14 Aralık 2024 Cumartesi / 13 CemaziyelAhir 1446

AİHM’e giden davaları önlemek için tazminat komisyonu kurulacak

YASAMA dönemine hızlı başlayan Meclis’in gündemine AİHM’e giden davaları azaltmak ve Türkiye’de tazminat mekanizmasının işletilmesini sağlamak amacıyla bir komisyon kurulması da alındı.

NEVİN BİLGİN/ANKARA3 Ekim 2012 Çarşamba 07:00 - Güncelleme:
AİHM’e giden davaları önlemek için tazminat komisyonu kurulacak

 TBMM Adalet Komisyonu bu hafta AİHM Komisyonu kurulmasına ilişkin tasarıyı ele alacak. Yargılama Sürelerinin Uzunluğu ile Mahkeme Kararlarının Geç Veya Kısmen İcra Edilmesi ya da İcra Edilmemesi Nedeniyle Tazminat ödenmesine Dair Tasarı’ya göre, AİHM’in gündeminde bulunan 3 bin 500 dosyanın daha da artmasının engellenmesi ve kurulacak bir komisyon marifetiyle tazminat ve sorunların çözümü öngörülüyor. Yani AİHM’ye yapılmış başvurular komisyon tarafından incelenecek ve gerekiyorsa tazminat ödenecek.

Bakanlık olarak Meclis’i bıktıracağız

Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Meclis’te Başbakan Erdoğan’ın açıkladığı 2023 Vizyonu’nda yer alan, “Kürtçe savunma hakkı, ana dilde kamu hizmeti alma ve Kürtçe tercümanlık ile mahkumlara eşleriyle buluşma hakkı tanınması” gibi projelere ilişkin soruları yanıtladı. Ergin, konuyla ilgili çalışmaların sürdüğünü, sonuçlandığında kamuoyuna aktarılacağını belirtti. Ergin, “Meclis’in 3. yasama yılı. Bakanlık olarak çok sayıda önemli tasarıyı gündeme getireceğiz. Meclis’e getireceğimiz yasalarla Meclis’i bıktıracağız” dedi.

Ergin, Meclis’in de yasama faaliyeti olarak ilk kendi tasarılarıyla işe başladığına dikkati çekerken, Adalet Komisyonu’nda görüşülecek olan Türkiye’de bir AİHM Komisyonu kurulmasına ilişkin tasarıya işaret etti. Ergin, Türkiye’de özellikle uzun yargılama süreleri nedeniyle AİHM’e götürülen dosyaların artması üzerine AİHM’in Türkiye’den bu konuda bir iç mekanizma kurmasını istediğini, bunun üzerine bir komisyon kurulacağını, komisyonun üreteceği çözümün AİHM tarafından da uygun görülmesi halinde benzer davaların AİHM tarafından bu komisyona havale edilebileceğini kaydetti.

İlk dava Ümmühan Kaplan davası

Ergin, Ümmühan Kaplan adlı bir vatandaşın davacı olduğu ve 35 yıldır devam eden, uzun yargılama süreci nedeniyle de AİHM’e götürülen bir kadastro davasının AİHM tarafından örnek seçildiğini, Tazminat Komisyonu adını verdikleri bu komisyonun ilk iş olarak bu örnek davaya bakacağını kaydetti. Ergin, AİHM tarafından ellerindeki Türkiye ile ilgili uzun yargılama şikayetiyle giden 3 bin 500 dosyanın bu komisyona iade edilerek çözüm isteneceğini, komisyonun AİHM’e uzun yargılama şikayetiyle başvurusu yapılan dosyalara bakabileceğini kaydetti.