11 Aralık 2024 Çarşamba / 10 CemaziyelAhir 1446

5 kişilik göreve 779 başvuru

TBMM tarafından alınacak beş kamu denetçisi (ombudsman) için 779 kişi başvurdu.

Stargazete.com8 Kasım 2012 Perşembe 07:00 - Güncelleme:
5 kişilik göreve 779 başvuru
Başvuranlar arasında, daha önce TBMM’de görev yapmış sadece iki kadın aday olması dikkat çekti. TBMM tarafından geniş bir araştırma yetkisiyle atanacak beş denetçi pek çok görevinin yanı sıra “Yönetimin mağdur ettiği” kişilerin şikayetlerini değerlendirmeye alacak.

12 Eylül referandumuyla oluşan kamu denetçiliği için Kasım ayı başına kadar süren başvurular tamamlandı. Başvuru sırasında 40 yaşından büyük olmak, en az 10 yıllık kamu hizmeti yapmak, sabıkasız ve herhangi bir siyasi parti üyesi olmama şartı aranan denetçilik adayları, TBMM Dilekçe ve İnsan Haklarını İnceleme komisyonlarının üyelerinden oluşan Karma Komisyon tarafından incelemeye alındı. 779 başvuruyu önce 15’e indirecek sonra içlerinden beş adayı denetçi olarak seçecek. Komisyon ayrıca, bir başdenetçiliği için 25 adayı da değerlendirmeye alacak.

MECLİS KÖKENLİ İKİ KADIN ADAY

Denetçilik adayları arasında, meclis kökenli sadece iki kadın adayın yer aldığı görüldü. Kadın adaylardan Merit Cerit Dağ’ın daha önce AKP milletvekili Süleyman Gündüz ve Cemal Yılmaz Demir, RP vekili Cevdet Akçalı, MHP vekili Cahit Tekelioğlu, eski bakan Ercüment Konukman’ın danışmanlığı ve özel kalemliğini yaptığı öğrenildi. Diğer kadın adayınsa eski DSP Amasya Milletvekili Gönül Saray Alphan olduğu öğrenildi. Seçilen kişinin bir nevi müfettişlik görevi üstlendiğini belirten Melek Cerit Dağ “Bilgi ve tecrübemle bu önemli kamu görevini yapabileceğimi düşündüğüm için denetçiliğe aday oldum” dedi.

KAMU DENETÇİSİ NEDİR

Batı dillerinde Ombudsman olarak geçen kamu denetçisi, Parlamento’yu temsil etmek üzere seçilmiş kimseleri simgeliyor. Kamu denetçisi parlamento tarafından atanan, yönetimin mağdur ettiği bireylerin hiçbir şekle bağlı olmaksızın yaptıkları şikayetler üzerine harekete geçen, geniş bir soruşturma ve araştırma yetkisi ile donatılmış olan, yapılan haksızlıkları ortaya koymak, takdir yetkisinin kötüye kullanılmasını engellemek, mevzuata saygılı olmayı ve uygun hareket etmeyi temin etmek, hakkaniyet önlemlerini salık vermek ve nihayet kamu hizmetlerinin daha iyi görülmesi için gerekli reformların yapılması önerilerinde bulunmak amaçlarını güden kamu görevlileridir.