Besin değerinin yüksekliği sebebiyle eskiden sadece krallar için yetiştirilen siyah pirinç artık Türkiye'de de üretilmeye başladı.
3
/
31
Besin değerinin yüksekliği nedeniyle eskiden sadece Çin hükümdarları için üretilen dünyada 'yasak pirinç' olarak da bilinen siyah pirinç, artık Türk sofralarında da yerini alacak.
4
/
31
Trakya Tarım Araştırmaları Enstitüsü Çeltik Bölüm Başkanı Dr. Halil Sürek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de ilk kez siyah pirinci, Filipinler'deki Uluslararası Çeltik Enstitüsü'nden getirdikleri tohumları çoğaltarak ürettiklerini söyledi.
5
/
31
Dr. Sürek, siyah pirincin Türkiye için yeni bir ürün olduğunu ifade ederek, 2 yıl önce bir pirinç firmasının ithalat yoluyla getirerek satmasının ardından enstitü olarak tohum üretimine başladıklarını anlattı. Türkiye'de son yıllarda beyaz pirince olan ilginin arttığını ancak siyah pirince ilginin hangi yönde olacağını bilmediklerini bildiren Dr. Sürek, şunları kaydetti:
6
/
31
'30 yıl öncesinde kişi başı yıllık 4-5 kilogram tüketilen beyaz pirinç günümüzde kişi başına yıllık 9-10 kilogramlara kadar çıktı. Pirinç son yıllarda Türk mutfağındaki yerini sağlamlaştırdı. 2 yıl önce bir firma ithalat yoluyla siyah pirinci satışa sundu, biz buna istinaden Filipinler'den getirdiğimiz 2 tohumla üretime başladık. Siyah pirince ilgi ne olur bilinmez, bu arz ve talep meselesi.'
7
/
31
Peki siyah pirincin yararları nelerdir?
8
/
31
Siyah pirincin kalp hastalıklarına ve kansere karşı etkili olabileceği belirtiliyor.
9
/
31
Yapılan araştırmalarda siyah pirincin ürüne rengini veren ve hücre yenileme, yani antioksidan özelliği kazandıran antosiyaninler açısından çok zengin olduğunu bildiriliyor. Özellikle lif ve mineral zenginliği açısından yüksek olan siyah pirinç vejetaryenlerin popüler yemeği olarak kabul ediliyor.
10
/
31
Mor Patates
11
/
31
Ülkemizde yeni keşfedilmeye başlayan mor patates, 7.000 yıl önce Güney Amerika'daki İnka Krallarına mahsus, bir yiyecek olarak kabul edilmiştir.
12
/
31
ABD Tarım Bakanlığına göre en koyu mor renkli patatesler diğer mor patateslere göre dört kat daha fazla antioksidan içeriyorlar.
13
/
31
Beyaz patateslere kıyasla on kat daha fazla antioksidan ve antosiyanin içeriyor. 'Mor Majeste' diye adlandırılan mor patates, günümüzde bazı ülkelerde yetişiyor. Antioksidan gücü, Brüksel lahanası, kıvırcık lahana ve ıspanakla aynı sırayı paylaşıyor.
14
/
31
Mor patates aynı zamanda iyi bir kompleks karbonhidrat, potasyum, C vitamini, folik asit ve demir kaynağı olarak biliniyor. Mor patates, hücreleri koruyan ve vücudu iyileştirmeye yardımcı olan antosiyaninler göz ve kalp sağlığını desteklemede, kanser hücrelerinin çoğalmasını azaltmada ve daha birçok rahatsızlığın giderilmesinde aktif rol oynuyor.
15
/
31
Mor Patates, antioksidan açısından çok zengin, beyaz patatesten on kat daha antioksidan ve antosiyanin içeren bir besin kaynağıdır. Mor Patates: Demir, folik asit, C vitamini, potasyum, B kompleksi, lif içeriği yüksek, mineraller ve karbonhidrat açısından zengindir. Şekerli bir tada sahip olan mor patates, pancarla patates arası bir tada sahiptir.
16
/
31
Mor yiyeceklerde hücreleri korumaya ve vücudunuzu iyileştirmeye yardımcı olan, antosiyanin kimyasallar vardır. İçerdiği antosiyanin sayesinde kanser riskini önemli oranda azalttığı tespit edilmiştir. Obezite olanlar içinde kilo aldırmayan özelliğinden dolayı çok faydalıdır. Bronşlar, burun ve akciğer tıkanıklığı tedavisinde etkilidir. Ayrıca yaşlanmayı geciktirici özelliği vardır.
17
/
31
Kızartma yapılarak tüketilmemelidir. Zararları: Doğum kontrolü hapı gibi işlev görür. Çocuk sahibi olmak isteyen ve hamileler bu besini kullanmamalı.
18
/
31
Tatlı (Turuncu) Patates
19
/
31
Tatlı patatesin tadı patates ile pancar arası bir tattır. Besleyicilik olarak da mükemmeldir. Yanısıra sindirimi kolay ve alerji riski düşük olduğu için bebekler için ilk besinlerden biri olarak öneriliyor. Bazılarının rengi turuncuyken, bazılarının dışı mor olabiliyor.
20
/
31
Mor olanlarda ayrıca olağanüstü bir pigment var ve bu pigment iltihap çözücülükten kanser önleyiciliğe kadar pek çok şeye yarıyor. Tatlı patates aslında havuç ve balkabağı gibi Betakaroten yani A vitamini öncülü içeriği açısından çok zengindir. Betakaroten Göz ve bağışıklık sistemi hastalıklarında önemli bir maddedir. Yaşlanmaya karşı da etkilidir.
21
/
31
Bebekler sürekli büyüdüğü için, büyümede çok önemli olan A vitamini kaynaklarını unutmamakta fayda var. Tatlı patatesle ilgili bir güzellik de, haşladığınızda vitaminleri ölmez tam tersine vitaminlerinden yararlanmak için haşlamak gerekiyor.
22
/
31
Beta karotenden daha çok yararlanmak için mutlaka tüketirken yağ eklemelisiniz çünkü A vitamini yağda çözünür. Bir bardak pişmiş tatlı patateste günlük A vitamini ihtiyacımızın 4 katından fazlası vardır. A vitamini depolanan bir vitamin olduğu için kalanı da atılmaz.
23
/
31
Bunlar dışında günlük C vitamini ihtiyacının yüzde 37si, mangan, bakır, B6 vitamini gibi başka vitamin ve mineraller de içeriyor. Tatlı patatesin kan şekerini düzenleyici özelliğini de vardır. Tatlı patates B6 vitamini açısından da zengin bir kaynaktır. Kalp Krizi riskini düşürür. Tatlı patates doğal şeker içerir. Bu şekerler dolaşım sistemimizde yavaş salgılandığından kilo alımı ve şeker yükseltici etkileri azdır.
24
/
31
Alabak Otu (Turp)
25
/
31
Alabaş otu, turpgiller ailesinden olup yurtdışında Kohlrabi ve Cehennem Topuzu olarak bilinmektedir.
26
/
31
Bu bitki kimi zaman bilindik turp renginde karşımıza çıkmaktadır kimi zamansa bir miktar yeşil sebzeleri andıran bir renge bürünmektedir.
27
/
31
Tüketen kişilere sağlık açısından çok fayda sağlamaktadır. Bu özelliği sebebiyle de vejeteryan olan kişiler tarafından sıklıkla tercih edilmektedir.
28
/
31
Alabaş otu içerisinde, vücut sağlığı açısından oldukça değerli elementleri ve vitaminleri barındırmaktadır.
29
/
31
Bu elemenler ve vitaminler arasında; potasyum, fosfor, kalsiyum ve demir elementlerinin yanı sıra A, B ve C vitaminleri başı çekmektedir.
30
/
31
Bu kadar geniş bir yelpazede zengin bir içeriğe sahip olması nedeniylede vücudumuz için oldukça etkili bir sebze olduğu söylenebilir.