19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

Türkeş’li kabine oyunu bozdu

Başbakan Davutoğlu; CHP, MHP ve HDP’li 11 isme ‘BAKANLIK’ daveti yaptı. CHP’de Baykal, MHP’de Akşener ve Türkeş, HDP’de Alevi kökenli isimler dikkat çekti.

Star - Ankara27 Ağustos 2015 Perşembe 07:00 - Güncelleme:
Türkeş’li kabine oyunu bozdu

Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından ülkeyi seçime götürecek geçici hükümetin başbakanı olarak atanan Başbakan Davutoğlu, CHP’den Deniz Baykal, Erdoğan Toprak, Ayşe Gülsün Bilgehan Toker, Tekin Bingö ve İlhan Kesici’ye, MHP’den Meral Akşener, Tuğrul Türkeş ve Kenan Tanrıkulu’na, HDP’den de Levent Tüzel, Müslüm Doğan ve Ali Haydar Konca’ya bakanlık teklif etti.  Vekillere, teklife olumlu ya da olumsuz cevap vermeleri için bugün 18.00’a kadar süre tanındı. Kabinede yer alacak AK Parti’liler de muhalefetten gelecek yanıta göre şekillenecek.

Deneyimli siyasetçiler seçildi

Davutoğlu, CHP’den siyasi ve devlet deneyimi olan, uzlaşabileceğini düşündüğü isimlere bakanlık teklif etti. Yıllardır siyasetin içinde olan Baykal ile  devlet bakanlığı yapan Erdoğan Toprak ve İsmet İnönü’nün torunu Gülsün 

Bilgehan Toker ile ANAP-DYP kökenli İlhan Kesici ve Genel Başkan Yardımcısı Tekin Bingöl’e bakanlık teklifi götürdü. MHP’den ise teklif götürülenlerin başında 28 Şubat’a direnen eski İçişleri Bakanı  Meral Akşener yer aldı. Son dönem MHP Genel Başkanlığı için adı geçen Akşener, MHP Genel Başkanı Bahçeli’nin mesafe koyduğu isimler arasında yer alıyor. MHP’den teklifte bulunulan ikinci önemli isim ise Alparslan Türkeş’in oğlu Tuğrul Türkeş oldu. Türkeş,  Cumhurbaşkanı ve Başbakan’ın gezilerine katılan muhalefet vekili olarak dikkat çekmişti. MHP’den teklif götürülen üçüncü isim olan Kenan Tanrıkulu ise 1999’daki ANASOL-D koalisyon hükümetinde Sanayi ve Ticaret Bakanı olarak görev yapmıştı. Davutoğlu, HDP’den de milletvekilleri Levent Tüzel, Alevi Kültür Dernekleri Başkanı olan Müslüm Doğan’a ve kaymakamlık görevlerinde bulunan Ali Haydar Konca’ya teklifte bulundu. CHP’li vekiller teklifi parti kararına uyarak kabul etmeyeceklerini açıkladı. MHP’den Türkeş teklifi kabul etti. HDP’li 3 isim de kabul edeceklerini açıkladı.