25 Nisan 2024 Perşembe / 17 Sevval 1445

Murat Ersoy’un Isparta uçağı hikayesine inanan çıkmadı

Atlasjet’in patronu Ali Murat Ersoy’un Isparta’da 57 kişinin ölümüyle sonuçlanan kazayla ilgili yöneticilerini ‘yanlış uçak seçimi’yle suçlaması inandırıcı bulunmadı. Savcı “Sorumlu Ersoy”, eski bir yöneticisi de “Uçağı o gönderdi” dedi.

13 Şubat 2014 Perşembe 07:00 - Güncelleme:
Murat Ersoy’un Isparta uçağı hikayesine inanan çıkmadı

Atlasjet’in Yönetim Kurulu Başkanı Ali Murat Ersoy, Isparta’da 2007 yılında meydana gelen ve 57 kişinin ölümüyle sonuçlanan kazada düşen uçağın kiralanmasında yöneticilerini suçlarken, havacılık sektörü yetkilileri şirket sahibinin haberi olmadan böyle bir işlemin yapılamıyacağını belirttiler. Ulaştırma Bakanlığı yetkilileri de uçağın daha önce Türkiye’de başka şirketler tarafından da kullanıldığını belirterek Ersoy’un “Isparta uçağının uçuş yeterliliği yoktu” iddiasını boşa çıkardı. Ersoy, o dönemki yöneticilerini ‘yanlış uçak seçimi’ yapmakla suçlarken, STAR’ın ulaştığı eski bir yönetici “Uçağı Isparta’ya Ersoy gönderdi” dedi. Bakanlık ve sektör temsilcileri de ‘uçak seçiminde’ tek sorumlu olarak şirketin patronu Ali Murat Ersoy’u adres gösterdi. Önceki günkü duruşmada savcının da tespiti bu yönde oldu. Savcı yapılan tüm faaliyetlerden Ali Murat Ersoy ve şirketin yönetim kurulu üyelerinin bilgisi olduğunu söyledi.

Ali Murat Ersoy’un iddiaları üzerine bir açıklama yapan Atlasjet’in eski CEO’su Tuncay Doğaner’in avukatı Hasan Ölçer “Ali Murat Ersoy normal şartlarda bu meselenin buraya geleceğini öngörerek söylemedi. Kendi haklılığını ispat etmek için ortaya attığı bir iddia. Eğer böyle birşey varsa da kendisi zaten yönetim kurulundaydı. Bu demektir ki Isparta kazası da onun mesuliyetinde” dedi.

Uçağı kendisi gönderdi

Ölçer “Isparta kazasının olduğu gün müvekkilim Tuncay Doğaner Türkiye’de değildi. Isparta’ya normal şartlarda Atlasjet uçağının gitmesi gerekirdi. Ama arızalı olduğu için World Focus Havayolları’nın uçağı gitti. O uçağın gitmesi de Ali Murat Ersoy’un talimatıyla oldu zaten. Bize atfedilecek bir kusur yok” diye konuştu. Ulaştırma Bakanlığı yetkilileri de düşen uçağın daha önce Türkiye’de başka bir havayolu şirketi için de uçuş yaptığını belirterek “Bakımlarında herhangi bir problem yoktu. Burada sorumluluk uçağı kiralayan firmadadır. Dünyadaki örnekleri de böyledir. Ayrıca plotaj hatası ağır basıyor” dediler. 


Ersoy kendini nasıl ihbar etti?



Ersoy ‘Isparta uçağının uçuş yeterliliği yoktu’ iddiasını Atlasjet’e yönelik dolandırıcılık davasında dile getirdi. Ersoy, eski yöneticilerinin Atlasjet’i yok pahasına ele geçirmek için işbirliği yaptıklarını iddia etti. Ersoy yolsuzluk olaylarının yaşandığını belirterek “Bunun sonucunda telafi edilemeyecek sonuç da doğdu. Uçuşları yapabilecek kabiliyette olmayan havayolu şirketinden kiralanan bir uçak Isparta’da düştü. Filoda olmayan uçaklar, tur operatörlerine pazarlanmasaydı bu uçak Isparta seferini yapmayacaktı” dedi.