14 Aralık 2024 Cumartesi / 13 CemaziyelAhir 1446

Kendi işinin patronu oldu

'Kırsalda Kadın Girişimciliğinin Desteklenmesi Projesi'nin 1.'si çiftçi Topçu, aldığı 20 bin liralık destekle evinin ahır olarak kullanılan bölümünü işletmeye çevirdi.

30 Ocak 2015 Cuma 07:00 - Güncelleme:
Kendi işinin patronu oldu

Üretici kadınlara kendi işinin patronu olma imkanı sunan Gıda Tarım ve Hayvancılık İzmir İl Müdürlüğü, "Kırsalda Kadın Girişimciliğin Desteklenmesi Projesi" kapsamında İzmirli kadınlara destek sunuyor. Türkiye'de bir ilki oluşturan proje çerçevesinde hayalini gerçekleştiren kadınlardan biri de Yıldız Topçu. Aliağalı Topçu "Geçmişten Günümüze Çitlembiği Yaşatmak" çalışmasıyla projede birinciliği almaya hak kazandı. Ödül kapsamda Topçu'ya kendi işinin patronu olması için İl Müdürlüğü tarafından makine ve ekipman desteği sağlandı. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından 20 bin lira ile ödüllendirilen Topçu'ya, alınan makine ve ekipmanlar Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürlüğü tarafından teslim edildi. Aldığı makine ve ekipmanlarla evinin çatısını işletmeye dönüştüren Topçu, böylece kendi işini kurdu. Çitlembiğin yağını sıkarak satmaya başlayan Topçu'nun şimdiki hedefi ise çitlembikten yapılan meşhur Menengiç kahvesi ve Siirt'in ünlü Bıttım sabununu üretmek.

"Çitlembiğin yok olmaması için bu projeyi hazırladım"

Aliağa'da çiftçilik yapan iki çocuk annesi 42 yaşındaki Yıldız Topçu, uzun yıllar tarla ve bahçelerde çalıştığını, Aliağa İlçe Müdürlüğü'nden ziraat mühendisi Burcu Sütçü'nün yol göstermesiyle "Kırsalda Kadın Girişimciliğin Desteklenmesi Projesi"ne başvurduğunu anlattı. Topçu, "Dağlarda evlerin avlularında yetişen çitlembik ağacı kışın iyi bir yakacak olduğu için odun olarak kullanılıyor. Ancak bitkisi çok faydalı. Yağından Siirt'in meşhur Bıttım sabunu üretiliyor. Ayrıca bu yağın karın ağrısına, bağırsak hastalıklarına ve mide yaralarına iyi geldiği biliniyor. Bunlarla birlikte saçların beslenmesini sağlıyor ve dökülmesinin azalmasına da destek sağlıyor. Ben de projemi bu kadar faydalı olan çitlembiğin yok olmaması ve ekonomiye kazandırması için hazırladım" diye konuştu.

Bu sezon 500 kilo çitlembik yağı üretecek

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından verilen 20 bin liralık hibe ile sağlanan makine ve ekipmanlarla evinin alt katındaki ahır bölümünü işletmeye dönüştürdüğünü ifade eden Yıldız Topçu, şu ana kadar 100-150 kilo yağ çıkardığını ve bu ürünleri sattığını ifade etti. Bu sezon 500 kilo daha üretim yapmayı hedeflediğinin altını çizen Topçu, "Şu anda çitlembiğin yağını çıkararak satıyorum. Ama yalnızca bununla sınırlı kalmayacağım. Siirt'in meşhur Bıttım sabunu ve Menengiç kahvesini üretmeyi hedefliyorum. Çitlembikten katmadeğer sağlayan ürünleri pazara sunmak istiyorum" bilgisini verdi.

Söz konusu projenin hayatında yeni bir sayfa açtığını vurgulayan Topçu, "Bu proje sayesinde KOSGEB standardında 'Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi' almaya hak kazandım. Ayrıca eğitim programı kapsamında Budapeşte, Slovenya, Viyana'yı görme imkanı elde ettim. Ama en önemlisi de kendi işimin patronu oldum" açıklamasını yaptı.

Projeye İzmir'den 133 kadın çiftçi başvurdu

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından 2014'te uygulamaya konulan proje için İzmir pilot il seçilmişti. 133 kadın çiftçinin başvurduğu projenin ön elemesi geçen yıl nisan ayında yapıldı ve 50 kişi "Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi"ne katıldı. Projenin ikinci aşaması olan "Proje Pazarı" mayıs ayında İzmir Ticaret Borsası binasında yapıldı ve 50 katılımcıya girişimcilik sertifikaları verildi. Proje Pazarı'nda yapılan teknik değerlendirmeler sonucunda da Aliaağa'nın Hacıömerli Mahallesi'nden Yıldız Topçu birinci olmaya hak kazandı. (Kobiden)