Samsun Büyükşehir Beledilesi Genel Sekreter Yardımcısı Sefer Arlı, 4 Ağustos 2012'de Resmi Gazete'de yayımlanan 6306 sayılı yasa kapsamında kent merkezinde deprem, sel, heyelan gibi afetlere karşı riskli olan alanların tespit edilmesi için çalışma başlatıldığını belirtti. Arlı, İlkadım ve Canik ilçelerinin Gaziosman Paşa, Çatalarmut, Selyeri, Anadolu Zeytinlik ve Kadıköy mahallerinde saha çalışmalarının yapıldığını söyleyerek, Samsun'un tamamının bu kapsamda taranacağını dile getirdi.
İLK ÇALIŞMA SEL BÖLGESİNDE YAPILDI
Risli alan çalışmaları ilk olarak geçen 4 Temmuz'da meydana gelen ve 13 kişinin yaşamını yitirdiği selden etkilenen Gaziosmanpaşa Mahallesi'nde başlatıldı. Mahallede 3 hektarlık bölge riskli alan olarak belirlendi. Geçen ay yapılan Büyükşehir Belediye Meclisi'nde belirlenen bölgenin 'Riskli alan' olarak ilan edilmesi onaylandı. Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Sefer Arlı, yaşanan sel felaketinde bölgedeki binaların yüzde 50'sinin hasar gördüğünü belirterek tekrar sel olması halinde can kayıplarının yaşanmaması için ilk olarak bu bölgede çalışma yaptıklarını kaydetti.
JEOLOJİK DURUM VE BİNA YAPILARI İNCELENİYOR
Mahallerin mevcut jeolojik yapısı, bina ve yerleşim durumu dikkate alınarak değerlendirmelerin yapıldığını söyleyen Arlı, "Şu an için mevcut jeolojik durumu değerlendirerek bir rapor hazırlıyoruz. Bu rapor belediye meclisimize sunulacak. Mecliste bölgenin riskli alan olarak onaylanması durumunda bakanlığa durum bildirilecek. Bakanlar Kurulu kararıyla da belirlenen bölge riskli alan olarak ilan edilecek" diye konuştu.
BİNALARIN YÜZDE 60'I DEPREME DAYANIKSIZ
6306 sayılı yasanın vatandaşın lehine bir yasa olduğuna dikkat çeken Sefer Arlı, "İnsanlarımız bunu daha kavrayamadı. Bu işe herkesin sahip çıkması lazım. Çünkü mal canın yongasıdır ama çürük bir binanız varsa canınızdan da olursunuz. 'Deprem öldürmez, bina öldürür' diye bir söz vardır. Samsun'da iddia ediyorum, özellikle İlkadım ve Canik ilçelerini kastederek söylüyorum, mevcut binaların yüzde 60'ı depreme dayanıklı değil. 7 şiddetinde bir deprem olsa hepsi yerle bir olur. Bu nedenle mutlaka bunların kentsel dönüşümü olması lazım" dedi.
APARTMAN GÖREVLİLERİNİN DAİRELERİ BOŞALTILDI
Öte yandan, geçen temmuz ayında yaşanan sel felaketinde 5 kişinin can verdiği Canik İlçesi'ndeki TOKİ Kuzey Yıldızı Konutları'nın bodrum katlarındaki apartman görevlilerinin daireleri de selin ardından boşaltılıp camları tuğlalarla örüldü. Aileler ise Büyükşehir Belediyesi'ne ait Kazım Karabekir Mahallesi'nde bulunan TOKİ konutlarındaki üst katlara yerleştirildi.