11 Aralık 2024 Çarşamba / 10 CemaziyelAhir 1446

Başbakan o konuşmayla yol haritasını ortaya koydu

Diyarbakırlı kanaat önderlerinden, Başbakan Davutoğlu’nun çözüm sürecini sahiplenmesi ve ‘Güzel Kürtçemizi öğrenmek istiyorum” sözlerine büyük destek geldi. STK temsilcileri, Davutoğlu’nun konuşmasının temelde sürecin yol haritası olduğunu söylüyor.

Şeyhmus Çakan27 Ocak 2015 Salı 07:00 - Güncelleme:
Başbakan o konuşmayla yol haritasını ortaya koydu

Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun Diyarbakır’da “Biz güzel Türkçemizle güzel Kürtçemizi kardeş yapmaya geldik. Ne zaman Hz. Peygamber’e herhangi bir edep dışı davranış olsa bölge aniden ses verir. Dün burada Hz. Peygamberini  koruyan her kardeşime selam ediyorum. İşte tarihdaşlık budur. Çözüm sürecini kardeşlik süreci kıldık ve devam ediyoruz. Biraz vakit bulsam güzel Türkçemiz gibi güzel Kürtçemizi de öğrenmek istiyorum” sözlerine bölgeden destek geldi. STK temsilcileri Başbakan Davutoğlu’nun söylemlerini STAR’a değerlendirdi.

Beklentilerimizi karşıladı

- Alican Ebedinoğlu (Diyarbakır Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı TESK Yönetim Kurulu Üyesi Güneydoğu Temsilcisi) : “Çok önemli mesajlar verdi. Bizim beklentilerimizi karşıladı. Sürecin de sahiplenilmesi açısından da önemli. ‘Kürtçe öğrenmek istiyorum’ demesi tarihe geçecek bir söylem. Bölge ekonomisinin küçük esnafın üzerinde olduğunu söyledim. Bu işletmelere destek verilmesini istedim”

Ayrıştırıcı söylemi bitirdi

- Mehmet Kaya (Dicle Toplumsal Araştırmalar Merkezi): “Oldukça duygusal ve farklı bir dil kullandı. Çözüm sürecine verdiği değer kadar psikolojik olarak ayrışma yaratan söylemlerin ortadan kalkmasıyla ilgili önemli vurgular yaptı. Kobanilileri sahiplenmesi, demek aslında bazı insanların kafasındaki engellerin aşılmasını oluşturdu. Bu ülkede Kürtlerin başbakanı olacaksa ‘Kürtçeyi öğrenmek istiyorum’ demesi önemli. Bu açıklamalar ortamı iyileştirecek şekildeydi. Temel anlamda çözüm sürecinin yol haritasını da ortaya koydu.”

Börü: Huzur ve barış istiyorum

- Fikri Börü (Yasin Börü’nün babası): “Sayın Başbakanımız başsağlığı diledi. ‘Yakalananlar cezalandırılacak’ dedi. Benim talebim ise huzur ve barış. Bu saatten sonra kimsenin burnu bile kanamasın. Kimse ölmesin diledik.”  8Şeyhmus Çakan

Tarihi önemi olan bir ifade

- Doç. Dr. Hüseyin Şeyhanloğlu (Dicle Üniversitesi Siyasal Araştırmalar Merkezi Müdürü) : “Başbakan barış sürecinin kurumsallaşmasından söz etti. Bu çok önemliydi. Geçen yıl Sayın Erdoğan, Diyarbakır’da Kürdistan lafını kullandı. Bugün de Sayın Davutoğlu’nun ‘Kürtçe öğrenmek istiyorum’ demesi önemli. Sayın Özal ile Gaffar Okkan’ın bu süreçler için şehit olduğunu söylemesi de sürecin verdiği önemi gösterdi. Kürtçe konuşmasındaki ifadeler de çok önemliydi. ‘Kürtçeyi öğrenmek istiyorum’ demesi Türkiye’nin nereden nereye geldiğini gösteriyor. Tarihi önemi olan bir ifadedir.”

- Ebubekir Bal (Diyarbakır Borsa Başkanı): “Başbakan Davutoğlu’nun konuşması genel anlamda olumlu mesajlar içeriyordu. Kürtçe söylemini çok önemli buluyorum. Hoşgörü olarak olaya bakıyorum ve çok samimi buluyorum. Başbakan’ın Çözüm sürecine olan desteklerini önemsiyorum.”