 yılına göre sektör 2017 yılında daha da büyük ivme kazandı. Özellikle yeni projelerin hayata geçirilmesi, kentsel dönüşüm sürecinin hız kesmeden devam etmesi hükümetimizin de bu anlamda gerekli adımları atmasından kaynaklanıyor.

Yabancılara yapılan konut satışları 2017 yılında bir önceki yıla göre yüzde 22,2 oranında arttı. Yabancılara yapılan konut satışlarında 2017 yılında ilk sırayı 8 bin 182 konut ile İstanbul, ikinci sırayı 4 bin 707 konut ile Antalya aldı. Antalya ve İstanbul’un yabancılar tarafında en çok bilinen ve markalaşmış önemli kentlerimiz olması yabancıların da tercihlerini bu yönde yapmalarını sağlıyor. Türkiye için dışarıdan yapılan bütün olumsuz algı çalışmalarına rağmen yabancı yatırımcının ülkemizi tercih edilmesi bizi bu anlamda ziyadesiyle memnun ediyor.

Ayrıca sektörümüz açısından özellikle doğru projeleri doğru lokasyonlarda hayata geçiren şirketlerin, konut satışlarında bir sıkıntı yaşamayacağını söyleyebiliriz.