19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

Başbakan Davutoğlu: Suriye, Rusya için 2. Afganistan olacak

Grup konuşmasında Rusya’nın Suriye’deki saldırılarını eleştiren Başbakan Davutoğlu, “Sovyet güçleri nasıl Afganistan’ı zelil şekilde terk ettiyse, şimdi de zelil şekilde Suriye’yi terk edeceklerdir” dedi.

Star - Ankara10 Şubat 2016 Çarşamba 07:00 - Güncelleme:
Başbakan Davutoğlu: Suriye, Rusya için 2. Afganistan olacak

Başbakan Ahmet Davutoğlu, partisinin grup toplantısındaki konuşmasında ABD ve Rusya’yı “samimi” olmaya çağırarak, “Elimizde Rusya’nın attığı her bombanın nereye düştüğü bilgisi var” dedi. Konuşmasında Halep saldırısını değerlendiren Davutoğlu, Haleplilerin, sadece Türkiye’ye  güvendiğini söyledi. Bir tarafta Cenevre’de taraflar barış için toplanırken Rusya’nın, Halep, Azez taraflarında çok kayıp verdiren askeri operasyonlar yaptığına dikkat çeken Davutoğlu, “ABD ve Rus yönetiminin artık samimi davranması, gerçeklerle yüzleşmesi gerekir. Bölgede çözüm için bulunduğunu söyleyenler çözümü sağlamak yerine krizin daha da derinleşmesine sebep oldu” diye konuştu.

BİLGİSİ ELİMİZDE

Davutoğlu, Rusya’nın bölgede attığı bombalara ilişkin önemli bir bilgiyi de paylaşarak, “Rusya’nın attığı her bombanın nereye düştüğü bilgisi tek tek elimizde. 6 bini aşkın bombanın yüzde 10’u DAEŞ’e, geri kalanı sivil ve ılımlı muhaliflere. Artık bu gidişe bir dur deme vakti gelmiştir. Sovyet güçleri nasıl Afganistan’ı zelil şekilde terk ettiyse, şimdi de zelil şekilde Suriye’yi terk edeceklerdir. Halep’e bomba atanlar da tarih önünde hesap verecek ve Suriye halkı nezdinde mahkum olacak” dedi.

DEMOKRASİ SÜRECİ

Davutoğlu, terörle mücadele ve bölgenin yeniden inşası için atılacak adımları içeren yeni eylem planının detaylarını da grup toplantısında paylaştı. Mardin’de açıkladığı yeni sürecin adının, “Birlik, huzur ve demokrasi süreci” olduğunu ifade eden Davutoğlu, “Halkımıza şefkatle, hangi terör örgütü olursa olsun ona da kudretle davranmaya devam ediyoruz. Bu tavrımız asla değişmeyecektir” ifadesini kullandı. “Cizre, Silopi ve Sur’daki düzen hepimizin canını, malını, namusunu güvence altına alan düzendir” diyen Davutoğlu, “Kimse vehme kapılmasın. Tek silah kalmayıncaya kadar da bu mücadelemiz devam edecek” diye konuştu.

SOSYAL SEFERBERLİK

Davutoğlu şöyle konuştu: “Tam bir sosyal seferberlik ve dayanışma ihdas edilecek. Yangın yerinde gül yetiştirecek, vatanımızı bir gülistana çevireceğiz inşallah. Güvenlik nedeniyle göç etmek zorunda kalan ailelere her bakımdan destek olunacak. Her ay kira, geçici barınma yardımı yapılacak. Operasyonların sürdüğü bölgelerde bir an önce hayatın normale dönmesi için gerekli çalışmalar hızlandırılacak.” Büyükşehir belediye başkanlarının muhalefetten olduğu yerlerde istismar yaşandığını ifade eden Davutoğlu, “Özellikle Güneydoğu’da hizmet aksamaları söz konusu oldu. Yerel yönetimlerin desteği artırılacak ama istismara izin verilmeyecek. Kim doğrudan ya da dolaylı, terör olaylarına sessiz kalınmasına yol açıyorsa kamu personeli için her işlem yapılacak” dedi. Davutoğlu, operasyonların sürdüğü ilçelerdeki yeniden yapılanmaların takibi için her ilçe için ayrı bakanların görevlendirileceğini de kaydetti. 

AJAN GAZETECİYE HADDİNİ BİLDİRDİM

Almanya Başbakanı Merkel ile basın toplantısında tahrik sorusu soran gazeteciye atıfta bulunan Davutoğlu, Türkiye’nin özgür bir ülke olduğuna işaret ederek, “Hak ettiği cevabı da alır. Avrupa standartlarında bir ülkeyiz. Kimse bu standartlardan vazgeçeceğimiz vehmine kapılmasın. Bir Avrupa ülkesinin komşularından silah girseydi, tutumu ne olurdu?” sorusunu yöneltti.

HALEP’E SAHİP ÇIKACAĞIZ

Davutoğlu, Rusya’nın Halep’a yönelik saldırılarına dikkat çekerek, “İnsanlık 2. Dünya Savaşından beri böyle bir zulüm yaşamamıştır. Suriye’de böyle bir tablo vardır. Kurtuluş Savaşı’mızda illerimiz bağımsızlık savaşını başlattığında Kahramanmaraş, Gaziantep ve Şanlıurfa’daki mücadeleye Halep’ten de büyük destek geldi. Halep’e, Gaziantep, Şanlıurfa adına sahip çıkacağız. Halepliler hiç mahzun olmasın. Türkiye bir bütün olarak arkasında. Dünya terk etse biz Suriyeli kardeşlerimizin yanında olacağız” dedi.