19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

BM: Türkiye 3 milyon  kişinin hayatını kurtardı 

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, Türkiye ve Rusya arasında Soçi’de varılan İdlib anlaşmasının 3 milyon sivilin hayatı kurtarabilecek nitelikte olduğunu söyledi.

22 Eylül 2018 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:
BM: Türkiye 3 milyon  kişinin hayatını kurtardı 

Guterres “Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Putin arasındaki silahlardan arındırılmış tampon bölge oluşturulmasına ilişkin anlaşmayı memnuniyetle karşılıyorum. Bu anlaşma doğru bir şekilde uygulandığında, bu durum 1 milyon çocuk da dahil 3 milyon sivili felaketten kurtarabilir” dedi. 

New York’ta 25 Eylül’de başlayacak ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da katılacağı BM 73. Genel Kurulu Görüşmeleri öncesi BM Genel Merkezi’nde düzenlediği basın toplantısında açıklamalarda bulunan Guterres, Türkiye ve Rusya arasında varılan İdlib anlaşmasının önemini vurguladı ve şöyle konuştu: Sivillerin korunmasına güçlü bir bağlılık ve insani yardımın sağlanması, uluslararası insani yardım hukukuna bağlı kalınması ve Cenevre sürecinin daha da ilerlemesi için acil olarak çalışmak ve anayasal bir komite oluşturulması için özellikle Suriye Özel Temsilcisi’ni desteklemek için tüm taraflara çağrı yapıyorum. 

‘Türkiye olağanüstü olumlu rol oynadı’ 

Berlin’de Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, Letonya Dışişleri Bakanı Edgars Rinkevics ile ortak basın toplantısı düzenledi. Maas, Eylül başında Türkiye’ye yaptığı ziyaretini, 2 ülke arasındaki ilişkilerin yeniden normalleşmesi konusunda bir başlangıç olarak gördüğünü ifade etti. Türkiye’nin Rusya ile İdlib’de silahlardan arındırılmış bölge oluşturulması konusunda anlaşmaya varmayı başardığını, bunun insani felaketin engellemesi için çok önemli olduğunu vurgulayan Maas “Türkiye’nin Suriye ve İdlib ile ilgili yapılan görüşmelerde olağanüstü olumlu bir rol oynadığını saptıyoruz” dedi. Maas, Türkiye’nin ekonomik anlamda istikrarlı olmasını önemsediklerini dile getirdi.

İdlib’de sınırlar belirlendi 

Milli Savunma Bakanlığı, İdlib’teki silahsız bölgeye ilişkin yaptığı yazılı bir açıklamada şöyle dedi: İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi’ndeki durumun istikrara kavuşturulmasına ilişkin Soçi’de düzenlenen, Başkanımız Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in katıldığı toplantının ardından imzalanan mutabakat çerçevesinde uygulama esaslarını görüşmek üzere Rus heyetiyle 19-21 Eylül 2018 tarihleri arasında Millî Savunma Bakanlığında toplantı düzenlenmiştir. Toplantıda bölgenin coğrafi yapısı ve yerleşim alanlarının özellikleri de dikkate alınarak İdlib’de silahlardan arındırılacak bölgenin sınırları belirlenmiştir. Faaliyetler planlandığı şekilde sürdürülmektedir. 

Diğer taraftan mutabakat gereği 15 Ekim’e kadar ağır silahların bölgeden çıkarılması gerekiyor.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’dan da aynı saatlerde bir açıklam geldi. Lavrov, Türkiye ile Rusya’nın İdlib’de kurulacak silahsızlandırılmış bölgenin sınırları üzerinde mutabakat sağladığını açıkladı.