Ergenekon Davası'na bakan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, Gazeteciler Ahmet Şık, Nedim Şener ve Soner Yalçın'ın da aralarında bulunduğu Odatv Davası ile Danıştay Saldırısına ait kamera kayıtlarının silindiği iddialarına ilişkin açılan OYAK Güvenlik Davası'nın, Ergenekon Davası'yla birleştirilmesi talebini uygun bulmadı. Mahkeme Heyeti kararında davada sanık sayısının fazla olması, dosyanın çok kapsamlı olması ve Ergenekon Davası'nın makul sürede bitirilmesinin gerekiğini, birleştirmenin davanın sürümcemede kalmasına neden olacağı ifadelerine yer verdi. Savcı Mehmet Ali Pekgüzel'in 'varsa tevsi tahkikat talebinde bulunmak yoksa esas esas hakkındaki mütalaa vermek' yönündeki talebini kabul eden Mahkeme Heyeti, iddia makamına bu konuda gelecek celseye kadar süre verilmesine hükmetti.
TAŞDELER TUTUKLANDI
Mahkeme Heyeti, hakkında yakalama kararı bulunan Orgenal Nusret Taşdeler'in "Cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs etmek" ve "Terör örgütü yöneticisi olmak" suçlarından kuvvetli suç şüphesi bulunduğu gerekçesiyle tutuklanmasına karar verdi. Davada tutuklu sanık sayısı 67'ye yükseldi. Orgeneral Nusret Taşdeler, Ergenekon Davası'da tutuklanan ilk muvazzaf Orgeneral oldu. Duruşma 13 Aralık 2012 tarihine ertelendi.
ERGENEKON DAVASI'NA BAKAN MAHKEMENİN GÖRÜŞÜ SORULMUŞTU
Odatv Davası'na bakan İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesi ve OYAK Güvenlik Davası'na bakan İstanbul 15. Ağır Ceza Mahkemesi, Ergenekon Davası'na bakan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ne müzekkere yazarak davaların birleştirilip birleştirilmemesi konusunda görüşünü sormuştu.
Ergenekon davasında savcıdan mütalaası istendi
Ergenekon davasında iddia makamından esas hakkındaki mütalaası istendi. Ayrıca Odatv ve Oyak Güvenlik davalarının birleştirilmesine gerek görmeyen mahkeme, hakkında yakalama kararı bulunan sanık Orgeneral Nusret Taşdeler'in de tutuklanmasını karara bağladı.
İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, Ergenekon davasının bugün görülen 269'uncu duruşmasında sanıklar ile avukatların, soruşturmanın genişletilmesine ilişkin taleplerin hiçbirini yerinde bulmadı. Taleplerin bir kısmının daha önceden karar verilen taleplerle aynı olduğu için tekrar karar verilmesine yer olmadığı hükme bağlandı. Bir kısım taleplerin davaya bir yenilik katmayacağı, bir kısım taleplerin de yerinde görülmediği gerekçesiyle reddine karar verildi.
Daha sonra Savcı Mehmet Ali Pekgüzel'in, "Varsa soruşturmanın genişletilmesine ilişkin taleplerin sunulması, yoksa esas hakkındaki mütalaanın hazırlanması için dosyanın iddia makamına verilmesi" yönündeki talebin kabulüne karar verildi. Başkan Özese, dosyanın mütalaanın hazırlanması için bir sonraki celseye kadar savcılık makamına gönderilmesine karar verdiklerini açıkladı.
Ayrıca İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesi'nden gönderilen Odatv davası, İstanbul 15. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından gönderilen OYAK Güvenlik davası ve Bakırköy 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nden gönderilen 2 sanıklı davalarla ilgili olarak da Ergenekon davası ile birleştirilmesine gerek görülmediği kaydedildi. Bu üç dava dosyasının, ait oldukları mahkemelere iade edilmesine karar verildi.
Mahkeme, birleştirilmesi istenen dosyaların hacmi, yargılanmada gelinen aşama, dava dosyalarındaki sanık ve mağdur sayısı, dosyaların nitelikleri göz önüne alındığında, dosyaların birleştirilerek görülmesinin yargılamayı uzatacağı, davaların sürüncemede kalmasına neden olacağı ve yargılamanın makul sürede bitirilmesini geciktireceğini gerekçe olarak gösterdi.
Hakkında yakalama kararı bulunan YAŞ üyesi sanık Orgeneral Hüseyin Nusret Taşdeler'in ise tutuklanmasına karar verildi. Böylece Ergenekon davasında Nusret Taşdeler'in ismi, tutuklanan ilk muvazzaf orgeneral olarak kayıtlara geçti.
Mahkeme, bu konuda sanığa isnat olunan terör örgütü yöneticisi olmak ile buna bağlı 'Cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini tamamen veya kısmen yapmasını engellemeye teşebbüs etmek' suçlarını işlediğine dair mahkemece yapılan dijital incelemeler, ihbar mektupları, Genelkurmay Başkanlığı'ndan gelen cevabi yazılar, alınan sanık ve tanık beyanları, AİHM uygulamalarında tutuklama için makul suç şüphesinin dahi yeterli görülmesi dikkate alınarak atılı suçları işlediğine dair kuvvetli suç şüphesi bulunması, daha hafif olan adli kontrol tedbirleri uygulamasının yetersiz kalacağının anlaşılmasını tutuklamaya gerekçe olarak gösterdi. Taşdeler'in savunması sırasında kullandığı kelimeler nedeniyle hakkında suç duyurusunda bulunulmasına karar verildi. Ergenekon davası, 13 Aralık 2012 tarihine ertelendi.