25 Nisan 2024 Perşembe / 17 Sevval 1445

AP yine Türkiye’yi hedefe koydu

Avrupa Parlamentosu, (AP) Türkiye ile müzakerelerin askıya alınmasını öneren raporu kabul etti. Ankara’nın tepkisi sert oldu: Tek taraflı, önyargılı, objektiflikten uzak rapor bizim için değersizdir.

14 Mart 2019 Perşembe 07:00 - Güncelleme:
AP yine Türkiye’yi hedefe koydu

Avrupa Parlamentosu (AP) Hollandalı AP Üyesi Kati Piri tarafından hazırlanan “2018 Türkiye  Raporu”nu Strazburg’daki Genel Kurul’da oyladı. “Avrupa Birliği’nin (AB) Türkiye ile katılım müzakerelerini resmen askıya alması” önerisinin yer aldığı rapor, 109’a karşı 370 oyla kabul edildi. 143 parlamenter ise çekimser kaldı. Tavsiye niteliği taşıyan ve bağlayıcılığı bulunmayan raporda, FETÖ ile mücadeleden duyulan rahatsızlık da açık açık ifade edildi. FETÖ operasyonları kapsamındaki “uzun tutukluluk süreleri ve kötü muameleden” endişe duyulduğu belirtildi. Türkiye’nin yurt dışındaki FETÖ örgütü mensuplarına yönelik operasyonlarından da “üzüntü duyulduğu” belirtilen raporda, bu kapsamda Diyanet çalışanlarının istihbarat amaçlı kullanıldığına ilişkin skandal bir ifade de yer aldı.

AYASOYFA TALEBİ 

AP raporunda, Türkiye’ye verilen üyelik öncesi AB fonlarının da gözden geçirilmesi gerektiği belirtilerek bu fonların doğrudan sivil toplum için kullanılması ve akademi dünyası ve gazetecilerle ilgili programlara yatırılması savunuldu. Raporda ayrıca Ayasofya’nın camiye dönüştürülmemesi vurgusu yapıldı. Türkiye’nin AP’ye tepkisi çok sert oldu. Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “AP’nin benimsediği tek taraflı ve objektiflikten uzak tutuma, tarafımızca herhangi bir değer atfedilmesi mümkün değildir. Söz konusu tavsiye kararı bizim için hiçbir anlam ifade etmemektedir. Raporda asılsız iddialara yer verilmiş olması Avrupa Parlamentosu’nun çelişkili ve önyargılı tutumunun göstergesidir” ifadesi kullanıldı. 

VİZYON DARALMASI

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ise  “Rapor içeriği, Türkiye-AB ilişkilerine ivme kazandırma çabalarını baltalama teşebbüsüdür. Bu Avrupa siyasetinde yaşanan vizyon daralmasının endişe verici tezahürlerinden biri” dedi.