Amerika Ticaret Odası Vakfı’nın Kurumsal Vatandaşlık Liderlik Merkezi ve UPS, Türkiye’de afete dirençli şirketler oluşturulmasına, hazırlık yapılmasına ve afet sonrası iyileşme sürecini hızlandırmaya yardımcı olmak üzere “Sağlam KOBİ-Afete Dirençli Şirketler Programı” başlattı. İstanbul Ticaret Odası’nın (İTO) da destek verdiği program kapsamında Türkiye pilot bölge olarak seçildi. Programla ilgili bilgi veren Türkiye Kurumsal Sosyal Sorumluluk Derneği (KSS) Başkanı Serdar Dinler, dünyada iş kazalarında her yıl 2 milyon insanının hayatını kaybettiğini belirterek, çalışanların her gün çeşitli iş kazalarıyla yüz yüze geldiğini anlattı.
Van depremi örnek
Van depreminde insanlara iş veren fabrikaların bir çoğunun artık olmadığına dikkati çeken Dinler, Van’ın ekonomiye entegre olmasının en az bir yıl sürdüğünü, Van depreminde olduğu gibi şirketlerin afetlerden sonra iş süreçlerini planlamak için bu projeye başladıklarını kaydetti. Tüm işletmeleri afetlere hazır hale gelmeleri, güçlü ve sağlam birer şirkete dönüştürme çabasıyla projeyi başlattıklarını dile getiren Dinler, “Projenin kamu, özel sektör ve STK ortaklığında olması çok önemli... KOSGEB, UPS ve İTO’ya da verdikleri destekten dolayı çok teşekkür ediyorum.”
İşbirliği gelişecek
ABD Ticaret Odası Vakfı Başkan Yardımcısı Alfonso Martinez-Fonts da projenin, her iki ülkenin insanlarına ve ekonomilerine büyük bir fayda sağlayacağına vurgu yaparak, “Sağlam KOBİ sadece afete karşı direnç sağlamakla kalmayacak, aynı zamanda her iki ülkenin kamu ve özel sektörleri arasındaki iletişimi, işbirliğini ve iyi niyeti de geliştirecek” dedi.UPS Vakfı Başkanı Eduardo Martinez ise girişimin, Türkiye’de daha güçlü, güvenli işletmeler ve topluluklar yaratmaya yardımcı olmasının yanı sıra, uluslararası ticaret topluluğunun da global ölçekte daha hazırlıklı olmasına yardımcı olacağını umduklarını belirterek, “İnsani Yardım Programı’nın bir parçası olarak, yardım becerilerinin gelişimini ve ABD Ticaret Odası Vakfı’nın Kurumsal Vatandaşlık Liderlik Merkezi, Dünya Ekonomi Forumu gibi düşünce liderleri ile çalışmanın yollarını arıyoruz” dedi.
İyileşme süreci desteklenecek
Dünya Ekonomi Forumu Global Gündem Konseyi, Türkiye’de geçen 10 yıl içerisinde yaklaşık 2.9 milyar doların üzerinde maliyete neden olan depremler nedeniyle küçük ve orta ölçekli işletmeler arasında doğal afetlere karşı işbirlikçi bir yaklaşım geliştirmek için Türkiye’yi pilot ülke olarak tavsiye etti. Bu girişim, sivil toplum ve özel sektör arasındaki işbirliğini geliştirecek ve toplumun afet sonrasında iyileşme sürecini destekleyecek. Pilot program, kamu ve özel sektörü, sivil toplumu ve hükümeti içeren kıtalar arası ve geniş kapsamlı bir işbirliği olarak öne çıkıyor.