23 Nisan 2024 Salı / 15 Sevval 1445

Duman altı olmayın dedektörü çalıştırın

Çocuğunuzla kapalı bir mekanda yemek yiyorsunuz ama buram buram sigaradan duman altı oluyorsunuz. Çünkü son zamanlarda tiryakilerin de işletmelerin de yasaları pek taktığı yok. ‘Tam dumansız hava sahasında olduğumuzu söyleyemeyiz’ diyen Prof. Dr. Mücahit Öztürk, kapalı mekanlarda sigara içerek vatandaşların temiz hava solumasına engel olanların, temel insan haklarını ihlal ettiğini söyledi. Çare mi, Yeşil Dedektörü çalıştırın, denetim ekiplerine anında ihbar gitsin.

SELİM EFE ERDEM 26 Ağustos 2018 Pazar 07:00 - Güncelleme:
Duman altı olmayın dedektörü çalıştırın

Türkiye, 2009 yılında toplum sağlığı için tütün ürünleriyle başlattığı mücadelesiyle 2013 yılında Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından dünyaya örnek ülke gösterildi. Son olarak Yeşilay ve Sağlık Bakanlığı’nın birlikte yürüttüğü ‘Yeşil Dedektör’ uygulaması, kapalı mekanlarda yaşanan yasa ihlallerine karşı vatandaşların ilgi gösterdiği adreslerden biri oldu. Yeşilay Genel Başkanı Prof. Dr. Mücahit Öztürk, tiryakiliğin Türkiye’ye verdiği zarara ilişkin tabloyu çizerken, son dönemde ‘denetim ve ceza mekanizmasındaki yetersizlik nedeniyle kapalı mekanlarda sigara içilmesi ve yasa ihlali ihbarlarındaki artışa’ dikkat çekti. 

Türkiye’de tütün kaynaklı ölümlerin boyutu nedir?

Türkiye’de tüm ölümlerin yüzde 23’ünün kaynağı tütüne bağlı hastalıklar. Her yıl 100 binden fazla insanımız bu yüzden ölüyor. Bunun yanında pasif etkilenimden kaynaklanan hastalıklar ayrı bir acı tablo. 2008-2017 yıllarında tüketicinin sigaraya harcadığı miktar yaklaşık olarak 329 milyar lira. Devletin yaptığı sağlık harcamalarının yüzde 9’u tütün ürünlerine bağlı hastalıklara. Bu hem bize hem ailemize hem de ülkemize zarar veren çok acı bir tablo. Sigara tüm bu nedenlerden dolayı fiziksel, sosyal ve ekonomik bakımdan yıkıcı sonuçlara yol açan ciddi bir bağımlılık.

FİYATI AB’NİN BEŞTE BİRİ 

Dünyadaki örnekleriyle karşılaştırıldığında bizdeki  yasal caydırıcılık yeterli mi?

Türkiye DSÖ’nün sigara tüketiminin azaltılması için tütün kontrolü konusunda belirlenen düzenlemelerini en üst seviyede yerine getiren sekiz ülke arasındadır. Örnek ülke gösterilmiştir. Sigara fiyatlarını kıyasladığımızda Türkiye’de 2 Avro olan bir paket sigara Avrupa ülkelerinde ortalama 10 Avro’dur. Tütün kullanım oranlarındaki artışın mevzuat dışı nedenleri ise toplumsal farkındalık oluşturmaya yönelik kampanya ve yasa uygulamalarının takibi konusundaki sıkıntılardan kaynaklanmakta.

Evet, Türkiye örnek gösteriliyor ama son dönemde, sigara içenlerin ve işletmelerin ‘Tam Dumansız Hava Sahası’ kurallarına başlangıçtaki duyarlılık göstermediği eleştirileri var. Şu anda yüzde yüz dumansız hava sahasına sahip olduğumuzu söyleyebilir miyiz?

Yüzde yüz dumansız hava sahası olduğunu elbette söyleyemeyiz. Bunun için mevcut yasakların ihlal edilmemesi, uygulamaların net olarak hayata geçirilmesi ve ihlallerin önüne geçilmesi gerekmektedir. Ülkemizdeki yasalar tütün kullanımının önüne geçecek derecede ancak maalesef denetimlerde zafiyetler yaşanabiliyor. Sigaranın zararlarından öncelikli olarak çocuklarımızı korumamız gerekiyor. Yasalar bunun için var. Yasaların uygulanmasını sağlamak hepimizin vatandaşlık görevi. Kapalı alanlarda sigara yasağı toplumsal açıdan çok önemli bir kazanım. Bunun toplum tarafından da savunulması ve takip edilmesi gerekiyor. Bu denetim mekanizmasının içine toplumu da katabilmek amacıyla Yeşil Dedektör uygulamasını başlattık.

18 YAŞ ALTINA NARGİLE

Nargile kullanımındaki artış da dikkat çekiyor... 

18-24 yaş kişiler arasında nargile kullanım oranının yüzde 7.3 olduğu ve nargilenin sağlığa verdiği zararlara ilişkin farkındalığın düşük olduğu tespit edilerek “Ucunda Ölüm Var” kamu spotlarıyla bir farkındalık kampanyası hazırlandı. Toplumumuzda nargilenin masum olduğu algısı ve gençler arasında yaygın olması maalesef yasakların çiğnenmesine sebep olmakta. Kapalı alanlarda nargile içildiğine ve 18 yaş altına da satıldığına şahit oluyoruz. Önemli olan, denetimlerin sıklığı, kalitesi ve halkımızın bu konudabilinçli olması. 

YEŞİLAYCILAR ARTIŞTA 

Sigara içme oranında yıllara göre değişim oranı nedir? 

Genel olarak tütün ürünü kullanım sıklığı 2008 yılındaki yüzde 31,2 değerinden 2012 yılında yüzde 27,1 değerine azalmıştır. Son yapılan araştırmaya göre maalesef bu rakam 30,6 olarak kayda geçmiştir.

YEŞİL DEDEKTÖR NEDİR?

Yeşil Dedektör, sigara içmenin yasak olduğu alanlarda yapılan ihlalleri denetim ekiplerine bildirmeyi kolaylaştıran bir mobil uygulama. Sigara içsin ya da içmesin tüm vatandaşlarımızın sigaranın yasak olduğu yerlerde sigara içmeyenlerin haklarını koruması gerekiyor. Başka birini sigara dumanına maruz bırakmak bir insan hakkı ihlalidir. Bu uygulama, hak ihlalinin önüne geçiyor ve ihlali bildirmeyi kolaylaştırarak, dumansız hava sahasına katkı sağlıyor.

İHBARCI KİMLİĞİ GİZLİ KALACAK

Duman altı olan vatandaşlar, mücadele için ne yapabilir?

Bu noktada Alo 184 Sağlık Bakanlığı ihbar hattı var. Biz de Bakanlıkla birlikte, konum ve mekan da seçilebilen Yeşil Dedektör mobil uygulaması başlattık. Bakanlığın saha denetim ekibi, ihlal bildirimi yapılan mekâna ulaşarak denetim ve gerekli işlemleri yapıyor. Alanında tek olan bu uygulama Appstore ve Google Play platformlarından ücretsiz olarak indirilebiliyor. Bu uygulama hak ihlalinin önüne geçerken sigarayla mücadele konusunda da farkındalık oluşmasını, bütün bireylerin bu konuda sorumluluk almasını sağlayacak. Ayrıca Kişisel Bilgilerin Korunması Kanunu ile bilgileriniz güvence altına alınacak. 

BİR YILDA 85 BİN İHBAR YAĞDI

İhbar hattındaki son veriler nedir? En çok hangi bölgelerden  ihbar geliyor? 

Son verilere göre, IOS ve Android toplam indirme sayısı 190 binin üzerinde. Uygulamadaki kayıtlı mekan sayısı 326 bin. Toplam bildirim sayısı: 85 bin. En çok ihlal bildirimi yapan bölge 35 bin bildirim ile Marmara Bölgesi. En çok ihlal bildirimi yapan şehirler İstanbul, Ankara ve İzmir.