Soruşturma savcısı Murat Demir'in yıl sonuna kadar tamamlamayı planladığı soruşturmada son olarak Başbilen'in resmi banka dekontundaki imza ile intihar mektubundaki imzanın karşılaştırılması sağlanacak. Bu kapsamda savcılık iki imzanın da aynı kişiden çıkıp çıkmadığını Bilim Kurulu'na inceletecek. Soruşturmanın düğümünü Başbilen'e ait imzalar çözecek.
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yürüttüğü ASELSAN mühendisi Hüseyin Başbilen'in şüpheli ölümüne ilişkin soruşturmada sona gelindi. Soruşturma savcısı Murat Demir'in yıl sonuna kadar tamamlamayı planladığı soruşturmada son olarak Başbilen'in resmi banka dekontlarındaki imzalar ile intihar mektubundaki imzasının karşılaştırılması yapılacak. Bu kapsamda savcılık mektup ve dekontlardaki imzaların aynı kişiden çıkıp çıkmadığı Bilim Kurulu'na inceletecek. Öte yandan İstanbul Adli Tıp Kurumu 1. İhtisas Dairesince, Başbilen'in ölümüne ilişkin hazırlanan raporda, 5 üyenin 'intihar', 3 üyenin ise 'cinayet' olduğu yönünde görüş bildirmesi üzerine savcılığın çelişkileri ortadan kaldırmak için böyle bir adım attığı aktarıldı. Soruşturmada düğümü son olarak Başbilen'e ait imzaların çözmesi bekleniyor.
KARAR VERİLECEK
Soruşturmada son incelemelerin yapılmasının ardından Başbilen'in şüpheli ölümüne ilişkin yürütülen soruşturmada savcılık nihai karara varacak. Cinayet bulgularını gösterecek delillere ulaşılamaması halinde savcılık Başbilen'in dosyasıyla ilgili bir kez daha 'takipsizlik' kararı verebilecek. İmza ve diğer bulguların Bilim Kurulu tarafından 'cinayet' olarak yorumlanması halinde ise Başsavcılık inisiyatifiyle dosyanın önü açık olacak. Başbilen'in dosyası kapatılmadan cinayet şüphelisinin bulunması ve zaman aşımına yenilmemesi için dosya 30 yıl bekletilebilecek.
KAYITLARA GÖRE İNTİHAR
ASELSAN'da altı yıl önce gerçekleşen şüpheli ölümler dikkat çekmişti. Milli tank, Kanas silahı ve F-16 uçakları üzerinde çalışan ASELSAN mühendisi Hüseyin Başbilen 7 Ağustos 2006'da aracında boğazı ve elleri kesilmiş halde bulundu. Ardından 17 Ocak 2007'de Halim Ünal kafasına isabet eden tek kurşunla öldü. Dokuz gün sonra da Evrim Yançeken oturduğu binanın 6'ncı katından düşerek can verdi. ODTÜ mezunu üç genç mühendisin ölüm nedenleri kayıtlara intihar olarak geçti. Üç mühendisin ortak özeliği ise uçakları saldırıdan koruyan dost-düşman tanıma sistemi uzmanı olmaları olarak biliniyor. 3 mühendisin ölümü üzerindeki sır perdeleri ise hala aralanamadı.