11 Aralık 2024 Çarşamba / 10 CemaziyelAhir 1446

“Bu topraklardan bilgiye dayalı zenginlik üretmeliyiz”

Konya’ya Türkiye’nin İlk Bölgesel İnovasyon Merkezi’ni kazandıran Konya Sanayi Odası, Konya’nın yüksek katma değerli üretim yapabilmesi için önemli süreçler olan üniversite sanayi işbirliği ve inovasyon konusunda yoğun toplantılarına devam ediyor. KSO tarafından düzenlenen ‘Avrupa Birliği Sürecinde Üniversite-Sanayi İşbirliği ve İnovasyon’ konulu toplantıda söz alan KSO Başkanı, TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Memiş Kütükcü, dünyanın en kıymetli sermayesinin bilgi olduğunu ifade ederek, “Bilginin küçük paralarla büyük iş yapabilme kabiliyeti vardır. Bunun için bilgiyi üreten üniversitelerimizle sanayicilerimizi bir araya getirerek, bu topraklardan bilgiye dayalı zenginlik üretmeliyiz” dedi.

ÖNDER ÇİFTCİ-KONYA25 Eylül 2013 Çarşamba 07:00 - Güncelleme:
“Bu topraklardan bilgiye dayalı zenginlik üretmeliyiz”
Konya Sanayi Odası’nın Türkiye’nin İlk Bölgesel İnovasyon Merkezi’ni MEVKA’nın desteğiyle Konya’ya kazandırdığını hatırlatan Başkan Kütükcü, üniversite-sanayi işbirliğini geliştirmek amacıyla Konya’daki üniversitelere yatırım yapmaları için burada yer ayrıldığını anlattı. Bir ülkenin, bir şehrin ancak kendi insanının eliyle kalkınabileceğini aktaran Başkan Kütükcü, herkesin bilgisi, tecrübesi ve gücü nispetinde kalkınmaya destek vermesini istedi.

İki tarafa da çok iş düşüyor
Toplantıya katılan Mevlana Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bahattin Adam, üniversite-sanayi işbirliğinde artık somut adımlar atılmasının gerekliliğine işaret ederek, bu noktada sanayiciye de üniversitelere de çok iş düştüğünü bildirdi. Prof. Dr. Adam, projeleri finanse eden kuruluşların, projeyi finanse ederken üniversite-sanayi işbirliğine bakmasını, bu işbirliği yoksa finanse etmemesi gerektiğini ifade etti.

İleriye dönük hamleler yapılıyor
Selçuk Üniversitesi Rektör Yardımcısı Mustafa Şahin ise, Türkiye’nin geçmişte sorunlarla uğraşmaktan geleceğe bakamadığını, ancak bugün büyük umut ve adımlarla ileriye dönük hamleler yapıldığını söyledi. Bugün Türkiye’nin Ar-Ge’nin önemini anladığını kaydeden Şahin, “Hangi sektörde, hangi fabrikaya gitsek mutlaka küçüklü büyüklü Ar-Ge merkezleri, Ar-Ge odaları görüyoruz. Artık daha bilinçliyiz, işin önemini kavradık” dedi.
Toplantıda söz alan KTO Karatay Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Torlak, “Tüccarımızı üniversitelerde, hocalarımızı da sanayide daha çok görmek istiyoruz. Biz bunu yapmazsak, zaten şartlar bizi zorlayacak” diye konuştu.
Açılış konuşmalarının ardından MEVKA Genel Sekreteri Dr. Ahmet Akman’ın moderatörlüğünde Avrupa Birliği Sürecinde Üniversite-Sanayi İşbirliği ve İnovasyon’ paneline geçildi. Panelde Technopolis Grup Türkiye Yöneticisi Şirin Elçi ‘Avrupa Birliği’nde İnovasyon Süreci’, Yaşar Üniversitesi YAGEM Ar-Ge ve Uygulama Merkezi Koordinatörü Selçuk Karatay ‘İnovasyon ve Rekabet’, KTO Karatay Üniversitesi Öğretim Görevlisi Osman Okka ‘Üniversite-Sanayi İşbirliği’ konulu sunumlarını yaptılar.