25 Nisan 2024 Perşembe / 17 Sevval 1445

Bakan Kurum: Haliç'te iptal edilen arıtma tesisini gerekirse bakanlık olarak gideceğiz resen bu işi yapacağız

İBB yönetiminin Haliç ve Marmara Denizi'nin temizliği için planlanan Silahtarağa Arıtma Tesisi projesini 'gereksiz' diyerek iptal etmesiyle ilgili konuşan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, 'Gerekirse bakanlık olarak gideceğiz resen bu işi yapacağız. dedi.

14 Kasım 2019 Perşembe 07:00 - Güncelleme:
Bakan Kurum: Haliç'te iptal edilen arıtma tesisini gerekirse bakanlık olarak gideceğiz resen bu işi yapacağız
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum canlı yayında soruları yanıtladı.
 
İBB yönetiminin Haliç ve Marmara Denizi'nin temizliği için planlanan Silahtarağa Arıtma Tesisi projesini 'gereksiz' diyerek iptal etmesiyle ilgili konuşan Kurum, "Tüm dünya biyolojik arıtmaya geçerken İBB Başkanı çıkıp 'Bu israf projesidir' gibi talihsiz bir açıklama yaptı. Buna müsaade etmeyeceğiz, belediyenin sorumlulukları var. Haliç'in eski haline dönmesine müsaade etmeyeceğiz. Atılması gereken adımları kararlılıkla atacağız. Gerekirse bakanlık olarak gideceğiz resen bu işi yapacağız." dedi.
 
Kurum'un açıklamalarından satır başları şöyle:
 
HALİÇ'TEKİ TEMEL "ATMAMA" TÖRENİ
 
Bu konuya ilişkin bakan yardımcımız buna ilişkin teknik cevapları verdi. Şunu ifade etmek isterim. Dünyanın atık su arıtma tesislerine bakışı incelendiğinde, iklim değişikliği dünyanın en önemli problemlerinin başında geliyor. Tüm dünyanın tedbir aldığı süreçte atık su arıtma tesisleriyle alakalı olarak tüm düya ileri biyolojik arıtma tesislerine geçiyor. Ülkemizde atık su tesislerinden yeniden kullanım oranı yüzde 1,2.
 
"İBB'NİN KARARI TALİHSİZ"
 
İklim değişiklikleriyle ilgili adımlarımızı atmak durumundayız. İBB Başkanı'nın açıklaması ve aldığı karar talihsiz. Yapmama üzerinden prim yapılıyor. Bu atık su arıtma tesisine neden ihtiyaç var? Atık sular Marmara'ya deşarj ediliyor. Bugünkü arıtma tesislerini biyolojik hale getiremezseniz denizi kurtaramazsınız. Sayın Cumhurbaşkanımıznı sayesinde Haliç yanında gezilebilir, içinde balıkların yüzdüğü bir hale geldi.
 
"BAKANLIK OLARAK DEVREYE GİRECEĞİZ"
 
Tüm dünya biyolojik arıtmaya geçerken İBB Başkanı çıkıp 'Bu israf projesidir' gibi talihsiz bir açıklama yaptı. Buna müsaade etmeyeceğiz, belediyenin sorumlulukları var. Haliç'in eski haline dönmesine müsaade etmeyeceğiz. Atılması gereken adımları kararlılıkla atacağız. Gerekirse bakanlık olarak gideceğiz resen bu işi yapacağız.