19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

Aşka yalan söylenemez

İBB Şehir Tiyatroları’nın yeni oyunu Aşk Bir Zamanlar (Gazale) izleyiciyle buluştu. Osmanlı tarihinin en bunalımlı dönemlerinden II. Mahmut devrinde geçen oyun, bir dönemin aşk anlayışını, devlet sancısını ve sosyal dönüşümünü ele alıyor.

ERDİNÇ AKKOYUNLU22 Mart 2019 Cuma 07:00 - Güncelleme:
Aşka yalan söylenemez

İskender Pala, hemen her yıl yayınlayabilme üretkenliğini gösterdiği romanlarıyla tanınsa da, ‘tarihçi’ sıfatını almadan, Osmanlı tarihinin 16 ve 18’inci yüz yılları konusunda da çalışmalar yapıyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Şehir Tiyatroları’nda önceki gün ilk temsili Üsküdar Musahipzade Celal Sahnesi’nde gerçekleşen ‘Aşk Bir Zamanlar (Gazale)’ adlı oyun da, Pala’nın Osmanlı’nın en karışık ama en az irdelenen dönemlerinden 1785-1839 yılları arasında hüküm süren II. Mahmut iktidarında geçiyor. II. Mahmut devrinde artık bir ordu olmaktan çok İstanbul’da açtıkları dükkanlarla tüccar olan, sık sık cülus bahşişi için kazan deviren ve eski usullerle savaşmayı bildikleri için silah ile askeri eğitim devrimi yapan, Avrupa orduları karşında sürekli mağlup Yeniçeriler büyük bir tehlikeye dönüşmüştü. 

GERÇEĞİN ÇAĞRISI 

II. Mahmut, Avrupai tarzda giyinen ve eğitim alan yeni bir ordu kurmak isteyince Yeniçeriler bekleneni yapıp ayaklandı. Sonucunda tarihe Vaka-i Hayriye olarak Yeniçeri’nin Sultanahmet’teki kışlalarında topa tutulduğu, 9 bininin ölüp 20 bininin de sürgün edildiği olay meydana geldi. Öte yandan o günlerde İstanbul yangınlarıyla, şehirde farklı sebeplerle ayaklanmalar da birbirini izledi. 

Bu atmosferde yine İstanbul’un birbirine girdiği bir gecede geçen Aşk Bir Zamanlar/Gazele adlı tek perdelik 90 dakikalık oyun, bir derviş, bir şaiir, bir şeyh, bir hanende ve bir celep aynı odada geceyi geçirmek için toplanmasıyla başlıyor. Derviş geceyi geçirmek için gelen herkesi tek tek dergaha kabul ederken, ondan keramet istenmesi üzerine de ancak doğrunun söylenebileceği bir oyun başlatıyor. Ve şaire son şiirini yazıp, beş parçaya ayırmasını istiyor. Sırayla da herkes başından geçen aşk hikayesini yalan olmadan anlatmaya başlıyor. Bir yanda Avrupa Yakası’ndaki top sesleri camdan girerken, öte yandan beş erkek, yaşadıkları aşk hikayelerini anlatıyor ve ortaya izleyiciyi etkileyen bir oyun çıkıyor. 

REJİSİ ÇOK NİTELİKLİ 

Sonu bir sürprizle bağlanan oyunda yönetmen Bora Seçkin’in rejisi de ayrıca değerli. İyi yönetmenlerin oyun sahnelerken metnin yazarının gücüne güç katışının son ve en çarpıcı örneğini sergileyen Seçkin, oyuna kattığı derinlik ve atmosferik öğelerle alkışı hak ediyor. Şehir Tiyatroları’nın oyuncuları Deran Özgen, Ersin Sanver, Fatih Aksüt, Mehmet Avdan, Özgür Dereli, Seda Yılmaz ve Yeliz Şatıroğlu’nun performansları göz dolduruyor. Oyunda döneme ait Ali Otyam’ın canlı müzikleri de izleyicinin oyuna katlamasının başlıca unsurlarından. Oyunun dramaturgisini Özge Ökten, sahne tasarımını Mehmet Emin Kaplan’ın, kostüm tasarımını Almila Altunsoy, ışık tasarımını Fatih Mehmet Haroğlu, efekt tasarımını Özgür Yaşar İşler yapıyor. 

Oyun, Üsküdar Musahipzade Celal Sahnesi’nde 22, 23 Mart ile 27-30 Mart tarihleri arasında seyredebilecek.