14 Aralık 2024 Cumartesi / 13 CemaziyelAhir 1446

Ette büyük skandal

Şimdi de antibiyotikli et skandalı. Bulaşıcı üç gün hastalığına yakalanıp telef olan binlerce hayvanın vatandaşa yedirildiği ortaya çıktı

12 Kasım 2012 Pazartesi 07:00 - Güncelleme:
Ette büyük skandal
Hastalık nedeniyle bakanlığın verilerine göre 3 bin, resmi olmayan rakamlara göre 20 binin üzerinde hayvan telef oldu. Yoğun antibiyotik etler ise kilosu 1-2 liradan kasaplara satılıp, vatandaşa yedirildi.

A Haber’de yayınlanan Deşifre Programı, son aylarda büyükbaş hayvanlarda toplu ölümlere neden olan, üç gün hastalığı mercek altına aldı. Artan yem ve saman fiyatlarından dolayı zor günler geçiren hayvancılık sektörü bir darbe de üç gün hastalığından yedi. Hastalık nedeniyle yurt genelinde 20 bin büyük baş hayvanın telef olduğu belirtiliyor. Peki bu hastalıklı hayvanların etleri ne yapıldı? İşte yanıtı..

İç Hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Veysi Aslan, çıkış yeri Hatay olan hastalığın Mersin, Adana, Osmaniye, Urfa, Maraş, Iğdır ve Ağrı’ya yayıldığını, Kurban bayramı hareketliliği ile iç bölgelerde de görülmeye başlandığını kaydetti. 2 milyon hayvan risk grubunda olduğunu kaydeden Aslan, “ 50 binin üzerinde hayvan hastalığa yakalandı. Ülke genelinde iyimser yaklaşımla telef olan hayvan sayısı ise 20 binin üzerinde. 3 gün hastalığı ciddi bir afete dönüştü” dedi.


Aslan, Avrupa’da üç gün hastalığından ölen hayvanların etinden, kedi köpek maması yapıldığını belirtirken, “Türkiye’de bu etlerin vatandaşa yedirilmesi vicdansızlıktır” şeklinde konuştu.

Hatay Veteriner Odası Başkanı Yahya Hamurcu, Suriye’den gelen hayvanların hastalığın bulaşmasında önemli risk teşkil ettiğine dikkat çekerek, “Hastalık Ağustos ayından beri Hatay’da seyrediyor. Bu sefer ki yayılma ve ölüm oranı çok daha fazla oldu. Sadece Hatay’da 2 bin civarı hayvan kaybı oldu. Bu hayvanların bazıları mezbahanelerde zorunlu kesildi, bir kısmı telef oldu, bir kısmı imha edildi. Antibiyotikli etlerin tüketime sunulması doğru değil. Bunun kontrolü için sıkı denetim gerekiyor. Zor durumda olan yetiştiricilerin hayvanları parasal anlamda değerlendirmek için kasaplara verdiklerini duyuyoruz” şeklinde konuştu.

Adana Veteriner Hekimler Odası Başkanı Gaffar Aktoz: “Yapmış olduğumuz araştırmalar neticesinde şu ana kadar üç gün hastalığı nedeniyle Adana”da 3 bin hayvan telef oldu. Ne yazık ki bu hayvanların etleri kilosu bir iki liradan kasaplara satılıyor, vatandaşa yediriliyor.” dedi.

Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Haluk Eraksoy, antibiyotik etlerin insan sağlığına etkisiyle ilgili şu bilgileri verdi:

“Antibiyotikler hayvanın vücudunda dokularda birikebiliyor. Varlığını bir süre devam ettiriyor. Pişirilme koşullarında bile bazen etkinliklerini koruyor. Tüketen kişi bu antibiyotiği de gereksiz yere almış oluyor."

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Gıda Kontrol Genel Müdür Yardımcı Habib Can, hastalığın Hatay, Osmaniye, Adana ve Mersin olmak üzere 4 ilde ağırlıklı görüldüğünü, resmi rakamlara göre şu ana kadar 3 bin hayvanın öldüğünü açıkladı. Türkiye’de 1985 yılında ilk kez görülen hastalığın bu sene virüsün artmasıyla ağır seyrettiğini anlatan Can, “Paniğe gerek yok olayın boyutları abartıldığı kadar değil, bakanlık olarak gereken önlemleri alıyoruz” dedi.