25 Nisan 2024 Perşembe / 17 Sevval 1445

'Trump, yeni bir oyun oynuyor'

Uzun yıllar New York’tan başarılı haberlere imza atan Star yazarı Selim Atalay Trump’ın sosyal medyadan yaptığı son Suriye açıklamasını değerlendirdi. Atalay, Türkiye’yi YPG’nin vurulması üzerinden tehdit eden ABD Başkanı Trump’ın paylaşımındaki ara mesajlara dikkat çekti. Suriye gündemini uzun zamandır takip eden Terör ve Güvenlik Uzmanı Abdullah Ağar ise, ‘Trump’ın gelişen duruma göre yeni bir oyun oynadığı’ değerlendirmesinde bulundu.

star.com.tr/ Hasan Aytekin14 Ocak 2019 Pazartesi 07:00 - Güncelleme:
ABD Başkanı Donald Trump, dün gece resmi twitter hesabından 'DEAŞ'ın mülki halifeliğinin kalan az kısmını sert ve birçok yönden vurmaya devam ederken uzun zamandır gerçekleşmesi gereken Suriye'den çekilmeye başlıyoruz. DEAŞ tekrar toparlanırsa yakınlardaki üslerden tekrar saldıracağız.' ifadesini kullandı. Trump bu sözlerle birlikte ' Türkiye, Suriye’ye Kürtler'e (PKK/PYD) saldırırlarsa Türkiye'yi ekonomik olarak mahvedeceğiz' sözleriyle skandal bir açıklamada bulundu. 
 
Türkiye'den jet yanıt
 
Trump'ın tepki çeken paylaşımına ilk yanıt veren yine twitter üzerinden Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın'dan geldi. Kalın Trump'ın açıklaması ile ilgili, “Türkiye teröristlerle mücadele ediyor Kürtlerle değil. Sayın Donald Trump, Kürtleri ABD'nin terör listesindeki PKK ve onun Suriye kolu PYD/YPG ile eş tutmak ölümcül bir hatadır.” dedi.
 
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun ise Trump’ın skandal açıklamalarına cevaben resmi twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Türkiye Cumhuriyeti devleti Kürtlerin düşmanı değil, hamisidir. Türkiye'nin Kürtlerle hiçbir sorunu yoktur" mesajını paylaştı. “Bizim meselemiz PKK terör örgütüyle ve onun Suriye’deki uzantılarıyladır” diyen Altun, “PYD ve YPG bir terör örgütüdür. Türkiye terörle mücadelesini kararlılıkla sürdürecektir.” ifadelerini kulllandı.
 
 
 
Selim Atalay: Kışkırtma olursa, Türkiye vurur, Trump da karışmaz 
 
Uzun yıllar yurt dışından başarılı haberlere imza atan Star yazarı Selim Atalay ise Trump’ın kendince Suriye’de denge kurduğunu söyledi. 
 
Paylaşımı analiz eden Atalay, Trump’ın önce “Kürtlere saldırırsa Türkiye’yi ekonomik olarak mahvederim. Kürtler de Türkiye’yi kışkırtmasın” Sonra "35 km ilk tampon bölge kurulacak" söylediğini belirtti. “İlk lafı ciddiye almıyoruz Kışkırtma olup olmadığını herhalde Amerikan askeri gözleyecek” diyen Atalay,  ciddiye alınacak kısım olarak “Sınır boyunca tampon bölge” açıklamasının önemli olduğunu söyledi.  
 
Paylaşımda bir diğer noktaya dikkat çeken Atalay, “Kışkırtma olursa, Türkiye vurur, Trump da karışmaz” sözleri ile paylaşıma başka bir yorum getirdi.
 
Atalay söz konusu kışkırtmayı, ''Terör saldırısı veya Türkiye’yi rahatsız edecek herhangi bir durum” olarak niteledi.
 
Abdullah Ağar: Gelişen duruma göre, Trump’ın yeni bir oyunudur
 
ABD Başkanı Trump’ın Türkiye ekonomisini tehdit ettiğini belirten Güvenlik Uzmanı Abdullah Ağar, Trump'ın aynı zamanda YPG/PKK’ya ‘'Türkiye’yi tahrik etmeyin'' aklı verdiğini söyledi. Ağar, “Trump’ın gelişen duruma göre, yeni bir oyun peşinde olduğu” değerlendirmesinde bulundu.
 
ABD, DEAŞ ile gerçekten mücadele etmek istiyorsa bölgede sadece Türkiye ile hareket etmesi gerektiğini söyleyen Ağar, “Bir terör örgütü ile istikrar olmaz, ABD büyük bir yanlış içindedir” dedi. PKK/PYD’nin ideolojik saplantıları olan bir terör örgüt olduğunu belirten Ağar, “Trump’a akıl verenlerin bunu hatırlatması gerektir” dedi
 
Kuzey Suriye'de ABD'nin 24 üssü olduğunu bunlardan 13'ünün uçak inebilir halde olduğunu belirten Abdullah Ağar, Trump'ın çekilme mesajı dışından şimdiye kadar bütün denklemin Türkiye'nin bölgede etki elde etmesine karşı oluşturulduğunu söyledi. Trump'ın son paylaşımı ile müesses nizamın harekete geçtiğinin görüldüğünü söyleyen Ağar, bu durumun Suriye'den Irak'a uzanan bir oyunun parçası olduğunu söyledi