8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal ölümünden 19 yıl sonra Türk Bayrağı’na sarılı tabutta yeniden omuzlara alındı. Ankara Başsavcılığı’nın yürüttüğü soruşturma kapsamında ‘zehirlenip zehirlenmediği’nin belirlenmesi için Özal’ın mezarı dün 7.5 saatlik çalışmayla açıldı. Özal’ın naaşı bütün olarak çıkarılıp çinko tabuta konuldu ve üzerine Türk bayrağı örtüldükten sonra Polis Tören Mangası’nın omuzlarında Adli Tıp’a götürüldü.
ANIT MEZAR’DA MESAİ ERKEN BAŞLADI
Özal’ın mezarının açılması kararının ardından Anıt mezar’da hareketlilik dün sabahın erken saatlerinde başladı. Sabah 6.30 sıralarında Anıt Mezar’a olay yeri inceleme, bomba imha ve asayiş şube müdürlüklerine bağlı polis ekipleri, ardından da İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekili Oktay Erdoğan, TMK 10. Madde ile görevli 2 savcı ile İstanbul Adli Tıp Kurumu Başkanı Haluk İnce’nin de aralarında bulunduğu kurumun morg, kimya ve biyoloji ihtisas dairelerine bağlı görevliler geldi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Mezarlıklar Müdürlüğü’ne bağlı ekip de iş makinalarıyla hazır bulundu.
İLK KAZMA SABAH 08.40’TA VURULDU
Başsavcıvekili Erdoğan ve Adli Tıp Kurumu Başkanı İnce’nin nezaretinde saat 08.40’ta Özal’ın mezarının açılması işlemi başlatıldı. Çalışma başladıktan sonra İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Turan Çolakkadı da anıt mezara geldi. Anıt mezarda iş makinesi ve ‘’hilti’’ adı verilen aletlerle mermer lahid kırıldıktan sonra Mezarlıklar Müdürlüğü’ne 10 kişilik ekip toprağı kazmaşa başladı. Kazı işlemine Özal ailesinin bir avukatı da katıldı. Özal’ın naaşına saat 12.15 gibi ulaşıldı. Özal’ın cenazesine ulaşıldığını açıklayan Başsavcı Çolakkadı, ‘’Ceset yerinde, üzerini kaldırdık. Bundan sonra ceset alınacak Adli Tıp’ta incelenecek. Her şey planlandığı gibi, herhangi bir aksama yok’’ dedi.
SONUÇ İKİ AYDAN ÖNCE ÇIKMAZ
Adli Tıp Kurumu Başkanı İnce de “Cenazeye ulaştık, buradan çıkarıp, Adli Tıp Kurumu’na götürüceğiz. Örneklerle ilgili çalışma cenaze buradan çıktıktan sonra bir süre daha devam edecek. Cenaze Adli Tıp’a geldikten sonra çalışmamıza orada devam edeceğiz. Beklentimiz cenazeyi cuma veya cumartesi aileye teslim etmek. Analizlerimizin sonucunda raporun daha önce de belirttiğimiz gibi iki aydan önce çıkması mümkün değil. Analizler bittikten sonra raporlama sürecini Cumhuriyet Başsavcılığı’na ileteceğiz, açıklamayı da onlar yapacak’’ dedi. ‘’Cenazenin şu anki durumu incelemeye uygun mu?’’ sorusuna İnce ‘’İncelemeye uygun’’ karşılığını verdi.
POLİS TÖREN MANGASI TAŞIDI
Özal’ın naaşı 7,5 saatlik çalışmanın ardından topraktan çıkarıldı ve çinko kaplı tabuta yerleştirildi. Özal’ın Türk bayrağına sarılı tabutu, İstanbul Emniyeti’ne bağlı tören mangasının omuzlarında Anıt Mezar’ın girişinde bulunan Büyükşehir Belediyesi Mezarlıklar Müdürlüğü’ne ait cenaze aracına taşındı. Özal’ın cenazesi, buradan motosikletli polisler nezaretinde Adli Tıp’a götürüldü. Cenazenin mezardan çıkarılışına bir imamın da eşlik ettiği öğrenildi.
SU ÇIKINCA ÇALIŞMALAR AĞIR YÜRÜDÜ
Cenazenin bulunduğu noktada su çıktığı için cenazeyi çıkarma işlemi uzun sürdü. Suyun bir cihaz marifetiyle çekildiği ve sonrasında işlemin tamamlandığı belirtildi. Adli Tıp Kurumu ve Olay Yeri İnceleme ekipleri toprak üzerinde ve mezarlıkta akşam saatlerine kadar çalışmaya devam etti. Anıt mezarda İstanbul Emniyet Müdürlüğü Olay Yeri İnceleme Şube Müdürlüğü de 4 araç ve ekiple çalışırken, çevik kuvvet polisleri, gazetecilerin, anıt mezarı çevreleyen duvara yaklaşmalarına izin vermedi.
VERİLER SAÇ TELİ VE KEMİĞİN ÖTESİNDE
Bu arada Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Adli Tıp uzmanlarının, kabri açılan merhum Cumhurbaşkanı Özal’ın naaşında ‘umduklarının çok ötesinde verilere’ ulaştığını bildirdi. Ergin, şu açıklamayı yaptı: “Adli tıpçılar umduklarının çok ötesinde verilere ulaştı. Acaba saç teli bulabilir miyiz, bir kemik bir parçasından DNA örnekleri bulabilir miyiz gibi. Bu düşüncelerinin çok ötesinde materyallere ulaştılar. Adli tıp için çok önemli. Bir şey varsa herhangi bir zehirlenme, toksit madde farklı doğal olmayan bir ölüm nedeni varsa şu anda bugün kabirden çıkarttıkları cenaze bütün bunların sonuçlarını vermek için son derece müsait halde. Bu kadarını ifade edeyim”
DNA TESTİ VE OTOPSİ YAPILACAK
Turgut Özal’ın naaşına Adli Tıp Kurumu’nda ‘otopsi’ yapılacak. Özal’ın naaşı bütün olarak Adli Tıp’a götürülürken, toksikolojik analiz için cenazenin konulduğu yerden ve toprağın altında yaklaşık 40 ila 60 santimetrelik bölümden de örnekler alındı. Adli Tıp Kurumu’nda, öncelikle DNA testi ve otopsi yapılacak. Daha sonra alınan örneklerde travmatik, patolojik bulgu olup olmadığı araştırılacak.
Adli Tıp, cenazeden örnekleri aldıktan sonra cenazeyi, ailesine ve devlete en az 48 saat sonra teslim edecek. Bu süreyi belirleyen en önemli neden de DNA çalışması olacak. Bu sürede Özal’ın cenazesi, herkesin girip çıkamayacağı bir yerde korunacak. O odaya girme yetkisi 5 kişide olacak. Başta uyutucu, uyuşturucu, böcek öldürücü, ağır metaller olmak üzere akla gelebilecek her maddeye bakılacak.