11 Aralık 2024 Çarşamba / 10 CemaziyelAhir 1446

CERN'de proje kalmadı hedefte ITER var

Türkiye'nin CERN üyeliği tartışmalarına açıklık getiren Bakan Ergün 'Projelere desteğimiz sürüyor. Ayrıca 2070'te dünyanın enerji kaynağı olacak ITER üyeliği için sıradayız' dedi.

30 Kasım 2012 Cuma 07:00 - Güncelleme:
 CERN'de proje kalmadı hedefte ITER var
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, 'Türkiye'nin Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi'ne(CERN) asil üyelikten vazgeçtiği' yönündeki iddiaları değerlendirdi. Bilim adamlarının CERN'de bilimsel çalışmalara katılımı için üyeliğin gözlemci olmasının, asosiye olmasının veya asil olmasının hiçbir artısının, eksisinin bulunmadığını belirten Bakan Ergün '125 kadar bilim adamımız şu anda CERN'de, 9 projede çalışmalarını sürdürüyor. Proje sayısını üniversitelerimizin kapasitesine göre, üniversitelerimizdeki araştırma laboratuvarlarının kapasitesine göre, bilim adamlarının fazlalığına göre artırabiliriz. Çünkü her projeye katılım için ayrıca bir organizasyon yapmak, birtakım bedeller de ödemek gerekiyor. Bizim ne kadar araştırma kapasitemiz varsa, ne kadar araştırmacımız varsa o araştırma konularına kadar dahil olma imkanımız var. Yani gözlemci üye de olsanız, asosiye üye de olsanız, asıl üye de olsanız... Şimdi CERN'de yapılacak işler, müteahhitlik işleri açısından, kurulum açısından baktığımızda yapılacak işlerin neredeyse tamamı bu 50, 60 yıllık süre içerisinde yapılmış. Yani yapılacak neredeyse yeni bir iş söz konusu değil. Bundan sonrası, araştırmacıların daha çok projenin içerisinde yer almasıyla ilgili. Mesele 70 milyon lira meselesi değil. Etkinlik, verimlilik meselesi. Yani 'Türkiye CERN'den çıkıyormuş' diye bir şey yok. ' dedi.

2070 yılına hazırlanacağız
Dünya'nın yeni bir organizasyona odaklandığını söyleyen Bakan Ergün, Türkiye'nin asıl Uluslararası Termonükleer Deneysel Reaktör'ü (ITER) iyi değerlendirmesi gerektiğini vurguladı. Yeni enerji kaynağı oluşturulacağını belirten Ergün sözlerine şöyle devam etti:
"Muhtemelen 2070'lerin, 80'lerin dünyası, enerjisini ağırlıklı olarak buradan elde edecek ve şu anda bu çalışmalar başlatılmış durumda. Bu çalışmaların içinde ABD ve AB bir bütün olarak var, Rusya var, Çin var, Japonya var ve Fransa'da şu anda bu merkez kurulma noktasında, ITER diye bir merkez ve esas bunu kaçırmamamız lazım. Bunun içerisinde daha başlangıçta aktif olarak yer alabilecek bir çalışmayı yapmamız lazım." AA ANKARA