20 Nisan 2024 Cumartesi / 12 Sevval 1445

Heybeliada ABD ve AB’ye tokat olur

Fener Rum Patrikhanesi avukatı Kezban Hatemi, Heybeliada Ruhban Okulu’nun açılmasının Türkiye’ye baskı yapan ABD ve AB’ye adeta tokat olacağını söyledi. Hatemi, “Bu Türkiye’nin demokratikleşmede ne kadar ciddi olduğunu gösterecektir” dedi.

Seda Çakmak5 Ağustos 2013 Pazartesi 07:00 - Güncelleme:
Heybeliada ABD ve AB’ye tokat olur

Adalet Bakanı Saldullah Ergin’in üzerinde çalışılan demokratikleşme paketinde 42 yıldır kapalı olan Heybeliada Ruhban Okulu’nun açılmasına imkan tanıyan düzenleme olabileceği açıklamasını değerlendiren Fener Ortodoks Rum Patrikhanesi’nin avukatı Kezban Hatemi bu gelişmenin ABD ve AB’ye tokat olacağını söyledi. Hatemi, Ruhban Okulu için düşünülen YÖK’e bağlı vakıf üniversitesi olma ya da yabancı üniversite fakültesi statüsünde olma olyasılıklarına karşı çıkarak “Kapatıldığı güne kadar patrikhaneye bağlı ancak Milli Eğitim Bakanlığı’nın denetimindeydi. Yine aynı şekilde açılmalıdır” dedi. Hatemi, her fırsatta “Ruhban Okulu’nu açmak Türkiye’nin demokratikleşme sınavıdır” tezini ileri süren ABD ve AB için ise “Okulun açılması demokratikleşmeye öncü olduğunu iddia edenlere büyük bir tokat olacaktır. Türkiye’nin demokratikleşmesinde ne kadar ciddi olduğunu gösterecektir” diye konuştu.

Okulun 1971 yılında Milli Eğitim Müdürlüğü’nden gönderilen ‘gizli’ ibareli bir yazıyla kapandığına işaret eden Kezban Hatemi, şunları söyledi: “Nasıl kapatıldıysa öyle açılmalı. Bu gizli kaşeli kapatma kararı utanç vesikasıdır.  Padişah fermanıyla kurulmuş bir okul. Patrik nizamnamesi var. O hukuk hala geçerli. Cumhuriyet döneminde okul MEB denetimine girdi. Avrupa, Asya, Afrika ve Amerika’dan çok sayıda öğrenci yetiştirdi. Bu demek ki okula Türk öğrenciler yanında Bakanlıkça izin verilmek suretiyle yabancı uyruklu öğrenci kabul edilebilir.”