14 Aralık 2024 Cumartesi / 13 CemaziyelAhir 1446

AK Parti ve MHP erken seçim için referanduma sıcak değil

Yerel seçimlerin erkene alınması tasarısı 360 oyla Meclis’te kabul edilince referandum gündeme geldi. Arınç, “Referanduma gidilse seçim kanunundaki 1 yıl engeli çıkar” derken, Bahçeli “Külfetli olur” dedi.

NEVİN BİLGİN ANKARA14 Ekim 2012 Pazar 07:00 - Güncelleme:
AK Parti ve MHP erken seçim için referanduma sıcak değil

29 Mart 2014'teki yerel seçimlerin 27 Ekim 2013'e alınmasını öngören anayasa değişikliğinin Meclis'ten 3'te iki çoğunluk olan 367 rakamının altında kalarak kabul edilmesi yerel seçimler konusunda referandumu gündeme getirdi. Referandum aralığında geçen yasa Çankaya Köşkü'ne gönderildikten sonra Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, 15 gün içinde inceleyerek ya referandum diyecek yada tekrar görüşülmek üzere Meclis'e gönderecek. Bu durumda yasanın yine 367'nin üzerinde bir oyla kabul edilmesi gerekecek. Ancak bu rakam bulunamazsa referanduma gitmek bu kez zorunlu hale gelecek. Meclis'in referandum ihtimalinden kaçınması halinde yasanın tekrar görüşülmeyerek gündemden düşürülmesi de bir seçenek.

Arınç: Arkadaşlar hata yaptı

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, anayasa değişikliğinin referandum eşiğinde kabul edilmesinin çok üzücü olduğunu belirtip 8 fire olduğunu belirterek “Bunlar MHP içinden midir yoksa AK Parti grubundan mıdır bilemiyorum. Ama çok yanlış yapmışlardır” dedi. Referanduma karşı çıkan Arınç ‘’Anayasa’da bir hüküm var. Seçimlerin yapılmasından bir yıl önce bir değişiklik yapılırsa o seçimde uygulanmıyor. Yani bu haliyle referandum süreci bu engele takılabilir’’ dedi.

Bahçeli: Büyük külfet olur

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, yasanın geri gönderilmesi halinde imzalarının arkasında duracaklarını belirterek, referanduma karşı çıktı. Referandumun külfet olacağını, buna soğuk baktıklarını belirten MHP lideri Bahçeli, ancak Cumhurbaşkanı'nın yasayı geri göndermesi ve tekrar görüşülmesi halinde imzalarına sahip çıkacaklarını söyledi. Bahçeli, referandum ihtimali olması halinde halkoylaması yerine seçimlerin 29 Mart 2014'te zamanında yapılmasından yana tavır takınacaklarını söyledi. Biri tutuklu Balyoz sanığı Engin Alan, 4'ü de mazeretli olan 5 MHP'linin oylamaya katılmadığını belirten Bahçeli, "Ancak katılan arkadaşlarımızın Anayasa değişikliği için vermiş olduğu imzanın arkasında durarak, beyaz oy kullanmışlardır" dedi. Bahçeli, "Cumhurbaşkanı'ndan nasıl bir tavır bekliyorsunuz?" sorusuna "O Cumhurbaşkanı'nın takdirid. Eğer Meclis'e gönderirse MHP imzasının arkasında durur” cevabı verdi.

BEKLEDİĞİMİZ  SONUÇ ÇIKMADI

ANAYASA değişikliğinin referandum sınırında kabul edilmesini değerlendiren Adalet Bakanı Sadullah Ergin, ‘’Sonuç beklediğimiz bir sonuç değil tabi. Biz 367’nin üzerinde bir oyla geçmesini bekliyorduk. Ancak ortaya çıkan tablo, parti yetkili kurullarında değerlendirilecek, ondan sonra bir karar verilir’’ dedi. ‘Kim fire verdi, kim vermedi’ tartışmasına girmeyen Ergin, “Sayın Cumhurbaşkanımızın kararı oluştuktan sonra bu değerlendirmeyi yapmak söz konusu olacak’’ dedi.

KÖŞK, YASAYI İADE ERDECEKTİR

CUMHURBAŞKANI Gül'ün, Anayasa değişikliğini Meclis'e geri iade edeceğini düşündüğünü belirten Meclis Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu "Büyük çapta bir paket olsa referandum denenebilir ama bir seçim tarihi için durup dururken milleti sandığa dökmenin ve memleketi bir seçim havasına sokmanın bir anlamı yok. Tekrar geldiğinde ne yapılır çok onu iyi bilemiyorum. İade edilirse ya gruplar tekrar bir araya gelip bir kez daha denerler veya kenara çekilir, başka seçenek yok" dedi.

CHP: Sonuca saygı gösterin

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, 'Yerel seçimin erkene alınması konusunda referandum yapılır mı?' sorusu üzerine 'O konuda parlamentoda bir oylama yapıldı, çıkan sonuca herkesin saygı duymasını isteriz' diye konuştu. Çıkan sonucun kendilerini memnun ettiğini belirten CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin ise 'Görüyorum ki milletvekilleri yavaş da olsa iradesine sahip çıkmıştır. Hangi siyasi parti olursa olsun ister AKP, ister MHP, bu arkadaşlarımı kutlamak istiyorum' dedi.