19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

Kararı Beştepe'ye bıraktılar

7 Haziran sonuçları siyaseti kilitledi. Her defasında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı hedef alan muhalefet, ülkenin bu zor döneminde milli iradenin aldığı kararın gereğini yapamadı. Kör düğümü Erdoğan çözecek.

Star - Ankara18 Ağustos 2015 Salı 07:00 - Güncelleme:
Kararı Beştepe'ye bıraktılar

Başbakan Ahmet Davutoğlu, koalisyon görüşmeleri çerçevesinde kritik buluşmasını MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile yaptı.  Meclis’te 2 saat 27 dakika süren görüşmeden  koalisyon kararı çıkmadı. Bahçeli, önlerinde bulunan 4 olasılığı da sayarak tüm kapıları kapattı. Bahçeli, “dönemli koalisyon”, “seçim koşullu kısa süreli koalisyon”, “AK Parti azınlık hükümetine dışarıdan destek” ve “Meclis’ten Erken Seçim Kararı”na karşı çıktı.

Bahçeli’nin, her türlü olasılığa ve Meclis’ten erken seçim kararı alınmasına karşı oy kullanacağını açıklamasıyla süreçte ibre, Cumhurbaşkanı’nın inisiyatifinde HDP’nin de içinde yer alacağı erken seçim hükümetine döndü. Bu durumda Davutoğlu, partisinin Merkez Karar ve Yönetim Kurulu’nu(MKYK) toplayıp istişarelerde bulunacak. Ardından da Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile görüşerek, hükümeti kurma görevini iade edecek. Süreç, Anayasa’nın 116. Maddesinde belirtilen ve “ülkenin, Cumhurbaşkanı’nca seçime götürülmesi” seçeneğiyle ilerleyecek.

Operasyonları anlattı

Görüşme sonrası Başbakan Davutoğlu, AK Parti Genel Merkezi’nde basın toplantısı düzenleyerek görüşmeye ilişkin bilgi verdi. Başbakan, görüşmenin başında, son günlerde artan terör olayları ve bunlara karşı yürütülen operasyonlar konusunda Bahçeli’ye bilgi aktardığını söyledi.

Başbakan Davutoğlu, içerde

yaşananların yanı sıra, bölgedeki gelişmelerle ilgili bilgi paylaşımının ardından hükümet kurma çalışmalarına devam ettiğini söylediği aşamada Bahçeli’nin, kamuoyuna açıkladığı 4 şartı tek tek sayarak, bu koşullarda koalisyonun mümkün olmadığını söylediğini aktardı. Başbakan, “4 konuyu gündeme getirerek bunları tek tek ele aldığında

AK Parti ile bir koalisyon imkanını mümkün görmediğini ifade etti. Ben kendisinin yaklaşımını genel başkanı olara saygıyla karşıladığı-mı ifade ettim” dedi.

“MHP ile koalisyon zemini yok”

Bahçeli’nin, en başta koalisyonun mümkün olmadığını söyledikten sonra iki sorumlu devlet adamı olarak bu konudaki görüşlerini ifade ettiğini kaydeden Başbakan, CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu’nun ardından, MHP Genel Başkanı Bahçeli ile görüşmesinin sonucuna göre MHP ile de koalisyon zeminin olmadığının açık şekilde ortaya çıktığına dikkat çekti.

Başbakan görevi iade edecek

Başbakan Davutoğlu, gazetecilerin soruları üzerine, Bakanlar Kurulu toplantısını yaptıktan sonra ilk fırsatta MKYK’yı toplayarak son istişarede bulunup sonra da Cumhurbaşkanı ile istişare ederek atılacak adımları müzakere edeceğini ve görevi iade edeceğini söyledi.

MYK İLE GÖRÜŞÜP GÖREVİ GEREKİRSE İADE EDECEĞİM

Bahçeli’nin daha görüşmenin başında koalisyon olmayacağını söylemesiyle aslında koalisyon ihtimalinin bittiğini söyleyen Davutoğlu şöyle konuştu: “Şu andaki tabloda koalisyon yapabilecek yol gözükmüyor. Erken seçim kararı içinde hükümet Meclis’i toplamak isterse toplantıya katılacaklarını ama kesinlikle erken seçime de destek vermeyeceklerini ifade etti. Elimden gelen bütün çabayı sarf ettim. 9 Temmuz’dan bu yana olabilecek bütün yolları denediğime inanıyorum. Ama muhatabım olan Genel Başkanların karar süreçlerine saygım sonsuz. Ben MYK ile görüşüp gerekirse görevi iade edeceğim.”

CUMHURBAŞKANI’NI MÜZAKERE KONUSU ETMEYİZ

Bahçeli ile görüştükten sonra açıklama yapan Başbakan Davutoğlu, “ Sayın Bahçeli ile samimi, dürüst, açık bir görüşme yaptık. Kendisi çok açık bir ifade ile kamuoyu ile paylaştığı 4 konuyu da ifade ederek Ak parti ile koalisyon imkanını mümkün görmediğini söyledi. Seçim koalisyonu, azınlık hükümeti desteğini de kabul etmeyeceğini söyledi. Erken seçime de destek vermeyeceklerini söyledi. İfadelerine de çok saygı duydum. Cumhurbaşkanı makamı ile ilgili herhangi bir konuyu koalisyon görüşmelerinin bir parçası yapmayacağımızı söyledim. Çözüm süreci ile ilgili, terörle mücadeleyi kararlılıkla sürdüreceğimizi söyledim. 17-25 Aralık konusunda gündeme getirdiği bağlam ile de bunların paralel yapılanma çerçevesinde darbe teşebbüsü olduğunu ancak şeffaflık için her türlü adımı atacağımızı söyledim. Maalesef, çok arzu etmemize rağmen, Sayın Kılıçdaroğlu ya da Sayın Bahçeli ile koalisyon oluşturma imkanımızın olmadığı açıkça ortaya çıkmıştır. İlk fırsatta MKYK’yı toplayarak yeni değerlendirmelerde bulunacağız” dedi. 

SEÇİM HÜKÜMETİNE KATILMAYACAĞIZ

- MHP Genel Başkanı Bahçeli, koalisyon için sundukları 4 şartın AK Parti tarafından kabul edilmediğini açıkladı. Bu nedenle koalisyon hükümeti kurmak için gerekli uzlaşma zeminin oluşmadığını belirten Bahçeli, seçim hükümetine de katılmayacaklarını kaydetti. Bahçeli “MHP önümüzdeki süreçte oluşacak bu seçim hükümetine katılmayarak herhangi bir üye vermeyecektir” dedi.

KILIÇDAROĞLU GÖREV BEKLİYOR

- CHP Grup Başkan Vekili Levent Gök, “Davutoğlu Cumhurbaşkanından aldığı hükümeti kurma görevini derhal iade etmelidir. AK Parti’ye tavsiyemiz CHP’nin kuracağı bir azınlık hükümetini desteklemeleri olur” diye konuştu. CHP Genel Başkan Yardımcısı Haluk Koç da, “Cumhurbaşkanı’nın görevi Genel Başkan Kılıçdaroğlu’na tevdi etmesini bekliyoruz” dedi.