OKUL OLMAK İSTEYEN DERSANELERE ARSA, VERGİ MUAFİYETİ VE KREDİ DESTEĞİ
MİLLİ Eğitim Bakanlığı dersanelerin kapatılıp özel okula dönüştürülmesi yönünde ilk adımı attı. Bakanlık dersanelere bir yazı göndererek özel okul olma şartlarını bildirdi. Buna göre özel okul yapılması planlanan dershaneler içkili mekanlara en az 100 metre uzaklıkta olacak. Binanın tüm kat mülkiyeti dershane sahibine ait olacak. Özel okula dönüştürülecek dersane en az 200 metrekare bahçeye sahip olacak. Binası olup da belirtilen kriterlere uymayan dersanelere ise arsa ve vergi muafiyetinin yanı sıra kredi desteği sağlanacak.
Projenin ilk adımı atıldı
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, “Dersaneler kapanacak” sözleri üzerine Milli Eğitim Bakanlığı ilk somut adımı attı. Özel Öğretim Genel Müdürlüğü’nün hazırladığı ve içinde dersane mülkiyeti, öğrenciler ve öğretmenler ile ilgili geniş çaplı bir anket ve dersanelerin dönüşüm için isteklerinin yer aldığı bir yazı tüm il ve ilçelerdeki dershanelere Bakanlığın MEBBİS programı üzerinden gönderildi. Bakanlık dersanelerin gerekli cevabı vermeleri için 19 Ekim’e kadar zaman verirken böylece dersanelerin özel okula dönüştürülmesi projesinin ilk adımı da atılmış oldu.
Derhsanelerden bilgi istendi
Bakanlığın dershanelere gönderdiği çalışmada birçok alandan sorular yer aldı. Buna göre dersanelere öncelikle öğrenci sayıları ve öğrencilerin hangi okulda okudukları soruldu. Buna göre özel okula dönüştürülmesi planlanan dershanelerde kaç öğrenci okuyacağı ve bu öğrencilerin hangi alanlarda yer alacağının planlanmaya çalışıldığı öğrenildi.
Öğrenci başına ücret
Dersanelere gönderilen yazıda öğrencilerin dershanelere verdiği ücretler de yöneltilen bir diğer soru oldu. Buna göre Bakanlık hem dershanelerin açıkladığı fiyatlarla öğrencilere sunduğu fiyatları karşılaştıracak hem de devletin öğrenci başına özel okullara vereceği burs miktarları dershaneden gelecek cevaplar üzerinden belirlenecek.
KREDİNİN BİR KISMINI DEVLET ÖDEYECEK
Bakanlık bilgilendirme ve soruların yer aldığı yazının yanısıra dershanelere anket de gönderdi. Ankette öğretmenlerin yaşları ve ders verdiği alanlar soruldu. Bu şekilde emekli olup da dersanelerde çalışan öğretmenler belirlenecek. Emeklilik yaşları gelen öğretmenler emekli edilerek okullara taze kan getirilecek. Yine fen ve edebiyat fakültelerinden mezun olup formasyon alamayan öğretmenler belirlenerek dershanelerden dönüştürülen özel okullarda çalışabilmesi için yeni formüller ortaya konulacak. Bu kapsamda kamu kurumlarında çalışılabilmesi için girilen KPSS sınavı da yeniden düzenlenerek hayat geçirilecek. Öte yandan dersane sahiplerine özel okula dönüşmek için hangi teşviklerden yararlanmak istedikleri soruldu. Teşvikler arasında ise arsa tahsisi, vergi muafiyeti, özel öğretime destek ve devlet destekli kolay ödemeli kredi gibi maddeler yer aldı. Buna göre dersanelerin özel okula dönüşmesi halinde vergide önemli teşvikler yapılacak. Dershanelerin özel okula dönüşmesi için alacakları kredilere kolaylık getirilecek ve faizleri düşük seviyelere çekilecek. Ayrıca devlet kredinin yüzde 5’ini kendi öderken uzun ödemeleri olan kredi imkanları da sunacak.
SINAV KALKMASI SÜRECİ HIZLANDIRACAK
Dershanelerin özel okula dönüştürülme çalışmaları sırasında sınavlar öncelikle ele alınacak. Sınavlar, dersanelere ihtiyaç kalmadan yeniden şekillendirilecek. Anadolu ve fen liselerine girmek isteyen öğrenciler ortaokulda Seviye Belirleme Sınavına (SBS) tabi tutuluyordu. Ancak yeni sistemde SBS sınavı da kaldırılıyor. Böylece öğrenciler okullara girmek için dersanelere ihtiyaç duymayacak. SBS sınavı sadece Türkiye’nin eğitim seviyesini ölçmek için kullanılacak. Öte yandan liselerde de üniversitelere girmek için Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) kaldırılacak. Bu sınav yerine olgunluk sınavı getirilecek. Bu sınavda öğrencilerin lise öğrenimleri boyunca aldıkları eğitime ilişkin sorular sorulacak.