24 Nisan 2024 Çarşamba / 16 Sevval 1445

Af haberleri gündemde kalmaya devam ediyor

Af haberler gündemde konuşulan konular arasında yer alıyor.Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) TBMM Grup Başkanvekili Erkan Akçay: -'MHP'nin verdiği söz senettir. Emeklilikte yaşa takılanlar, ek gösterge, şartlı ceza indirimi ve diğer konularda, her meselenin sahibi, takipçisi ve arkasındayız' ifadelerini kullandı.

21 Aralık 2018 Cuma 07:00 - Güncelleme:
Af haberleri gündemde kalmaya devam ediyor

MHP'den EYT, ek gösterge ve af açıklaması

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) TBMM Grup Başkanvekili Erkan Akçay: -"MHP'nin verdiği söz senettir. Emeklilikte yaşa takılanlar, ek gösterge, şartlı ceza indirimi ve diğer konularda, her meselenin sahibi, takipçisi ve arkasındayız" ifadelerini kullandı.

 

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) TBMM Grup Başkanvekili Erkan Akçay: -"MHP'nin verdiği söz senettir. Emeklilikte yaşa takılanlar, ek gösterge, şartlı ceza indirimi ve diğer konularda, her meselenin sahibi, takipçisi ve arkasındayız" ifadelerini kullandı.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulunda, 2019 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi ile 2017 Yılı Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanunu Tasarısı'nın tümü üzerindeki görüşmeler devam ediyor.

 

AF HABERLERİ


AK Parti Meclis'e yeni yasa teklifi sundu. Teklifin içerisinde birçok madde yer alırken, kural dışı tartılar nedeniyle verilen idari para cezaları bir defaya mahsus olmak üzere affedilecek. Aftan yaklaşık 500 bin kişi yararlanacak.

AK Parti enerji alanında bir dizi düzenleme getiren yasa teklifini Meclis Başkanlığı'na sundu. Teklif ile madenlerde güvenliğin sağlanmasından, akaryakıt kaçakçılığına, tartı aletlerinden nükleer enerjiye kadar bir çok alanda düzenleme yapılıyor.

Madenlerde güvenlik riskini günlük deftere kaydetmeyen görevliye para cezası, denetimleri engelleyen ruhsat sahibine de faaliyetin durdurulması gibi cezalar getiriliyor.

Teklifi AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Muş açıkladı. Bütçe görüşmelerinden sonra yasalaştırılması planlanan tekliften birkaç satır başları şu şekilde;



YURT DIŞINDA ARAMA İÇİN ŞİRKET

Maden tetkik ve arama enstitüsü yurtdışında maden arama, araştırma ve faaliyet yapabilmek için şirket kurabilecek. Maden kanunun amacı 'madenlerin 'milli menfaatlere uygun olarak' aranması ve işletilmesini sağlayacak şekilde değiştiriliyor.

Madenlerde rezerv geliştirme hakkı hisselere bölünemeyecek, görünür rezerv geliştirme hakları da bakanlık onayı ile devir edilebilecek.

MADEN SAHASINA BAŞKA TESİS YOK

Maden sahalarında madencilik dışında tesis yapılamayacak.

İşletme izinleri tapu kayıtlarına işlenerek diğer yatırımlar planlanırken bölgede maden işletmesi olup olmadığı tespit edilebilmesine ve rezerv kaybına meydan vermeden yatırımların planlanması sağlanabilecek.

Ruhsat sahalarında kaynakların korunması amacıyla madencilik faaliyetleri dışında yapılacak ticari ve sınai faaliyetleri ancak bakanlığın uygun görüşü alınması durumunda yapılabilecek.

KURUL KALDIRILIYOR

Maden kanunu kapsamında, devlet planlama teşkilatının bağlı olduğu bakanın başkanlığında oluşturulan, maden işletme faaliyetleri ile diğer yatırımların kamu yararı açısından önceliğini ve önemini tespit ederek karar veren kurul kaldırılıyor. kurulun yetkileri bakanlığa devrediliyor.

DEVLETE 100 MİLYON LİRA DAHA

Altın, gümüş ve platin madenleri için uygulanan devlet hakkında teşvik indirimi yüzde 25 olarak düzenleniyor. bu şekilde altın gümüş ve platin madenlerinde alınacak devlet hakkı miktarı artırılıyor.

Devlet hakkının bu yolla önümüzdeki yıl 100 milyon lira artması hedefleniyor.

Maden sahalarına hafriyat cüruf, inşaat yıkıntı atığı gibi atıklar dökülemeyecek. aksi halde, ruhsat iptaline kadar varan cezalar uygulanacak.

YANLIŞ BİLGİYE CEZA

Teknik elemanlar ve yetkilendirilmiş tüzel kişilerden gerçek dışı ve yanıltıcı beyanlarda bulunanlara 5 bin lira para cezası verilecek.

MADENDE TEHLİKEYİ NOT ETMEYENE CEZA

Zaman zaman maden kazalarında gündeme geliyor. tehlikeli bir durum olduğunda bunu günlük olarak defterlere kaydetmek zorunlu. bu görevi yerine getirmeyenler uyarılıyor, ruhsat sahibine ceza veriliyordu.

Yeni düzenlemede görevliye sorumluluk getiriliyor. Daimi nezaretçi madende iş güvenliğini tehlikeye atan bir durum tespit ederse bunu gününde deftere kaydedecek. aksi halde nezaretçiye 5 bin lira para cezası uygulanacak.

Daimi nezaretçi defterini ruhsat sahibi ya da vekili de imzalayacak. defterin ibraz edilmemesi durumunda, ruhsat sahibi ya da vekili tarafından imzalanmaması ya da düzenli tutulmaması durumunda ruhsat sahibine 31 bin 54 lira ceza verilecek. Yeni yıl bu kural yeniden ihlal edilirse ceza iki katı olarak uygulanacak.
 

GENEL AF KANUNU NASIL UYGULANACAK?

MHP (Milliyetçi Hareket Partisi) Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız’ın gerçekleştirdiği açıklamalar ışığında; Genel Af kanunu kapsamındaki suçlardan ötürü hükümlü yahut tutuklu bulunanların kesinleşmiş hükümlerde hükmolunan cezaların toplamından, tabi oldukları infaz hükümlerine göre çekilmesi gereken cezadan bir defaya mahsus olmak üzere 5 yıl indirilmektedir. İndirim uygulanmasının ardından infazı gereken ceza kalmaması halinde hükümlü salıverilmektedir.