25 Nisan 2024 Perşembe / 17 Sevval 1445

Sokağın dayanılmaz lezzetleri

Yabancı ülke mutfaklarının fast food seçenekleri varsa bizim de mis gibi sokak yemeklerimiz, atıştırmalıklarımız var. Öyle ki her biri bu toprakların, kültürümüzün bir uzantısı olan bu yiyecekler zaman zaman tam teşekküllü bir sofranın yerini bile başarıyla doldurabiliyor. Dışarıdasınız ve evinize ulaşmaya daha çok var, mideniz kazındığında ne yaparsınız? Yemek kültürü açısından bol alternatifli Türkiye’nin hemen her sokağında bu lezzetlerin çoğunu bulabiliyoruz. İşte karşınızda ağız sulandıran Türk mutfağının en nadide sokak lezzetleri…

FATMA ERSOY29 Temmuz 2018 Pazar 07:00 - Güncelleme:
Sokağın dayanılmaz lezzetleri

Denizden mideye uzanan lezzet balık ekmek 

Tazecik ekmeğin arasına sıcacık balık, taze yeşillikler ve soğan ile hazırlanan balık ekmek sokak yemeklerinin en sevilen çeşitlerinden biri. Kimi zaman tezgahlarda kimi zaman teknelerin içinde pişirilen balıkların davetkâr kokusu yoldan geçeni çağırır. Mideniz kazınsa da kazınmasa da bu kokuya dayanamayıp kendinizi balık ekmek yerken bulabilirsiniz. Her yerde yenir ama Eminönü’ndeki bir başkadır.

Bütçe dostu pilav üstü tavuk 

Genlerimize kodlanmış, nesilden nesile aktarılan bir alışkanlıktır pilav üstüne tavuk ve ayran. Acıktığınız anda sokak başında görebileceğiniz pilav tezgahlarında, uygun fiyata dolu dolu bir tabağa sahip olabiliyorsunuz. Dilerseniz pilavınıza ketçap sıkabilir ya da biber turşusuyla afiyetle midenize indirebilirsiniz. 

Şahsına münhasır ıslak hamburger 

Baharat bombası ıslak hamburgeri sevmeyenimiz yoktur. Sarımsağı ve baharatı bol, üzerinde dumanlar tüten bir ıslak hamburgeri, aç değilken bile canınız çekebilir. Hem lezzeti hem de uygun fiyatıyla damak tadı ve cüzdan dostu olan ıslak hamburgerin en güzellerini İstanbul’un İstiklal Caddesi’nde yiyebilirsiniz.  

Karlı dağlardan bağrı yananlara bici bici 

Özellikle Adana, Mersin civarındaki illerde bilinen karsambaç ve bici bici yazın sıcağından insanları kurtarıyor. Kışın blok haline getirilen Toroslardaki karlar yazın rendelenip üzerine meyve şurubu eklenmesiyle karsambaç yapılıyor. Eğer içine muhallebi eklerseniz de ağzınızın suyunu akıtan bici bici ortaya çıkıyor. 

Yüze yapışan pamuk şeker

Çocukluğumuzun en keyifli anlarının şahidi pamuk şekerini kaç yaşına gelirsek gelelim seviyoruz. Belki çocukken şurup ve şekerin pembe rengini vererek çubuğa dolanmasını izlemek bu tadı veriyordu bilemeyiz. Ama biraz nostalji yapmak isterseniz hâlâ pamuk şeker satanlara rastlamanız mümkün. 

Diyeti unutturan tadın sahibi lokma 

En fazla İzmir’de görebileceğiniz lokma, bol kalorisine rağmen akla geldiği anda insanda yama isteği uyandırır. Hazırlanan hamur karışımının bol yağda kızartılıp şerbetlenmesiyle elde edilen lokma, şekli çoğunlukla ceviz büyüklüğündeki yuvarlaklardan oluşuyor ve halka şeklinde de tercih ediliyor. 

Hijyeni unutturan tükürük köfte 

Maç öncesi ya da sonrası, stadyum girişlerinde yerlerini alan, mis kokulu köftecilerimiz… Kokusu bile bir başka güzel gelir insana. Hijyen konusunda yorum yapmak doğru olmaz tabi. Son zamanlarda aynı tezgahlarda sucuk ekmek de satmaya başladılar. Yalnızca maç değil, festival girişlerinde de yerini alıyor artık bu seyyar satıcı amcalarımız.

En pratik yemek tavuk döner

Hepimiz lezzetli ama uygun fiyata yemeği seviyoruz. Karnı acıkanların imdadına en hızlı yetişen yemek unvanını uzun bir süredir koruyan tavuk döner, dünyada birçok yerde yer alan geleneksel lezzetlerimizin ilk sıralarında yer alıyor. Bilmeyeni ya da sevmeyeni yok diyebilecek kadar az bulunan tavuk dönere en çok yakışan ise buz gibi bir ayran.  

Aşk ve nefret arasındaki ince çizgi kokoreç

İnsanlar ikiye ayrılır, kokoreç sevenler ve sevmeyenler. Kokoreç severler bu yemeğin sokak lezzetinin şahı olduğunu iddia ederken sevmeyenler dürüm, köfte gibi alternatiflere yönelir ve kokoreç severler tarafından damak tadının gelişmemişliği ile suçlanır. Öyle ki kokoreç sevenlerle sevmeyenlerin atışmaları filmlere konu olabilecek zenginliktedir.

Şifayı sokakta arayanlara turşu suyu 

Sofralarımızın vazgeçilmez lezzetlerinden turşu kavanozlara girmeden önce, mahalle aralarında seyyar arabalarda ve küçük dükkanlarda satılıyordu. Hâlâ birçok muhitte seyyar turşu arabalarını görebilirsiniz. Lezzetinin yanı sıra turşu suyunu dehidrasyonu dengelemek, bağışıklığımızı güçlendirmek için ilaç niyetine de içmeyi unutmayın. 

Kışın ısı bombası kestane kebap 

Kış geldiğinde kestaneler kokusuyla acıktırır, yolumuzdan döndürür, mis gibi kokan kestane tezgahlarının başına yönlendirir. Odun ateşinde pişen sıcacık kestaneler en soğuk günlerde bile içinizi ısıtır, sonuncu kestaneyi kimin yiyeceğine karar vermek ise en zor yanıdır. 

Zengin fakir fark etmez, simit keyfi hiç bitmez

Simit sade ama Türk damak tadına uygun lezzetiyle her kesimden, her gelir düzeyinden, her yaştan insanın en sevdiği yiyeceklerden biri. Yemek yemeye vaktiniz olmadığında öğün geçiştirmek için tercih edilen; kahvaltıların, akşamüstü çaylarının değişmez eşlikçisi olan simidi martılara atmak da vazgeçemediğimiz bir etkinlik.

Eğlence ve serinlik dondurmada saklı

Yaz aylarının sultanı, sıcaktan bunalanların kahramanı dondurmayı sevmeyen bizden değildir! Sütlüsünden çikolatalısına binbir çeşit meyveyle farklı zevklere hitap eden dondurma aslında orkidenin salep yapılırken tesadüfen keşfedilmesiyle ortaya çıkmış. Dondurma satıcılarının külah oyunlarını ise anlatmaya gerek yok.

Yemek dünyasının lideri tantuni 

Mersin mutfağından çıkıp Türkiye’yi ve Ortadoğu’yu etkisi altına alan lezzete tantuni denir. Bir zamanların fakir yemeği tantuniyi her yediğinizde, biftek ve lavaşın uyumuna hayran kalıyorsunuz. Aslen incecik dürüm halinde satılan tantuni bugünlerde ekmek arası, yoğurtlu veya tavuk etiyle yapılsa da tahtını bırakmıyor.

Yaz mevsiminin müjdecisi mısır

Yaz aylarının geldiğini müjdeleyen kokulardan biri de sokakları kaplayan mis gibi mısır kokusudur. Hem haşlanmışı hem közlenmişi sevilerek tüketilen mısır, plajda  da en çok tercih edilen yiyeceklerden biridir. Son yıllarda bardak versiyonuyla da tercih edilen mısır, kalbimizde haşlanmış ve üzeri tuzlu haliyle yaşayacak.