25 Nisan 2024 Perşembe / 17 Sevval 1445

AYM’den şaşırtan karar

Gözaltı sırasında polislere ‘Katil polis hesap verecek’ sloganı attığı gerekçesiyle ‘hakaret’ suçundan yargılanan üç sanığa 13’er ay hapis cezası verilmesine AYM, şu sözlerle karşı çıktı: İfade özgürlüğünü ihlal eder.

STAR ANKARA14 Mart 2019 Perşembe 07:00 - Güncelleme:
AYM’den şaşırtan karar

İstanbul İl Emniyet Müdürlüğü’nde görevli polis memurları, Mayıs 2012’de mahkeme kararıyla Paylaşma ve Dayanışma Derneği’nde arama yapmıştı. Polis, F.Ç’yi gözaltına almak isteyince dernekte bulunanlar polise direnerek, ‘Katil polis hesap verecek’ sloganı attı. Polis, sloganlar nedeniyle hakarete uğradıklarını belirterek şikayetçi oldu. İstanbul Anadolu 36.Asliye Ceza Mahkeme 2014 yılında F.Ç, D.B ve O.A hakkında polise hakaret etmekten ayrı ayrı 13 ay, memurlara görevlerini yaptırmamak için direnmekten ise yedi ay hapis cezası vererek, cezayı Hükmün Açıklanmasını Geri Bırakılması (HAGB) kapsamında erteledi. 

KARAR AYM’YE TAŞINDI 

Sanıklar, verilen ceza için Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) başvurdu. AYM, sloganların yakalama ve gözaltı işlemi sırasında atıldığına söyleyerek “Rahatsız edici içeriğe sahip ‘Katil polis hesap verecek’ sloganın başvurucuların bakış açısından kolluk güçlerinin muamelelerine karşı eleştiri amacıyla atıldığı söyledi. Başvurucuların hakaret suçundan cezalandırılmalarına neden olan sloganın görevli polisleri hedef aldığı konusu da kuşkuludur. Başvuru konusu olaydaki kalıplaşmış sloganların tekrarından ibaret sloganlar kitlesel eylemler yapan bazı grupların kolluk güçleri ile karşılaştıkları durumlarda sıkça kullanılmaktadır. Bu bağlamda sloganın genel nitelikli olduğu değerlendirilmiş ve başvuru konusu olayda görev yapan polislerin kişisel şeref ve itibarına yönelik olmadığı kabul edilmiştir. AYM, başvuruculara polislere karşı görevinden dolayı hakaret suçu bakımından verilen HAGB kararı şeklindeki müdahale demokratik toplum düzeninin gereklerine uygunluk koşulunu sağlamadığından başvurucuların ifade özgürlüklerinin ihlal edildiği sonucuna varmıştır” değerlendirilmesi yapıldı.