19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

Sağlıklı bir yaşama için organik ürünler tüketmek şart

Sağlıklı, güvenilir gıda hakkımızı korumak ve doğanın sürdürülebilirliğini sağlamak için organik tarım ve organik ürünler tüketilmeli.

19 Ağustos 2018 Pazar 07:00 - Güncelleme:
Sağlıklı bir yaşama için organik ürünler tüketmek şart

Dünya Sağlık Örgütü’ne göre, her yıl en az 3 milyon kişi zirai ilaç zehirlenmesine maruz kalıyor. Her yıl büyük çoğunluğu tarım sektör çalışanlarının oluşturduğu 20 bin kişi yanlış zirai ilaç uygulamaları nedeniyle ölüyor. Kullanılan kimyasalların gıdada bıraktığı kalıntılar vücudumuza girerek; kanser, üreme bozuklukları, hormon dengelerinde bozukluklar, bağışıklık sistemi sorunları, sinir sistemi rahatsızlıkları (beyin gelişiminde zarar, depresyon, konsantrasyon bozukluğu vs), alerjiler, astım gibi birçok sağlık sorununa sebep oluyor.  Organik ürünlerin tüketilmesine imkan sağlayan %100 Ekolojik Pazar’lardan biri Kayseri Kocasinan’da açıldı. Bu yıl 6. kez açılan Pazar, tüketicilere temiz, güvenilir ve sertifikalı organik ürünler sunuyor. 

Kayseri İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Kocasinan Belediyesi, Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği ve Kapadokya Organik Tarım Üreticileri Birliği Derneği işbirliği ile 2013 yılında kurulan ve mevsimlik olarak hizmet veren Kocasinan %100 Ekolojik Pazarı, geçtiğimiz hafta Erciyesevler Mahallesi’nde sezonu açtı. 

Ekolojik tarımı yaygınlaştırmak; üreticiyi örgütlemek, teşvik etmek, pazarlama sorununu çözmek ve paralelinde tüketiciyi bilinçlendirmeyi amaçlayan Kayseri İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından yürütülen “Organik Tarımın Geliştirilmesi ve Yaygınlaştırılması” projesi kapsamında toplam 80 üretici 2400 dekar alanda geçiş 1, geçiş 2 ve organik sertifikalı üretim yapıyor. Üretime başlayan üreticilerin ürünlerinin pazarlanması için açılan Kocasinan % 100 Ekolojik Pazar, Kasım ayına kadar Pazar günleri açık olacak. Pazar’da ayrıca Kapadokya Organik Tarım Üreticileri Birliği Derneği alt üreticisi 47 üreticinin ve çevre il ve ilçelerden gelen sertifikalı üreticilerin ürünleri de yer alıyor.