19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

Kayseri'de yaşam kalitesi hızla yükseliyor

Kayseri Düşünce Okulu’nun hazırladığı, “İllere göre yaşam kalitesi“ araştırma sonuçları açıklandı.

ERDİNÇ TEĞMEN/KAYSERİ29 Aralık 2014 Pazartesi 07:00 - Güncelleme:
Kayseri'de yaşam kalitesi hızla yükseliyor
Kayseri, yaşam kalitesi açısından iller sıralamasında ilk 10 il arasında yer aldı. 
 
KAYSERİ’DE YAŞAM KALİTESİ HIZLA YÜKSELİYOR
 
Kayseri Düşünce Okulu tarafından yaptırılan bir araştırmaya göre, Kayseri’de yaşam standardı hızla yükseliyor. 
 
Kayseri Düşünce Okulu Genel Koordinatörü Ferhat Akmermer tarafından yapılan açıklamaya göre, araştırma,  ilginç sonuçlar ortaya koyuyor. 
 
Kayseri, Türkiye’de yaşam standardını en hızla artıran iller sıralamasında ön sıralarda yer alırken, aynı alanda daha önce yapılan araştırmalarda 23’üncü sırada yer alan Kayseri’nin hızlı bir çıkışla 10’uncu sıraya kadar yükseldiğini gözleniyor..
 
Ferhat Akmermer tarafından kamuoyuna açıklanan, “Türkiye’de illerin yaşam standardı” konulu araştırma, Mimarsinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Fen ve Edebiyat Fakültesi İstatistik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Gülay Başarır ve ekibi tarafından yürütüldü. 
 
Araştırma, yeni Türkiye’nin planlanmasında önemli ipuçları verirken, önümüzdeki dönemlerde yapılacak olan kalkınma planları yanında,  ekonomik, sosyal ve kültürel yapının planlanmasında da önemli yol gösterici sonuçlar ortaya koyuyor. 
 
Akmermer, araştırmaya ilişkin şunları söyledi, “Yaşam kalitesinin belirlenmesine ilişkin çalışmalar ülkemizde henüz yeni yapılan çalışmalardır.  Bu çalışmada, TUİK’in yayınladığı bir dizi nesnel gösterge veri olarak alınmış ve değerlendirilmiştir. Bebek ölüm hızı, ilköğretim ve liselerde okul başına düşen öğrenci sayısı, müze, sinema, hastane sayısı, hava kirliliği, okur-yazar oranı, hane halkı büyüklüğü, meteorolojik veriler, Gayri Safi Milli Hâsıla payı, hekim sayısı, suç sayısı, adam öldürme, motorlu kara taşıtı sayısı, kentleşme oranı, göç, ithalat, ihracat, istihdam oranları, doğurganlık, kadın istihdamı, nüfus başı tarım, üniversite öğrenci sayısı, mühendis- teknisyen sayısı gibi çok sayıda değişken ele alınmıştır. 
 
Elde edilen veriler bilimsel yöntemlerle faktör analizi yöntemi uygulanarak, veri setinin küçültülmesi ve böylece kentsel yaşam kalitesinin daha kolay açıklanabilmesi için endeks oluşturulmuş ve illerin sıralaması yapılmıştır. 
İllerin yaşam kalitesi açısından değerlendirilmesinde Kayseri 10’uncu sırada yer almaktadır.  İstanbul, Ankara, İzmir, Kocaeli, Bursa, Antalya, Tekirdağ, Mersin ve Denizli’yi Kayseri takip etmiştir. Kayseri, daha önce bu alanda yapılan çalışmalarda 23’üncü sırada yer alırken son yıllarda yapılan yatırımlar, ticaret ve sanayi alanında yaşanan gelişmeler sosyal, ekonomik ve kültürel hayatı etkilemiş Kayseri’yi 13 basamak birden yukarı taşıyarak 10’uncu sıraya yerleştirmiştir.
 
Bu çalışmada, iller benzerlikleri itibarıyla sıralınmış, İstanbul büyük bir metropol olarak tek başına bir gurup oluştururken, Kayseri, Ankara, Adana, Antalya, Bursa, Hatay, Mersin, İzmir ve Kocaeli gibi illerle bu gurupta yer almıştır. 
 
Belirlenen bu sıralamada, nüfus büyüklüğü açısından daha kalabalık kentlerin daha önde geldiği görülmektedir. Ortaya çıkan tablo, daha önce yapılan yaşam kalitesi araştırmalarında ortaya çıkan sonuçlarla da örtüşmektedir. 
 
Buradan şu sonuç çıkartılabilir. Gelişmişlik ile yaşam kalitesi arasında bir paralellik vardır. 
 
Kayseri, 2’inci derece gelişmiş illerden birisi olarak, gelişmişlik gösteren illerin guruplarında ya da ona yakın guruplar içerisinde yer almaktadır. 
 
Kayseri, son 10 yıl içerisinde hızlı bir çıkış yaparak 81 il içerisinde 10’uncu sırada yer alarak, sakinlerine, ülkenin nüfusça büyük metropollerinden sonra en iyi yaşam koşulları sunan kentlerinden birisi olarak dikkatleri üzerine çekmektedir.
 
Kentte yaşanan hızlı gelişim,  ticaret hacmi, sanayideki gelişmeler, kamu yatırımları, özel sektör yatırımları, hızlı değişim ve diğer faktörler göz önüne alındığında, Kayseri’nin, önümüzdeki yıllarda sakinlerine hızla artan bir yaşam kalitesi sunma eğiliminde olduğu açık bir şekilde ortaya konmaktadır. 
 
Bu arada, hızlı kentleşme, nüfus artışı, sanayileşme, çevre sorunları ve buna benzer diğer faktörlerin kent üzerindeki olumsuz etkileri de,  mutlaka göz önüne alınmalı ve olası risk planlamaları yapılmalıdır.”
 
Kayseri Düşünce Okulu Genel Koordinatörü Ferhat Akmermer, Düşünce Okulu’nun Kayseri’nin sosyal, ekonomik ve kültürel hayatı ile ilgili konularda çalışmalar yapmaya devam edeceğini ve alınan sonuçların kamuoyu ile paylaşılacağını kaydetti.