19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

Cemal Kaşıkçı'nın son sözlerine ilişkin ses kayıtlarının dökümü sızdırıldı: Nefes alamıyorum

Suudi Arabistanlı gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın öldürüldüğü ana ilişkin ses kayıtlarının ilk dökümü sızdırıldı. Ses dökümünde Kaşıkçı'nın yanı sıra adli tıp uzmanı Salah el Tubaigy'nin ve suikast timinin lideri olduğu düşünülen Abdülaziz Mutrib'in sözlerine yer verildi.

star.com.tr10 Aralık 2018 Pazartesi 07:00 - Güncelleme:
Cemal Kaşıkçı'nın son sözlerine ilişkin ses kayıtlarının dökümü sızdırıldı: Nefes alamıyorum

2 Ekim'de ülkesinin İstanbul Başkonsolosluğunda vahşice öldürülen Suudi Arabistanlı gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın ölüm anına ilişkin ses kaydının dökümü sızdırıldı.

Amerikan CNN kanalının sızdırdığı döküm, Kaşıkçı'nın öldürülmesinin acemice yapılmış bir iş olmadığını, önceden planlanmış bir infaz olduğunu gözler önüne serdi.

Kendisini öldürmek isteyen bir grup insanla çekişmeye girdiği anlaşılan Cemal Kaşıkçı'nın son sözlerinin "Nefes alamıyorum." olduğu belirlendi.

Kaşıkçı'nın cesedinin testere ile parçalara ayrıldığını gösteren kayıtlar, sürecin gidişatıyla ilgili bir dizi telefon görüşmesi yapıldığını da ortaya koydu.

Sızdırılan ses kaydı dökümünün Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'ı Kaşıkçı cinayetiyle ilişkilendirmemekte kararlı olan ABD Başkanı Trump yönetimini baskı altına almasının kaçınılmaz olduğunu öne süren CNN, Suudi Arabistan'ın Kaşıkçı cinayetine ilişkin bu güne dek yaptığı açıklamaların da aksini ispatlayabileceğini iddia etti.

"Ülkene geri dönüyorsun"

Cemal Kaşıkçı'nın 2 Ekim'de ülkesinin İstanbul Başkonsolosluğuna girişiyle başlayan ses kaydı dökümü, Türk nişanlısıyla evlenebilmek için rutin bir başvuru yapacağını düşünen Kaşıkçı'nın, binaya girer girmez daha önceden tanıdığı bir adamı görmesiyle birlikte planlarının umduğu gibi gitmeyeceğini gösterdi.

CNN'in kendi kaynağına dayandırdığı bilgiye göre, Mahir Abdülaziz Mutrib'i karşısında gören Cemal Kaşıkçı kendisinin Başkonsoloslukta ne işi olduğunu sorunca, "Ülkene geri dönüyorsun." cevabını aldı.

"Bunu yapamazsınız." sözüyle Mutrib'e tepki gösteren Cemal Kaşıkçı, kendisine Başkonsolosluğun girişine kadar eşlik eden Türk nişanlısına "Dışarı çıkmazsam arkadaşlarımı bilgilendir." sözlerine atıfla "Dışarıda insanlar bekliyor." dedi.

Diyaloğun kesildiği bu anda, CNN'in kaynağına göre, birkaç kişi Kaşıkçı'nın üzerine saldırıyor. Gürültülerin duyulduğu bu saniyelerde Cemal Kaşıkçı'nın nefes almak için mücadele ettiği duyuluyor.

Suudi yetkililerin Kaşıkçı'nın ölümüne dair yaptıkları tutarsız birçok açıklamadan birindeki "Kaşıkçı'nın kavga esnasında kazayla boğulduğuna" ilişkin ifadeye rağmen, ses kaydı dökümü, Kaşıkçı'nın tekrar tekrar nefes alamadığını söylediğini ortaya koydu.

Çaresiz çırpınmalar sonrası, Kaşıkçı'nın anlaşılabilir son sözleri "Nefes alamıyorum." oldu. Fakat burada sonlanmayan ses kaydı, daha birçok gürültü kaydedecekti.

 

Çığlık, boğulma, testere, kesim

Ses kaydı ilerledikçe, Cemal Kaşıkçı'nın henüz ölmemiş olduğu anlaşıldı. Ses dökümünün diyalog içermeyen ilerleyişi, artık yalnızca yaşanan dakikaları anlatan altyazıları gösteriyordu.

"Çığlık."
"Çığlık."
"Nefes darlığı."
"Testere."
"Kesim."

Suudi Arabistan İçişleri Bakanlığı Adli Tıp Şefi Dr. Salah Muhammed el Tubaigy, yaşanan vahşeti odadaki diğer insanların midelerinin kaldırabilmesi adına kendilerine "Kulaklığınızı takın ve benim gibi müzik dinleyin." sözleriyle tavsiyede bulunuyordu.

 

En az üç telefon görüşmesi

Ses kaydı dökümü, infaz timinin lideri olduğu düşünülen Mahir Abdülaziz Mutrib'in en az üç telefon görüşmesi yaptığını ortaya koydu.

Cemal Kaşıkçı'nın net olarak hangi dakikada öldüğünün anlaşılamadığı ses kaydına göre, Mutrib odada yaşanan her şeyi anbean (Riyad'da olduğu sanılan) bir kişiye rapor ediyordu.

"Seninkine söyle, işlem tamam, halledildi." sözünün duyulduğu kayıttaki "seninki" sözcüğü, CNN'in kaynağına göre bir patronu temsil ediyordu.

 

CIA Direktörü Haspel Senato'yu bilgilendirmişti

Amerikan Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA) Direktörü Gina Haspel, Kaşıkçı cinayetine ilişkin senatörleri bilgilendirmişti.

Toplantının ardından basına açıklamalarda bulunan senatörler, Kaşıkçı cinayetinin emrinin Veliaht Prens Muhammed'in verdiğine dair şüphelerinin kalmadığını belirtmişti.