KARUN’UN TÜRKİYE’DEN ÇALINAN EN DEĞERLİ HAZİNESİ ALMANYA’DA ÇIKTI
Türkiye, yasadışı yollardan yurt dışına kaçırılan tarihi eserlerine tek tek kavuşuyor. Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, bu konuda bir müjde daha verdi. TÜYAP’taki Kitap Fuarı’nda habercileri karşısında gören Günay, “Bir önemli haberim var” dedi ve ekledi. Günay, önce 2005’te Uşak Arkeoloji Müzesi’nden ‘’Kanatlı Denizatı’’ broşunun çalındığını, bu soyguna sebebiyet veren, sahtesiyle önemli eseri değiştiren müze müdürünün 10 yıl ceza aldığını hatırlattı.
Hazinenin en değerli parçası
Bakan Günay, “Karun Hazinesi eserlerinin en önemli parçası ‘Kanatlı Denizatı’ diye bilinen som altın ve milyonlarca lira değerindeki mücevher, Almanya’da bulundu. Türk ile Alman makamları arasında eserin Türkiye’ye ait olduğu konusunda mutabakat gerçekleşti. Yılbaşından ya da yeni yılın ilk tarihlerinde Karun Hazineleri’nin en hayati parçasına Türkiye’miz yeniden kavuşmuş olacak” dedi. Lidyalılar döneminden kalan ve uzun bir çalışmanın ardından Türkiye’ye geri kazandırılan Karun Hazineleri, 2006’da patlak veren skandalla anıldı. Uşak Arkeoloji Müzesi’nde sergilenen 363 parçalık Karun Hazineleri, 1965, 1966 ve 1968 yıllarında Güre beldesindeki tümülüslerin soyulmasıyla ortaya çıktı. Bizans Dönemi’nde de soyguna uğradığı saptanan hazineler, 265 bin TL karşılığında ABD’ye kaçırıldı. Hukuk mücadelesi başlatan Türkiye, 1996’da davayı kazanıp eserleri geri aldı. 2006 yılında ise eserlerin gözde parçası Kanatlı Denizatı Broşu’nun sahtesiyle değiştirildiği ortaya çıktı. Kayıp broş skandalının ardından eski Uşak Arkeoloji Müzesi Müdürü Kazım A’nın da aralarında bulunduğu toplam 10 sanık yargılandı ve müze müdürü 17 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldı.
BAKKAL TERAZİSİNDE TARTIP SATTILAR
Uşak ‘ın Güre köyünde 1960’lı yıllarda bulunan Karun hazineleriyle ilgili ilginç detaylar ortaya çıktı. Güneli köyünde yaşayan ve o dönemde hazineyi çıkararak satan beş kişiden biri olan Kemal Çakar, STAR’a konuştu. Hazineyi bulduklarında çok heyecanlandıklarını anlatan Çakar “Emin Bey dediğimiz tüccar, köye gelip eserleri görünce alnından terler akıyordu. Onu o halde görünce eserlerin değerli olduğunu anladık. Büyük parçaları sayı ile küçük parçaları ise avuçlayarak köyün bakkalından aldığımız terazide tarttık. Bu küçük parçaların arasında bugün Uşak Müzesi’nden çalınan kanatlı denizatı broşu da vardı” dedi. Çakar, “Köyden bir arkadaşımız tepe denilen yerde koyunları otlatırken tesadüfen hazinenin yerini bulmuş, gelip bize de haber verdi. Gece gidip kazdık ve mezar odası açıldığında küçüklü büyüklü birçok eser gördük. Hazinelerin büyük parçalarını elbiselerimize sararak, küçük parçalarını ise çizmelere koyarak köye getirdik” ifadesini kullandı.
Bulanın başına felaket getiriyor
Tevrat ve İncil’de ‘Karah’, Anadolu’da ‘Karun’ diye anılan Lidya Kralı Krezüs, M.Ö 560 yılında tahta geçerek, M.Ö 546 yılına kadar dönemin en zengin krallığını yönetti. Uşak’ın Güre beldesi yakınlarındaki Tekin Köyü’nden 1965- 1968 yılları arasında çıkarılan ve yasadışı yolla ABD’ye kaçırılan hazinenin 363 parçalı halen Uşak Müzesi’nde sergileniyor. Ancak hazineyi çıkaranlar daha fazla parçadan söz ediyor. Kemal Çakar “Bu parçalar Türkiye ‘ye geldiğinde, 450 adet deniyordu. Oysa biz 522 parça saydık. Benim elimde saf altından salladıkça ses gelen yuvarlak içi boş topa benzeyen eser vardı. Onu ve daha birçok küçük parçayı müzede göremedim” diyor. Bulanların başına farklı farklı felaketler açtığı yönünde efsanevi hikayeler üretilen Karun Hazineleri arasındaki kanatlı denizatının sahtesinin olduğu öne sürülmüştü. Uşak İl Kültür ve Turizm Müdürü Şerif Arıtürk de bir açıklama yaparak heyecanla broşu teslim alacakları günü beklediklerini söyledi.