11 Aralık 2024 Çarşamba / 10 CemaziyelAhir 1446

Müslüman düşünür Meryem Cemile vefat etti

İslam dünyasının tanınmış düşünür ve yazarlarından Meryem Cemile hayatını kaybetti.

AA1 Kasım 2012 Perşembe 07:00 - Güncelleme:
Müslüman düşünür Meryem Cemile vefat etti
Pakistanlı İslam alimi Ebul Ala Mevdudi ile tanıştıktan sonra Müslüman olan ve Margaret Marcus adını Meryem Cemile olarak değiştiren Yahudi kökenli gazeteci-yazar Cemile, ikamet ettiği Pakistan'ın Lahor kentindeki evinde 91 yaşında hayata gözlerini yumdu.

Filistinli mülteci Ahmed Halil'in hikayesini anlattığı ilk kitabını 17 yaşında kaleme alan Cemile'nin toplam 17 kitabı ve 70'in üzerinde kitapçığı bulunuyor.

Cemile'nin 'Kendini Mahkum eden Batı', 'İslam ve Çağdaş Öncüleri', 'Mevdudi ile Mektuplaşmalar', 'Oryantalizm', 'Batı Uygarlığı ve İnsan' isimli eserleri Türkçe'ye çevrildi.

-Meryem Cemile'nin hayatı-

Alman asıllı Yahudi anne ve babanın çocuğu olan Meryem Cemile, 1934 yılında New York'ta dünyaya geldi. Yahudi okulunda eğitim gören Cemile, sonraki yıllarda okuduğu Kur'an-ı Kerim'den çok etkilendi.

New York Üniversitesi Edebiyat Fakültesi'nde öğrenimini sürdürürken geçirdiği bir hastalık nedeniyle 2 yıl eğitimine ara vermek zorunda kalan Cemile'nin bu süre içinde okumaya bolca vakti oldu. Meryem Cemile aynı zamanda önemli İslami şahsiyetlerle de iletişim kurdu. Cezayir'de El-Beşir el-İbrahimi'ye , Cenevre'de Said Ramazan'a Suriye'de Maruf el-Valibi'ye ve Kahire'de tutuklu bulunan Seyyid Kutup'a mektuplar gönderen Cemile'nin hayatının dönüm noktası ise Mevdudi ile tanışması oldu. Cemile'nin Mevdudi ile mektuplaşması yaklaşık 3 sene sürdü.

Margaret Marcus 1961 yılında New York'taki Brooklyn Camisi'nde Müslüman oldu ve adını Meryem Cemile olarak değiştirdi. Müslüman olduktan sonra ABD'de birçok zorlukla karşılaşan Cemile, Mevdudi'nin teklifi üzerine 1962'de Pakistan'a gitti.

Pakistan'da iki yıl Mevdudi'nin evinde kalan Cemile, daha sonra evlendi ve 4 çocuk sahibi oldu.

Meryem Cemile, Pakistan'ın Lahor kentine gittikten sonra bir daha ABD'ye dönmedi.