19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

Haçlı kafanın nefret katliamı

Batı’nın körüklediği İslam düşmanlığı ve ırkçı terör Yeni Zelanda’da Müslümanları hedef alan planlı bir katliama dönüştü. ChristChurch kentinde cuma vaktinde iki ayrı camiye ağır silahlarla düzenlenen saldırıda 49 Müslüman şehit oldu, 39 kişi yaralandı.

16 Mart 2019 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:
Haçlı kafanın nefret katliamı

Batı ülkelerinde giderek yükselen İslam karşıtlığı ve ırkçı terör bu sefer Yeni Zelanda’daki Müslümanları hedef aldı. Ülkenin doğusunda yer alan Christchurch kentindeki El Nur ve Linwood camilerine cuma namazı sırasında silahlı terör saldırısı düzenlendi. Namaz kılan 49 Müslüman şehit oldu, 3’ü Türk toplam 39 kişi yaralandı. 

7 KEZ ŞARJÖR DEĞİŞTİRDİ 

Breton Tarrant isimli terörist, El Nur camisine girerek Cuma namazı için toplanan cemaatin üzerine kurşun yağdırdı. İngiliz Guardian gazetesine konuşan Ramzan isimli bir görgü tanığı namaz başladığı anda mermi kovanlarının yere düşme sesini işittiğini söyledi. Teröristin 7 defa şarjör değiştirdiğini duyduğunu aktaran Ramzan, “Kaçmaya çalışanlar teker teker yere düştü. En az 20 ceset vardı. Her odaya girerek ateş etti. Tam bir kan banyosuydu” dedi. New Zealand Herald’a demeç veren görgü tanığı Mohan İbrahim “İlk silah sesiyle herkes dondu kaldı. Zaman durdu. Sonra herkes kaçışmaya başladı. Üzerime yığılan cesetler sayesinde kurtuldum” diye konuştu. 

CAMİLER BOMBAYLA KUŞATILDI 

Saldırı sonrası bölgede geni çaplı operasyon başlatılırken, güvenlik güçleri aralarından Tarrant’ın da yer aldığı biri kadın 4 kişiyi ele geçirdi. Teröristin adam öldürmekten, yakalanan 2 kişinin ise silah bulundurmaktan yargılanacağı bildirildi. Saldırıya dair basın toplantısı düzenleyen Yeni Zelanda Emniyet Genel Müdürü Mike Bush, camilerin etrafına yerleştirilmiş patlayıcı bomba yüklü araçlar bulunduğunu ve bu bombaların imha edildiğini duyurdu. İkinci bir emre kadar tüm camilere kapılarını kapatma talimatı veren Bush, kent çapında sokağa çıkma yasağı ilan ettiklerini kaydetti. 

‘ÜLKENİN EN KARA GÜNÜ’

Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern ise, saldırının ardından yaptığı açıklamada, “Ölümler ve yaralılar hakkında bu aşamada herhangi bir onay veremesem de söyleyebileceğim şey bunun Yeni Zelanda’nın en karanlık günlerinden biri olduğu açık.Burada olanlar, olağanüstü ve benzeri görülmemiş bir şiddet eylemidir” ifadelerini kullandı.   

‘Kurşunları bitsin diye dua ettik’ 

Yeni Zelanda’daki cami saldırısının tanıkları dehşet anlarını anlattı. TV New Zealand’a konuşan bir görgü tanığı saldırganın cami içinde cemaate ateş açtığı sırada ‘kurşunları bitsin’ diye dua ettiklerini söyledi. Bir yaralıya eşiyle telefon konuşarak yardım eden bir kadın “Keşke daha fazlasını yapabilseydim” diye gözyaşlarına boğuldu. Kadın “Yapabildiğim tek şey, ‘Allah’ım lütfen, bu adamın kurşunları bitsin’ diyerek beklemek ve dua etmek oldu” ifadelerini kullanırken, AFP ajansına konuşan Filistinli bir tanık ise “Otomatik bir silah kullanıyor olmalıydı. Kimse tetiği o kadar hızlı çekemez” diye konuştu. 

BAŞKAN ERDOĞAN'I ÖLÜMLE TEHDİT ETTİ

Yeni Zelanda’nın Güney Adası’ndaki Christchurch kentinde iki camiye cuma namazında düzenlenen ve onlarca can alan saldırının zanlısı 28 yaşındaki Avustralya yurttaşı Brenton Tarrant’ın, saldırı öncesi Twitter’dan çok uzun bir ırkçı manifesto yayımladığı ortaya çıktı. Manifestoda Türkiye’ye, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a suikast çağrısının yer aldığı, özel bir bölüm ayrıldığı görüldü. 

AYASOFYA DETAYI 

Manifestoda “Türklere” başlığının yer aldığı bölümde “Avrupa’ya gelirseniz sizi öldüreceğiz. Konstantinopolis’e gelir, tüm cami ve minareleri yıkarız. Ayasofya minarelerden kurtulacak ve Konstantinapol hak edildiği gibi tekrar Hristiyan şehri olacak” denildi. Türkiye’nin NATO’dan atılmasının talep edildiği metinde “Erdoğan’ın ölümü halihazırda topraklarımızı işgal etmiş Türkiye’nin bölgedeki nüfuzunu zayıflatacak, Rusya’nın baş düşmanlarından birini ortadan kaldıracak ve NATO’yu istikrarsızlaştırıp parçalayacak. Türkiye Başkanı Erdoğan’ı öldürün” ifadeleriyle Cumhurbaşkanı’na suikast çağrısı yapıldı. 

2016’DA TÜRKİYE’YE GELMİŞ

Reuters, katilin geçmişte bir süre Türkiye’de bulunduğunu duyurdu. Saldırgan, 15-20 Mart 2016 ile 13 Eylül-25 Ekim 2016 tarihleri arasında Türkiye’deymiş. Bulgaristan Cumhuriyet Başsavcısı da, terörist Tarrant’ın geçen yıl 9-15 Kasım’da Bulgaristan’a giderek araç kiraladığını ve bazı tarihi yerleri gezdiğini açıkladı.     

KATLİAMI CANLI YAYINLADI

Yeni Zelanda’nın Christchurch şehrinde 49 Müslümanın şehit olduğu saldırıyı düzenleyen 28 yaşındaki terörist Breton Tarrant, El Nur camisine yaptığı baskını sosyal medyadan canlı olarak yayınladı. İlk olarak üzerine Müslümanlara karşı mücadele etmiş Haçlı komutanlarının isimlerinin ve muharebe tarihlerini yazdığı silahını gösteren Tarrant, kaskına yerleştirdiği aksiyon kamerasıyla, katliamını adım adım dünyaya servis etti. 

HESAPLARI KAPATILDI 

Görüntülerde camiyi basarak Müslümanların üzerine ateş açan teröristin soğukkanlı bir şekilde defalarca şarjör değiştirdiği görüldü. Terör saldırısının ardından Twitter ve Facebook Tarrant’ın hesaplarını kapattı. 

SALDIRI İÇİN GELDİ 

Avustralya Başbakanı Scott Morrison Tarrant’ın kendi ülkelerinin vatandaşı olduğunu söylerken, New Zealand Radyosu teröristin sırf bu katliam için Yeni Zelanda’ya geldiğini bildirdi. 

TRUMP’A ÖVGÜ 

Saldırı öncesi sosyal medya hesaplarından bir manifesto yayınlayan terörist, ABD Başkan Donald Trump için ‘yenilenmiş beyaz kimliğinin ve ortak amaçlarının sembolü’ olarak bahsetti. Tarrant, camileri eskiden kilise oldukları için hedef aldığını öne sürdü. 

NETANYAHU ZİHNİYETİ 

Manifestosunda Norveç’te 2011 yılında çoğunluğu göçmen ve solcu 77 kişiyi öldüren Anders Behring Breivik’ten ilham aldığını aktaran Tarrant’ın metinde kullandığı bazı ifadelerin doğrudan terör devleti İsrail’in lideri Benyamin Netanyahu’nun oğlu Yair’in mesajlarıyla birebir aynı olması dikkat çekti. 

BATI YİNE 'ŞİDDET EYLEMİ' DEDİ

Yeni Zelanda iki camiye cuma namazı esnasında yapılan ve 49 Müslümanın şehit olduğu terör saldırısına dünyadan tepki yağdı. Ancak Batılı ülkelerin liderleri, terörist Avrupalı olunca yine ‘terör saldırısı’ diyemedi. Liderler, ‘Cami katliamı’, ‘şiddet eylemi’ ‘iğderç’ suç gibi ifadeler kullandı. 

ABD Başkanı Donald Trump: Korkunç cami katliamı sonrası Yeni Zelanda halkına en içten sempatilerimi ve iyi dileklerimi yolluyorum. 

Avustralya Başbakanı Scott Morrison: Dehşete düştük. Dualarımız Yeni Zelandalı kuzenlerimizle. 

Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas: Derinden sarsıldık. Bu zor saatlerde Yeni Zelandalı dostlarımızın yanındayız. 

İngiltere Başbakanı Theresa May: Kalbimiz, bu tiksindirici şiddet eyleminin kurbanlarıyla. 

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron: Tüm Müslüman toplumuna en samimi başsağlığı dileklerimi iletiyorum. 

AB Dış İlişkiler Temsilcisi Federica Mogherini: Saldırı hepimize yapıldı. 

Rusya Başkanı Vladimir Putin: Dua için toplanan sivillere yapılan saldırı, iğrençlik ve acımasızlıkla şok yaratıyor 

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg: Christchurch’te camilere yönelik korkunç terör saldırılarını şiddetle kınıyorum. 

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres: Cİki camiye yönelik terör saldırısı dehşet verici. İslamofobi ve şiddete varan her türlü aşırıcılıkla küresel mücadele etmeliyiz. 

SALDIRININ YANKILARI

Avrupa camilerinde kırmızı alarm 

Yeni Zelanda’da Müslümanları iki ayrı camide hedef alan İslam karşıtı saldırıların ardından, İngiltere ve Fransa’da güvenlik önlemleri artırıldı. İki ülke de, cuma namazı için cami ve mescitlerin çevresine daha fazla polis konuşlandırma kararı aldı. Batı Avrupa’nın en büyük Müslüman nüfusuna ev sahipliği yapan Fransa’nın İçişleri Bakanı Christophe Castaner, “Dini mekânların çevresinde devriyeler yapılacak” derken, Londra’nın Müslüman Belediye Başkanı Sadık Han ise “Polisle düzenli temas halindeyim ve cuma namazı için mescitlerin etrafında daha fazla varlık gösterecekler” ifadelerini kullandı. 

Mescid-i Aksa’da gıyabi cenaze namazı

Müslümanların ilk kıblesi Mecid-i Aksa’da Yeni Zelanda’da camilere düzenlenen ve şehit olan Müslümanlar için gıyabi cenaze namazı kılındı. Cuma namazının ardından Şeyh Yusuf Ebu Suneyne tarafından kıldırılan gıyabi cenaze namazı sonrasında Yeni Zelanda’daki katliamda hayatını kaybedenler için toplu dua edildi. Kudüs İslami Vakıflar İdaresinden yapılan yazılı açıklamada, Harem-i Şerif’te kılınan namaza 40 binden fazla kişinin katıldığı belirtildi. 

Bangladeş takımı son anda kurtuldu 

Bangladeş milli kriket takımı oyuncularının saldırının gerçekleştiği sırada caminin yakınında olduğu öğrenildi. Uluslararası müsabaka için geldikleri Yeni Zelanda’da Cuma namazı kılmak adına El Nur camine giden oyuncuların, otobüsleri ibadethaneye yaklaştığı sırada silah seslerini duyarak uzaklaştığı belirtildi. Takımın antrenörü Mario Villavarayen tüm takımın şokta olduğunu söylerken, Cumartesi günü oynanacak kriket maçının ortak kararla iptal edildiği bildirildi. Yeni Zelanda takımı, “Bu şartlar altında spor yapılamaz” açıklaması yaptı.