19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

Bayraktar Taktik İHA rekorlara doymuyor!

Kale-Baykar İş Ortaklığı tarafından geliştirilen Bayraktar Taktik İnsansız Hava Aracı (İHA) Sistemi yeni bir rekora daha imza attı.

6 Ağustos 2014 Çarşamba 07:00 - Güncelleme:

Keşan Askeri Havaalanı’nda devam eden uçuş testleri kapsamında 24 saat 34 dakikalık uçuş gerçekleştiren Bayraktar Taktik İHA, Türk Havacılık tarihindeki en uzun uçuş süresine sahip hava aracı olma ünvanına erişti.

Türk Havacılık Tarihi için Dönüm Noktası: 1 Gün Boyunca Uçuş

5 Ağustos 2014 Salı günü 15:36’da (TSİ) otomatik kalkışını gerçekleştiren İHA, 18000 fit irtfada gündüz ve gece 23 Saat 50 Dakika saat boyunca Saroz körfezi üzerinde otomatik seyrini devam ettirerek, toplamda 24 Saat 30 Dakika saat uçuş sonrasında 4043 Km. menzil katederek Keşan Havaalanı’na otomatik inişini saat 16:10’da başarıyla tamamladı.

12 metre kanat açıklığı, 650 kg kalkış ağırlığına sahip Bayraktar Taktik İHA, sistem ve alt sistem bazında dünyada ilk kez geliştirilen birçok teknolojiye sahip durumda. Otomatik olarak taksi, kalkış, seyir ve harici destek olmaksızın iniş ve park yapabilen 3 yedekli uçuş kontrol sistemi Dünya’da ilk kez Bayraktar Taktik İHA’sında kullanıldı. Proje kapsamında ayrıca Türkiye’de ilk kez milli ve özgün olarak geliştirilen; 8 çeşit servo eyleyici, ısıtmalı pitot statik, 3 yedekli INS-GNSS seyrüsefer, akıllı dengeleme sistemine sahip lityum tabanlı batarya gibi birçok kritik sistem yer almakta.

İrtifa Rekoru da Bayraktar İHA’da

Bayraktar Taktik İHA, 14 Haziran'da yaptığı test uçuş sırasında milli hava araçları arasında Türkiye irtifa rekoruna da imza atmıştı. Taktik-İHA sınıfındaki uçak, toplam 6 buçuk saat süren test uçuşu sırasında 27 bin 30 fit yani 8 bin 238 metreye çıkma başarısı göstermişti.

Başarının Perde Arkası: Milli, Özgün ve İhracat Kısıtlamasız

Bayraktar Taktik İHA'nın elektronik donanım, yazılım sistemleri ve platform tasarımı tamamen milli olarak geliştirildi. Proje kapsamında Türk Savunma Sanayi tarihinde ilk kez, %93 gibi yüksek bir yurt içi katma değer oranı sağlandı.

Kale-Baykar yetkilileri, İHA gibi havacılıkta en ileri teknolojilerin uygulandığı bir alanda, herhangi bir ihracat lisansına tabi malzeme kullanılmamış olmasının, özellikle milli ve özgün geliştirilen havacılık sistemlerinin yakın gelecekte yurt dışına ihraç edilebilmesi adına, Türkiye açısından kritik öneme sahip olduğunu değerlendiriyor. Kale-Baykar 2012 yılında, Katar Silahlı Kuvvetlerine yaptığı mini sınıfı insansız hava aracı satışı ile Türkiye’nin bu alandaki ilk ihracat başarısının altına imzasını atmıştı.

Uçuş sonrasında açıklama yapan Baykar Ar-Ge Lideri Selçuk Bayraktar;

“Dün başlayan ve bugün tamamlanan uçuş, İnsansız Hava Aracı teknolojisinde ülkemizi bu alanda lider konumuna taşınması hedefi adına önemli bir kilometre taşı niteliğinde. Geliştirdiğimiz otomatik uçuş kontrol sisteminin performansı dünyadaki en ileri teknolojik düzeyde. Yürütülen uçuş testleri sonucunda bizden talep edilen teknik kriterlerin neredeyse 3 katını sunma durumuna ulaştık. Kendi insanımıza güvenin bir sonucu bu. Havacılıkta paradigma dönüşümünü simgeleyen bu alanda ekip olarak yoğun bir şekilde çalışıyoruz. Sistemin TSK envanterine girmesi sonrasında da devam edecek Ar-Ge çalışmalarımızda havacılıkta birçok ilke daha imza atacağız. Yeterki ülke olarak bu tür teknolojik alanların desteklenmesinde topyekün irade gösterilsin. Yürüttüğümüz bu çalışmaların başarısı ülkemizde bu alanda teknolojik yaygın bir ağın oluşması için kritik öneme sahip ” dedi.