KOCAELİ Üniversitesi (KOÜ) Tıp Fakültesi'nde oluşturulan özel bir ekip, kalp deliği olan hastaları ameliyatsız yöntemle ağrısız bir şekilde tedavi ederek, 24 saat içinde taburcu edilmesini sağlıyor. Prof. Dr. Ertan Ural, Doç. Dr. Teoman Kılıç ve Doç. Dr. Tayfun Şahin liderliğindeki ekip tarafından gerçekleştirilen operasyonlarda, bugüne kadar 40 hasta bu yöntemle sağlığına kavuştu.
Yöntem hakkında bilgi veren Doç. Dr. Teoman Kılıç, 2 yıldan beri yapısal kalp hastalıklarında girişimsel kardiyolojik işlemlere yönelik araştırma ve çalışmalar başlattıklarını, son 1 yılda da özellikle erişkinler de doğumsal kalp deliklerini ameliyatsız olarak kapatılması tekniğini uyguladıklarını söyledi. Kılıç, operasyonda, kalp deliğinin olduğu yerden bir kateter yardımı ile geçtikten sonra, cihazla deliğin sol kulakçık tarafındaki diski, daha sonra da sağ kulakçık tarafındaki diskini açtıklarını ve disk şeklindeki cihazla birlikte deliği tamamen kapattıklarını anlattı.
Operasyon 1 saatte bitiyor
Kılıç, şunları kaydetti: "Geçmişte, kalp içi delikler ağırlıklı olarak ameliyatla kapatılırken, günümüzde ameliyatsız olarak kapatılma yöntemleri tercih ediliyor. Hastalarımız işlemin ardından 24 saate içerisinde taburcu olmaktadırlar. Burada ekip çalışması çok önemli. İşlemi gerçekleştirirken uygun görüntüler alınması çok önemli. Özellikle deliğin etrafında cihazı tutacak olan ritmlerin yeterli olup olmadığı ve yerleştirilecek cihazın boyutu, tek başına yapılabilecek işlemler değil. Ekip halinde çeşitli ölçümlerle gerçekleştirilecek işlemlerdir. İşlem süresi 35 dakika ile 1 saat arasında değişiyor. Bu güne kadar 40'ın üzerinde hastaya müdahale ettik. İşlem sonrasında herhangi bir sorun yaşamadık ve hastalarımız başarıyla taburcu edildiler." Doç. Dr. Teoman Kılıç, yapısal kalp hastalıklarındaki girişimsel kardiyolojik işlemlerin önemli bir kısmının SGK kapsamında olduğunu ve hastaların bu tedaviden ücretsiz olarak faydalanabileceklerini söyledi.