25 Nisan 2024 Perşembe / 17 Sevval 1445

Bozlak ustası türküleri ile anılıyor

Ölümünün üzerinden 6 yıl geçen ‘Yalan Dünya’nın garip ustası Neşet Ertaş dillerden düşmeyen eserleriyle bugün çeşitli etkinliklerle yad edilecek. 

25 Eylül 2018 Salı 07:00 - Güncelleme:
Bozlak ustası türküleri ile anılıyor

Türkülerinde hep ‘Garip’ mahlasını kullanan ve ölümünün üzerinden 6 yıl geçen ‘Bozkırın Tezenesi’ Neşet Ertaş, dillerden düşmeyen eserleriyle Anadolu insanının gönlünde taht kurmaya devam ediyor. 25 Eylül 2012’de hayatını kaybeden ve bir gün sonra Başkan Recep Tayyip Erdoğan’ın da katıldığı cenaze töreniyle memleketi Kırşehir’de toprağa verilen bozlak ustası, 6.ölüm yılında çeşitli programlarla bugün anılacak. Orta Anadolu Abdal kültürünün son temsilcilerinden Ertaş’ın ismi, Kırşehir’de Kültür ve Sanat Merkezi, Gönül Sultanları Kültür Evi ve birçok kurumda yaşatılıyor. Bozlak ustasının, babası Muharrem Ertaş’ın mezarının yanındaki kabri, yurt içinde ve dışından gelen sevenlerinin akınına uğruyor. Abdallık kültürünün son efsanesi olarak bilinen Ertaş, hayatta olduğu dönemde ‘Unesco Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Sözleşmesi’ kapsamında Kültür ve Turizm Bakanlığınca ‘Yaşayan İnsan Hazinesi’ ilan edilmişti.  

AŞK TEMASI VAR

İstanbul Teknik Üniversitesi Devlet Konservatuvarı tarafından 2011’de fahri doktora unvanı verilen Ertaş’ın bağlamadaki tavrı ve türküleri konservatuvarlarda ders olarak okutulmaya da devam ediyor. Yaşamı boyunca yaklaşık 400 plak, onlarca kaset ve bir o kadar long play kaydetmiş olan sanatçının, türkülerinde yoğunlukla aşk temasını ele aldı.Eserlerinde Anadolu insanının acılarını ve sevinçlerini ifade eden Ertaş  ‘Neşet Ertaş Türküleri’ adlı etkinlikle, 13 Ekim’de Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda anılacak.