SETBİR'den yapılan açıklamada, yerli üretim kırmızı et maliyetleri ile ithal kırmızı et maliyetlerinin bugün itibarıyla eşitlendiği, bundan sonra yerli üreticinin zarar etmeyeceği belirtilerek, 'Yaklaşık yüzde 35 oranında ithalat bağımlılığı olan bir sektör olarak bu, bağımlılığı ortadan kaldırıp sektörün gelişmesi ve piyasanın güçlenmesi yönünde önemli bir adım olacaktır' denildi.
Sektörün gelişmesi için iç piyasadaki besicinin kar etmesi gerektiği, aksi durumda üretimde aksaklıklar yaşanacağı ve ithalata bağımlılığın daha da artacağı vurgulanan açıklamada, şöyle denildi:
'Alınmış olan canlı hayvan ithalatındaki yüzde 40 ve karkas et ithalatındaki yüzde 100 gümrük vergisi oranı kararları doğrudur. Yüzde 30 gümrük vergisiyle gelen ithal canlı hayvan maliyetleri 15-15,5 TL/kg iken, yüzde 40 gümrük vergisiyle gelen canlı hayvan maliyeti bugünkü avro kurlarına ve farklı ülkelere göre 16,0-16,5 TL/kg olmuştur.
Yüzde 100 gümrük vergisi ile gelen karkas et maliyeti 16,1 TL/kg olmuştur. Yerli besi hayvanı maliyeti ise 15,91 TL/kg'dir. Alınmış olan gümrük vergisi artış oranları kararı çok yerinde bir karar olup, yeterli değildir. Piyasa karkas ette yüzde 100 vergi oranı ile ancak korunabilmektedir. Dünya piyasalarına göre ülkemizde yüzde 100 daha pahalı et üretimi gerçekleştirilmektedir. Kasaplık hayvan maliyetleri ise dünya fiyatlarına göre yüzde 40 daha pahalıdır. Şu anda AB'de ortalama (R3 kalite) karkas et fiyatı 3,88 avro/kg yani yaklaşık 9 TL'dir. Bizde ise yaklaşık 17 TL'dir. AB'de dört haftalık buzağı 500 TL iken, ülkemizde buzağı fiyatı 1000 TL'dir.'
Dolayısıyla maliyetlerin düşürülmesi gerektiği aktarılan açıklamada, bu amaçla yapılması gerekenler şöyle sıralandı:
-Kırmızı et üretim maliyetinin mutlaka düşürülmesi gerekir. Bunun için öncelikle yem maliyetlerinin düşürülmesi gerekir.
-Etin fiyatı piyasada artacaktır. Ancak bu artış zaten maliyetlerin altında satış yapan yerli besicinin üretimine devam etmesi için gerekliydi. Amaç maliyetleri düşürerek daha ucuz üretim yapabilmek olmalıdır.
-Uzun vadede etçi ırkların geliştirilmesi gerekmektedir.
-Et ürünlerinde KDV'nin yüzde 1'e indirilmesi gerekmektedir.
-Yem maliyetlerinin düşürülmesi gerekmektedir.
-Yem KDV oranlarının yüzde 1'e indirilmesi gerekmektedir.
-Buzağı fiyatlarının düşürülmesi gerekmektedir.