20 Nisan 2024 Cumartesi / 12 Sevval 1445

Tarihin en büyük yangınını yaşadılar! Yeni evlerine kavuşmak için gün sayıyorlar

Antalya'nın Manavgat ilçesinde 10 günde söndürülen orman yangınında yanan evlerin yerine yenileri yükselmeye başladı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yöresel mimariye uygun, hak sahibinin istediği şekilde inşasına devam edilen evlerine kavuşmak için ilçe halkı gün sayıyor. AK Parti Antalya İl Başkanı Taş, 'Manavgat yangınında evi zarar gören bir çok aile bayrama yeni evlerinde girecek' dedi.

IHA13 Şubat 2022 Pazar 11:09 - Güncelleme:
Tarihin en büyük yangınını yaşadılar! Yeni evlerine kavuşmak için gün sayıyorlar

Cumhuriyetin en büyük orman yangınlarından biri olarak tarihe geçen Manavgat yangını, 28 Temmuz Çarşamba 2021 günü 4 farklı noktada aynı anda başladı. İlçenin dış kısmında geniş bir alana yayılan yangınlar 10. günde söndürüldü. 60 bin hektara yakın ormanlık alan ile 2 binin üzerinde ev, işyeri ve depo yangında zarar gördü. Yangının hemen ardından Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından sahada hasar tespit çalışmaları gerçekleştirildi. Yeni evlerin yöresel mimariye uygun, bir ya da iki katlı olacak şekilde planlaması yapıldı. Kısa sürede ihale sürecinin tamamlanmasının ardından köy evlerinin yapımına başlandı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, tüm köy evlerini 1 yıl içerisinde tamamlayacaklarını belirtmesine rağmen bazı evlerin hedeflenen süreden önce yapıldığı görüldü.

Yangının en çok etkilediği Demirciler Mahallesi'nin görüntüsü ise şantiyeyi andırıyor. Yaklaşık 94 evin yandığı mahallede yeni evlerin yapımı son süratle devam ediyor. Bazı evler tek, bazı evler iki katlı olarak yöresel mimariye uygun olarak yapılıyor. Hak sahipleri ise her gün yanan evlerinin yerinde yükselen yeni inşaat çalışmalarını takip ediyor.

"EVİMİZ YAPILMAYA BAŞLANDI, YÜZÜMÜZ GÜLDÜ"

Evinin anahtarını alacağı günü bekleyen Zeynep Arslan, yangın anlarını üzüntüyle anlattı. Yangına gece yarısı yakalandıklarını dile getiren Arslan, "28 Temmuz gecesiydi, yangın biranda geldi. Hayvanlarımızı ahırdan güçlükle çıkardık. Evimizden geriye hiçbir şey kalmadı. Üzerimizdeki kıyafetle kaldık. Yangından sonra her gün evimizin olduğu yere geldik. Evimiz ne zaman yapılmaya başladı, o zaman yüzümüz gülmeye başladı. Devletimiz de, milletimiz de sağ olsun" dedi.

"EVİMİZE TAŞINMAYI BEKLİYORUZ"

Devletin tüm kurumlarıyla yanlarında olduğunu ifade eden Arslan, "Evim hızlı bir şekilde 3+1 olarak yapıldı. İnşaat süresince de her gün buraya gelmeye devam ettik. Yakın bir yerde oturuyoruz. Çok güzel oldu. Evimizin tamamlandığını söylediler. Sadece evimize taşınmayı bekliyoruz. Bu bölgede ilk benim evim yapıldı. Diğer evler de hızla yapılıyor. Kendimiz de yapsak bu evi yapmak bir yıl sürerdi. 5 ayda bitti, teslim edilmesini bekliyoruz" diye konuştu.

"TEK KIYAFETİMİZLE KURTULDUK"

Evinin kaba inşaatı tamamlaman Erdem Aydın, yangına gece yarısı yakalandıklarını ve jandarmanın uyarısıyla mahalleyi boşalttıklarını söyledi. Sabaha karşı alevlerin mahalleyi yakıp geçtiğini anlatan Aydın, "Sabah geldik, her şey kül olmuş gitmiş. Üzerimizde tek kıyafetlerimiz vardı, bir de hayvanlarımızı kurtarabildik" dedi.

"DEVLETİMİZDEN ALLAH RAZI OLSUN"

Bir gün sonra hasar tespit çalışmalarının başladığını dile getiren Aydın, "İnşaatın başladığı günden beri her gün evimin yanına geliyorum. Güzel bir ev yapılıyor. Memnunuz. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum'dan Allah razı olsun. Bir dediğimizi iki etmedi, hepsini yaptı. Sorunumuz olduğu zaman geliyor, çözüyor. Devletimizden de Allah razı olsun, elimizden tuttu" diye konuştu.

"YAPILAN EVLER ÇOK GÜZEL"

Yeni evinin Ramazan Bayramı'na teslim edileceğini öğrendiğini dile getiren Erdem Aydın, "Mahallede birçok inşaat var, çoğu da bitmek üzere. Keşke evimiz yanmasaydı ama yukarıda Allah var bu yapılan ev eskisine göre daha iyi. Son sistem ev yapılıyor. Her türlü sorunumuzu çözmeye çalışıyorlar. Allah razı olsun" dedi.

"MANAVGAT YANGININDA EVİ ZARAR GÖREN BİR ÇOK AİLE BAYRAMA YENİ EVLERİNDE GİRECEK"

Antalya'nın Manavgat ilçesine bağlı Demirciler Mahallesinde TOKİ tarafından inşa edilen yangın evlerinde incelemelerde bulunan AK Parti İl Başkanı Ethem Taş, "AK Parti verdiği sözleri yapar. Birçok vatandaşımız Ramazan Bayramına yeni evlerinde girecek" dedi.

AK Parti Antalya İl Başkanı İbrahim Ethem Taş, Milletvekilleri Tuba Vural Çokal, Mustafa Köse, Kemal Çelik ve İbrahim Aydın ile birlikte Demirciler Mahallesi'nde yapımına devam edilen yangın evlerinde incelemelerde bulundu.

"KULLANDIKLARI MALZEME ÇOK KALİTELİ"

Evi zarar gören Zeynep Arslan, "Ben böyle olacağını hayal etmiyordum. Bana çevremden, 'Evi yarım bırakırlar' diye söylendi. Ama hiçbir şeyi eksik bırakmadılar. Kullandıkları malzeme de çok kaliteli" dedi.

"YANGININ YARALARINI HÜKÜMETİMİZ VE DEVLETİMİZ SARIYOR"

AK Parti Antalya İl Başkanı İbrahim Ethem Taş, Zeynep Arslan'ın evini gezdikten sonra basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Taş "Manavgat'ı hiç yalnız bırakmadık. Bu yangının yaralarını hükümetimiz ve devletimiz sarıyor. Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan tarafından everin yapımı talimatı verildi. Şu anda Manavgat'ta TOKİ'nin yaptığı evler bitiyor. Söz verdiğimiz gibi, Ramazan Bayramı'na kadar bir çok vatandaşımız yeni evlerine girmiş olacak" dedi.

İl Başkanı İbrahim Ethem Taş, mülkiyet problemi olmayanların evlerini yapmaya devam ettiklerini, mülkiyet problemi yaşayan ve yangın nedeniyle mağdur olan vatandaşların sorunlarının çözümü konusunda ilgili bakanlıkların çeşitli alternatifler üzerinde çalıştığını, en kısa sürede çalışmanın sona ereceğini ve o vatandaşların da konut sorununu çözeceklerini söyledi.

"EVİMİN GÖRÜNTÜSÜNÜN KAYBOLMASINDAN KORKTUM"

AK Parti heyetini köy çıkışında Emiş Uysal isimli mahalle sakini durdurdu. Uysal, AK Parti Milletvekili Mustafa Köse ve Tuba Vural Çokal başta olmak üzere herkese teşekkür etti. Yangın sonrasında Emiş Uysal'ı ziyaret ettiklerini hatırlatan Milletvekili Köse, "Kendisinin büyük bir endişesi vardı. Kendisi bize 'Ev yandı, iyisi yapılır. Yananlar geri gelir ama benim evimin manzarası geri gelmez' şeklinde endişelerini dile getirmişti. Bugün evi büyük ölçüde tamamlandı. Evinin manzarasının da en az evi kadar kaliteli olduğunu söylüyor. Endişesini giderebildiysek ne mutlu bize" diye konuştu.