Deniz kaplumbağalarının yaşamı, son 70 yılda plastik atıklar, petrol sızıntıları, termik santrallerin yarattığı kirlilik ve küresel iklim değişikliği nedeniyle tehdit altına girdi.
Anadolu Ajansı (AA) muhabiri Muğla, Hatay, Adana, Antalya, İstanbul ve Rize'de ayrı ayrı çevresel araştırmalar yürüten Deniz Kaplumbağaları Araştırma Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi (DEKAMER), Samandağ Çevre Koruma ve Turizm Derneği (SAÇEVKO) ve Dünya Doğayı Koruma Vakfının (WWF) 2 yıllık verilerini derledi.
Projenin görselleri ise deniz kaplumbağalarının yuvalama alanı olan Türkiye'nin en batı kıyısı İztuzu ve en doğu noktası Samandağ sahili arasında Anadolu Ajansı (AA) foto muhabirleri Özge Elif Kızıl ve Şebnem Coşkun'un 4 ay süren çalışmasıyla kayıt altına alındı.
Deniz kaplumbağalarını Koruma ve Rehabilitasyon Merkezine (DEKAMER) yılda ortalama 42 deniz kaplumbağası rehabilitasyon için getiriliyor.
Bunların bir çoğunun geliş sebebi turist teknelerinin pervaneleriyle yaralanmaları ve bilinçsiz insan davranışları sebebiyle oluyor.
Burada rehabilitasyona alınan caretta caretta türü deniz kaplumbağasının yüzgecinin kopmasının sebebi tam bilinmese de pervane kesiği yada bilinçsiz insan faaliyeti olarak değerlendiriliyor.