23 Nisan 2024 Salı / 15 Sevval 1445

Dekandan hayat dersi

1996’da trafik kazası sonucu askerlikten malulen emekli olan Prof. Ozan Bahar, şimdi Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Turizm Fakültesi’nin dekanı oldu. Yaşama azmiyle çevresine örnek olan Bahar “Benimle tanışanın hayatı değişiyor” diyor.

GÜLDEN KILIÇ 12 Eylül 2014 Cuma 07:00 - Güncelleme:
Dekandan hayat dersi
Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ozan Bahar, öğrencilerine akademik eğitim kadar hayat eğitimi de veriyor. Askeri okul mezunu olan, Diyarbakır dahil farklı illerde Jandarma komutanlığında görev yapan Ozan Bahar 1996’da geçirdiği trafik kazası sonrası tekerlekli sandalyelye mahkum oldu. Tedaviler istenilen sonucu vermeyince, Türk Silahlı Kuvvetleri’nden malulen emekli oldu.  Yaşama küsmedi ve akademik alanda hayatına yeni bir sayfa açarak dekanlığa kadar yükseldi. Her yıl yaklaşık bin 300 öğrenciye eğitim veren Prof. Bahar, her dersin 15 dakikasında öğrencilere kendi hayatından kesitler anlatarak ‘ders’ veriyor. 
 
Engellilere yönelik politikaların yetersiz kaldığını söyleyen Prof. Bahar “Fırsat verilirse çok önemli görevlere gelecebilirler. Ayrıca yaşama daha sıkı tutunmaları için bir araç” diyor.
 
FELAKET SENARYOLARI ÇİZİLDİ  
 
Prof. Bahar kendisiyle tanışan ve yaşamını öğrenen insanların hayata bakış açılarının değiştiğini belirterek yaşadıklarını şöyle anlatıyor: “Derslerde öğrencilerime kendi hayatımı da anlatıyorum. Çünkü kolay günler atlatmadım. Felç kaldığımı öğrendiğimde  4 ay kendime gelemedim.  Bir gün eşimle birlikte bir profesörle görüştük. Bana ‘Mesleğini unut, belki çocuğun da olmaz ve eşin de seni bırakabilir, her şeye hazırlıklı ol’ dedi. Ben de ona ‘siz hayattan ne bekliyorsanız ben de onu bekliyorum’ diyerek odadan çıktım. O gün eşimle bir yol çizdik. Ben yüksek lisansa başladım. Yüksek lisans, doktora süreçlerinde fakültesinin 8. katına omuzlarda çıkarıldım. Felaket senaryoları çizildi ama yılmadım. Şimdi bu noktadayım. Bazen intihar etmek, okulu bırakmak isteyen, hayata karamsar bakan öğrencilerle karşılaşıyorum. Onlara hayatımı anlatıyorum, bakış açıları değişiyor.” 
 
EŞİM HİÇ YALNIZ BIRAKMADI 
 
EŞİNİN  bu süreçte kendisini hiç yalnız bırakmadığını vurgulayan Prof. Ozan Bahar, “İnsanlar böyle durumlarda karşılaştıklarında eşi, çocuğu, akrabaları, dostları tarafından terk ediliyorlar. Eşimin varlığı bana çok büyük bir güven verdi. Birlikte çıktık yola. Çok büyük fedakarlık yaptı. Ben çok mutluyum. Tüp bebek yöntemiyle çocuk sahibi olduk. Oğlum şu an ilkokul 5’e gidiyor. Bunun eşimin bu iyiliğine karşılık bir hediye olduğunu düşünüyorum” diye konuştu.