19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

Emine Erdoğan: Afrika'nın problemlerini çözmek için kadınlara bir şans verin

Emine Erdoğan, El Cezire için bir makale kaleme aldı. Erdoğan, 'Afrika'nın problemlerini çözmek için kadınlara bir şans verin' başlıklı yazısında, Türkiye'nin Afrika'daki kalkınma çalışmalarında kadınların güçlendirilmesine odaklandığını yazdı. Erdoğan, makalesini Afrika'ya ait 'Aslan nasıl yazı yazacağını öğrenene dek, bütün masallar avcıyı yüceltecektir.' atasözüyle tamamladı.

star.com.tr25 Eylül 2018 Salı 07:00 - Güncelleme:
Emine Erdoğan: Afrika'nın problemlerini çözmek için kadınlara bir şans verin

Emine Erdoğan, El Cezire'nin internet sitesi için "Afrika'nın problemlerini çözmek için kadınlara bir şans verin" başlıklı bir yazı kaleme aldı.

Dünya genelindeki insanların Afrika kıtasını yoksulluk, açlık, kuraklık, sivil savaşlar ve terörizmle bağdaştırdığını belirten Erdoğan, nesillerdir politikacıların, aktivistlerin ve kalkınma uzmanlarının, dünyanın son derece zengin ve dinamik bir parçası olan Afrika'nın bu algıyı nasıl tersine döndüreceğini araştırdığını ifade etti.

"Çözüm, kadınları güçlendirmekten geçiyor"

Son yıllarda Afrika kıtasıyla bağlarını sağlamlaştıran Türkiye'nin bu soruya bir cevap bulduğunu kaleme alan Emine Erdoğan, çözümün kadınları güçlendirmekten geçtiğini ifade etti.

Afrika'daki problemlerin çözümünün en önemli anahtarının bu olduğunu belirten Erdoğan, buna gerekçe olarak Afrikalı kadınların yoksulluk, açlık ve çatışmalardan orantısız şekilde etkilendiğinin altını çizdi.

Emine Erdoğan, kıtadaki kadınların yaklaşık yüzde 80'inin, çocuk evliliklerin şehirdekine oranla iki kat fazla olduğu ve sağlık ile eğitim gibi temel insani ihtiyaçlara ulaşım imkanının son derece kısıtlı olduğu kırsal alanlarda yaşadığını belirtti.

"Önlenebilir sebeplerle hayatını kaybeden kadınların yüzde 62'si Afrika'da"

Afrika'daki kadın nüfusunun yarısının okuma yazma bilmediğini aktaran Erdoğan, dünyada önlenebilir sebeplerle hayatını kaybeden kadınların yüzde 62'sinin Afrika kıtasında gerçekleştiğini vurguladı.

Yazısında Birleşmiş Milletler'e atıfta bulunan Emine Erdoğan, her üç Afrikalı kadından birinin, hayatlarının bir noktasında, aile içi şiddete veya cinsel tacize uğradığını ifade ederek, yaklaşık 130 milyon genç kız ve kadının dini veya tıbbi bir temeli olmayan kadın sünnetine maruz kaldığını kaleme aldı.

Emine Erdoğan, bütün bu bilgiler doğrultusunda, Afrika'daki kadınların temel insani ihtiyaçlara erişimine yardımcı olmak adına Türkiye'nin, Nijer'de bir anne-çocuk hastanesi, Kamerun'da kadın sığınma evleri ve Madagaskar'da mesleki eğitim merkezi dahil olmak üzere bir dizi proje üstlendiğini belirtti.

Türkiye İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı'nın (TİKA) da kıtadaki en dezavantajlı gruplara sağlık hizmeti götürdüğünü aktaran Erdoğan, sadece 2017 yılında TİKA tarafından yaklaşık 30 bin insanın sağlık taramasından geçirildiğini ve 3 binden fazla ameliyat gerçekleştirildiğini ifade etti.

Kadınların güçlenmesinde eğitimin önemi

Kadınların güçlendirilmesinde eğitim fırsatlarının da hayati önem taşıdığını yazan Emine Erdoğan, geçtiğimiz yıllarda 46 Afrika ülkesinden 3 bine yakın genç kızın Türkiye Cumhuriyeti'nin sağladığı devlet burslarıyla kaliteli eğitim veren kurumlara ulaşmalarının sağlandığını belirtti.

İlgili programın başlangıcından bugüne kadar Afrikalı 362 kadının Türkiye'de eğitimlerini tamamlayarak ülkelerine doktor, mühendis ve öğretmen olarak döndüğünü söyleyen Erdoğan, bu kadınların hem kendilerinin hem de ülkelerinin parlak geleceklerini inşa edeceklerini kaleme aldı.

"Ekonomik fırsat oluşturmak için platform oluşturmaya karar verdik"

Eğer yaşadıkları toplumu dönüştürecek olanlar Afrikalı kadınlar olacaksa, onlar için ekonomik fırsatlar oluşturmanın da son derece hayati öneme sahip olduğunu söyleyen Emine Erdoğan, bu sonuca, 2015 yılında Etiyopya'ya gerçekleştirdiği ziyarette, yakalandıkları ölümcül hastalığa rağmen ailelerine destek olmak için mücevher yapan bir grup kadınla karşılaştığında ulaştığını anlattı.

Yaptıkları mücevherlerin Batılı müşterilere fahiş fiyatlara satılmasına rağmen kadınların zor bir çalışma gününün ardından ortalama 1 dolar kazandıklarını ifade eden Erdoğan, bu yanlışı düzeltmek için Afrikalı kadınların ortaya çıkardıkları ürünleri adil bir fiyata satabilecekleri bir platform oluşturmaya karar verdiklerini belirtti.

Afrika El Sanatları Pazarı ve Kültür Evi'nin 25 Mayıs Afrika Günü'nde (2016) kapılarını açtığını söyleyen Emine Erdoğan, Türkiye'nin Afrika'da -özellikle kadınları güçlendirmeye odaklanarak- yürüttüğü kalkınma çabalarının, Afrika'nın problemlerine Afrikalı çözüm üretilmesini teşvik etmeyi amaçladığını yazdı.

Emine Erdoğan, makalesini bir Afrika atasözüyle tamamladı: Aslan nasıl yazı yazacağını öğrenene dek, bütün masallar avcıyı yüceltecektir.