11 Aralık 2024 Çarşamba / 10 CemaziyelAhir 1446

Abdullah Gül: 'Bu asla kabul edilemez'

Terör örgütünün en zor zamanında olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, “En aykırı fikir tartışılır ama terör tasvip edilemez. Demokraside buna yer yok. Ama geçmişte yaşananların da tekrar edilmemesi gerekiyor. Tüm milletvekillerinin sorumluluğu var” dedi.

Ankara - Star29 Kasım 2012 Perşembe 07:00 - Güncelleme:
Abdullah Gül: 'Bu asla kabul edilemez'
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Cumhurbaşkanlığı Kültür Sanat Büyük Ödülleri töreninden sonra gazetecilerle sohbet ederken, BDP’lilerin dokunulmazlıklarının kaldırılması konusundaki görüşlerini de açıkladı. Gül, terörü teşvik etmenin kabul edilemeyeceğini, ancak dokunulmazlıkların kaldırılmasının siyasi etkisinin de dikkate alınması gerektiğini söyledi.

Gül’ün açıklamaları şöyle:

“En aykırı fikir tartışılır ama terör tasvip edilemez. Terör, kan, şiddet, şiddeti teşvik edici konuşmaların hiçbiri tasvip edilemez. Demokraside buna yer yok. Siyasetçilerin dikkatli olması lazım. TBMM açılışındaki konuşmamda söyledim. Çıkmaz sokaklara gitmememiz lazım. Geçmişte yaşananların tekrar edilmemesi gerekiyor. 94’te DEP’lilerin Meclis’ten gözaltına alınmalarını kastediyorum. Tüm milletvekillerinin sorumluluğu var.”

Silahsızlanma hep sabote edildi

“(Terör örgütünün silah bırakması halinde teröristlerin başka ülkelere gidebileceği önerisi.) Kan kimin kanı olursa olsun üzülürüz. Kimsenin elinde silah olmaması gerekiyor. Devlete, devletin çalışma metotlarına güvenilmesi gerekir. Bu konuda birçok teşebbüs oldu ama hepsi sabote edildi.”

Terör örgütü en zor zamanında

“(Karayılan’ın ‘silah bırakmayız, arttırırız’ açıklaması.) Teröre karşı yapılan operasyonlar başarılı. TSK, emniyet ve istihbarat… Terör örgütü çok kayıp verdi ve en zayıf anlarını yaşıyor. Oysa bu yıl final yılı iddiaları vardı, hepsi kırıldı. Şimdi propagandayla bu bozgunu örtmeye çalışıyorlar.”

Darbe komisyonu caydırıcı

“TBMM’de Darbe ve Muhtıraları Araştırma Komisyonu'nun kurulması Türkiye'de demokrasinin geldiği durumu gösterir. Türkiye'nin siyasi tarihini araştırıyorlar TBMM adına. O dönemlerde önemli rol alanlar, hayatta olanların dinlenmesi, bunlar çok değerli bir belge haline gelmiştir. İntikam duygusuyla hareket edilmedi. Elbette komisyon bir mahkeme değildir. Ama caydırıcıdır. Artık kimse darbeye cüret edemez.”

Patriot savunma amaçlı

“NATO’da kural olarak ‘güvenliğin bölünmezliği’ esası vardır. ‘Bir kısım müttefiklerin güvenliğini sağlayalım, bir kısmını sağlamayalım’ anlayışı yoktur. Patriot’ların Türkiye’de konuşlandırılması bu çerçevede ihtiyati tedbirdir. Kesinlikle saldırı amacı söz konusu değildir, savunma amaçlıdır. Riskleri tamamen minimize etmek içindir. Ben Suriye’nin Türkiye’ye yönelik bir girişim içinde olacağına ihtimal vermiyorum. Bu çılgınlık olur.”